3 Haziran 2011’de Merkez Bankası’nın elektronik fon transferi yani EFT sistemi çökmüş, binlerce insan ve kurum parayı bir yerden bir yere aktaramamıştı. Maaş ve kira ödemeleri yapılamamış, kredi, çek, senet işlemleri aksamıştı. O dönem Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olan İbrahim Turhan yaşanan sıkıntıyı unutmadı.
Şimdi Borsa İstanbul’un Başkanı olan Turhan, NASDAQ ile yapılan yazılım anlaşmasında kaynak kodlarını da aldıklarının altını çizdi ve bunun değerini 3 Haziran 2011 gününü hatırlatarak ortaya koydu:
“3 Haziran 2011 hatırlamak istemediğimiz bir gündü. Baktık ki yazılımla ilgili bir problem. Ancak kaynak kodları bizde olmadığı için müdahale edemiyoruz. Londra’da bir kurumdan alınmış bu sistem. Arkadaşlar hemen temas kurdu. Türkiye masası ile ilgilenen arkadaşa bağlayacak. Arkadaş kahve molası vermiş. Mecburen kahve molasından dönmesini bekledik. Yani aslında 75 milyon insan, milyarlarca liralık transfer bu adamın kahve keyfini bekledi. O gün, ‘Bir daha Türkiye’de böyle bir olayla karşı karşıya kalmayalım, birilerinin kahve molasını beklemeyelim’ demiştik.”
Kaynak kodunun önemi
Peki bu kaynak kodunun önemi ne? Turhan, buna da yanıt verdi:
“Yazılımdan kaynaklı bir hata olsa, kaynak kodları bizde olmadığı için en düşüğü 50 bin dolardan başlayan servis faturaları ile karşı karşıya kalacaktık. Bunu önlemiş olduk. Şimdi bizim yazılımcı arkadaşlarımız programın kontrolü bizde olduğu için her türlü aksaklığa anında müdahale edebilecekler. Yine kaynak kodları bizde olduğu için yazılımda değiştirmek istediğimiz eklemek istediğimiz şeyleri de yapabileceğiz. Piyasa kuralları değiştiğinde istediğimiz gibi uyarlama yapabileceğiz. Aslında yazılımın telif hakkını almış olduk. 25 ülkeye de satabileceğiz. Yine aynı şekilde kendileri de yazılımda yaptıkları her türlü değişikliği, upgrade uygulamaları bizimle paylaşacaklar.”
Yazılım gerekli miydi?
Türkiye finans merkezi olmak istiyor. Bunun önemli ayaklarından biri de sermaye piyasası. Borsa İstanbul’da son dönemde seans kilitlenmeleri yaşanmaya başladı. Borsanın teknolojisi çok geri kaldı. Dünyada algoritma felsefesi iki kez değiştiği halde borsa ikisini de ıskaladı. Teknolojinin yenilenmesi şarttı. O yüzden anlaşmanın şekli, ödenen bedel eleştirilebilir ancak neden yapıldı denemez.
Salonu Tabanlıoğlu Mimarlık yeniliyor
Borsanın işlem salonu şekil değiştiriyor. Başkan İbrahim Turhan, bu değişikliği, “Wall Street’te NYSE’nin salonundan çok daha güzel olacak” diye iddialı bir cümleyle duyurmuştu. Aslında işlem salonlarında borsanın toplam hacminin sadece yüzde 3’ü yapılıyor. Turhan, “Çalışmalar Haziran’da başlayacak, Eylül’de yeni haliyle açacağız. Tüm aracı kurumlar iletişim çalışması ve PR için orada olmak isteyecek. Wall Street gibi ziyaretçilere de açılacak” dedi. Mimari dizaynı Tabanlıoğlu Mimarlık’ın yaptığını da ilave etti.