Çukurova hissedarı temettüsünü kimden alacak?

Adana Ticaret Mahkemesi, Çukurova Elektrik küçük ortaklarının 2003 yılı temettüsünün ikinci taksidinin ödenmesine karar verdi. Ancak ödemeyi Uzanlar’a ait olan ve şu an hiçbir faaliyeti olmayan tabela şirketinin yapması gerekiyor. Yani fiilen Çukurova hissedarının temettü alması imkansız

Haberin Devamı

Adana 2’nci Ticaret Mahkemesi, ÇEAŞ ortaklarının alacakları için açtıkları ’itirazın iptali’ davasını kabul etti. Devletin el koyup 12 Haziran 2003’te imtiyaz sözleşmesi iptal edilen Çukurova Elektrik A.Ş.’nin (ÇEAŞ) ortakları, değersiz hale gelen hisse senetleri ile ilgili beklentilerini sürdürürken, 2003’de ödenmeyen kar payının 2’nci taksitini alabilecekleri yönünde yargı kararı çıktı. Adana 2’nci Ticaret Mahkemesi, ÇEAŞ ortaklarının alacakları için açtıkları ’itirazın iptali’ davasını kabul etti. Bu karar sayesinde yaklaşık 30 bin ÇEAŞ ortağının, toplam 193 milyon 59 bin 648 YTL kâr payından hisselerine düşeni icra işlemi başlatarak almalarının yolu açıldı.

Bu, dün gazetelere yansıyan Mahkeme kararıydı. Temettüyü alma yolu açıldı açılmasına da Çukurova Elektrik hissedarları temettüyü nereden alacaklarını bilmiyor. Gelişmenin komik yanı da zaten tam burada başlıyor.

Söz konusu dava, şu an elinde ne bir barajı ne bir imtiyaz sözleşmesi olan Uzanlar’ın zamanındaki şirkete açılmıştı. Yani temettü ödemeleri için devlete değil, Uzanlar’ın döneminden kalan şirkete gidilmesi gerekiyor.

Peki o şirket duruyor mu?

Adana’da bir apartman dairesinde bir adresi olduğu biliniyor. Ancak tabela şirketi. İçeride “Birileri gelsin de temettüsünü alsın” diye bekleyenler olduğunu hiç sanmıyorum.

Kimbilir belki Hakan Uzan ve babası Kemal Uzan oradadır. Ellerinde yeşil dolarlar, küçük yatırımcıları bekliyorlardır.

Yani mahkemenin kararı içi boş bir karar. Çukurova Elektrik hissedarları önceki günkü mahkeme kararı ile sevinmek bir yana uğradıkları haksızlığı yıllar sonra yeniden hatırladılar ve muhtemelen Türk sermaye piyasasındaki adaletsizliği bir kez daha andılar.

Çukurova ve Kepez’de küçük ortaklar mağdur edildi.. Yıllar içinde AKP hükümetinin önde gelen temsilcileri bu haksızlığı ortadan kaldıracak formülleri üreteceklerine, yasa çıkarıp mağduriyeti gidereceklerine dair sözler verdiler ancak hepsi boş çıktı.

Mahkemeye konu olan temettü olayı da kendi içinde ayrıca büyük bir ironi taşıyor. Çukurova küçük yatırımcısı 2002 yılı karına ait temettünün ilk taksidini almıştı. Elindeki hisseler değersiz hale geldiği halde devlet sonra geldi bu yatırımcılardan “Sen şu kadar temettü geliri elde ettin” diyerek temettünün vergisini de aldı. 2003’den bu yana Kepez ve Çukurova’ya ait barajlar su tutmaya elektrik üretmeye devam etti.

İMKB’den Çukurova ve Kepez Elektrik hissesi alanlar, sahibi oldukları barajlara uzaktan bakmakla yetindi.

DİĞER YENİ YAZILAR