Borsa her zaman kumarhane olarak kalacak. Neden mi?

Haberin Devamı

Türkiye sermaye piyasasından yükselecek...

Bu sözü 1990’ların başında, tarzı, yöntemleri ve küçük yatırımcıyı keriz yerine koyan sistematiğinden dolayı çok eleştirdiğim Nasrullah Ayan söylemişti.

Türkiye sermaye piyasasından yükselmedi ancak birileri bu piyasa üzerinden her dönem yükselmeyi başardı.

Bugünlerde SPK Başkanı ısrarla şirketleri Borsa’ya davet ediyor. Son dönemde halka arz edilen şirketlerin genel profili ortada. Bakınca bu kez dönemin imkanlarını kullanma kabiliyetine sahip şirketlerin halka arz yöntemiyle yatırımcılardan kaynak topladıkları görülüyor.

Ancak şirket sayısı artsa da Borsa’ya ilgi duyan yatırımcı sayısı artmıyor. Çünkü İMKB kurulduğundan bu yana hep kumarhane mantığı ile çalıştı, çalışmaya devam ediyor.

Önceki gün elektrikte 3 dağıtım bölgesinin ihalesi yapıldı. Toroslar’a 2 milyar 75 milyon dolar, Akdeniz’e ise 1 milyar 165 milyon dolar teklif edildi. İkisi toplamda 3 milyar 240 milyon dolar değer yarattı. Ancak bu bölgeler ikinci kere satıldı ve ne yazık ki devlet bu iki bölgeyi satarken aslında binlerce küçük yatırımcının hakkını yedi.

Dünkü haberlerde bu ayrıntıya kimse yer vermedi.

Bu iki bölge de daha önce Çukurova ve Kepez Elektrik’e ait bölgelerdi. Bu bölgelerin dağıtım hakkı, Uzan Ailesi bu şirketlere sızmadan çok önce verilmiş, alan şirketler bu hakkı İMKB’de küçük yatırımcı ile paylaşmıştı.

Daha sonra yine devlet eliyle Çukurova ve Kepez’in kontrolü Uzanlar’a teslim edildi.

Uzanlar hortumcu çıktı. Kötü adamlardı.

Peki küçük yatırımcıların günahı neydi?

Çukurova ve Kepez Elektrik’in sadece dağıtımı 3.2 milyar dolar yaptı. Barajlar henüz hesaba katılmadı.

Bu şirketlerin yüzde 17 ortağı iken bir anda tuvalet kağıdına dönmüş hisselerle kala kalan Çukurova ve Kepez Elektrik küçük yatırımcıları önceki günkü ihaleleri muhtemelen içleri sızlaya sızlaya izledi.

Haklarını helal ettiklerini sanmıyorum. Borsa’ya girdikleri, hisse senedi aldıkları güne bir kez daha lanet etmişlerdir muhtemelen.

Devlete yakışan 3.2 milyar dolarlık gelirden yüzde 17 payı ayırıp, Çukurova ve Kepez’de mağduriyet yaşayan küçük yatırımcılara ödeme yapmaktır.

Olur mu, devlet bu ödemeyi yapar mı?

Ödemez, bu şıklığı göstermez muhtemelen ama biz yine de yazalım.

Tarihe not düşelim.

Yazalım da yazarken büyük risk aldığımın da farkındayım. Çünkü ‘Muhtemelen ya kendisinde ya da bir akrabasında Çukurova Kepez hissesi var’ diye çamur atmaya kalkanlar olabilir.

Olsun, benim o konuda içim son derece rahat, tek bir lot hissem olmadığı için dedikodulara aldırış etmeden bu konuya değinebiliyorum.

Çünkü aslında ben de Türkiye’nin sermaye piyasasından yükselebileceğine inanıyorum.

Ama bu evlere şenlik haliyle değil...

DİĞER YENİ YAZILAR