TÜSİAD 2008 krizi patlak verdikten sonra ısrarla yola IMF ile bir stand-by yapılarak devam edilmesi gerektiğine işaret etti. Hem YİK Başkanı Mustafa Koç, hem de Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner bu tavsiyede ısrar ettiler. Bugün geldiğimiz noktada Mustafa Koç, “IMF olsun dedik ama IMF’siz çok iyi gidildi. Babacan ve kurmayları bu işi iyi idare ettiler” dedi.
Yurtdışında gıptayla izlenen bir Türkiye olduğunun altını çizen Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, hükümetin IMF’siz de disiplinden taviz vermeden ekonomiyi iyi yönettiğini söyledi.
Mustafa Koç ile Koçtaş’ın 30’uncu mağazasını açtığı Bursa’da sohbet imkanı bulduk. Koçtaş mağaza açılışında sarfettiği ‘Temkinli iyimserlik dönemi şimdilerde yerini güvenli ve kuvvetli bir gelecek beklentisine bıraktı’ sözünü biraz daha açan Koç, şunları söyledi:
Avantajlarımız var
“Bugüne kadar hep Uluslararası Para Fonu (IMF) olsun dedik ama kabul etmek lazım ki IMF’siz de çok iyi bir şekilde yönettiler ekonomiyi. Ali Babacan liderliğindeki ekonomi kurmayları bu işi iyi idare etti. Tabii mortgage işinin Türkiye’de ilerlememiş olması da bu kriz döneminde Türkiye’ye artı yazdı.”
Mustafa Koç, önümüzde bir seçim süreci olduğuna vurgu yaparken muslukların eskisi gibi açılmasını beklemediğini, eski dönemlerdeki gibi bir seçim ekonomisi yürütülmesini öngörmediğini de belirtti. İki hafta önce Sao Paulo’da Margan Stanley tarafından organize edilen bir toplantıya katıldığını belirten Koç, Türkiye’nin gıpta ile izlendiğini, Avrupa’ya göre Türkiye’nin göreceli avantajları olduğunu söyledi. Avrupa’da yaşananlar yüzünden temkini elden bırakmamak gerektiğini ifade eden Koç, Türkiye’deki en büyük problemi ise işsizlik olarak tarif etti.
TÜSİAD YİK Başkanlığı için karar vermedim
Bir kaç gündür Mustafa Koç’un TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanlığı görevini bırakacağı konuşuluyor. Koç, henüz bu konuda bir karar vermediğini, hatta konuyu Başkan Ümit Boyner ile dahi konuşmadığını söyledi. Koç, “Ocak’a kadar süremiz var. Yazılanlar tamamen spekülasyon. 2 yıl önce de bırakabilirdim ancak devam ettim. Büyüklerimizle konuşacağız. Bir karar vereceğiz. Devam etmemi isterlerse düşünürüm. YİK başkanlığı yönetim kurulu başkanlığı kadar yormuyor ama büyük mesuliyet istiyor. Özellikle Ankara’ya karşı. Söylediklerimizin başka algılandığı oluyor. TÜSİAD’a vurmak da en kolay şey. Ancak TÜSİAD bugün Türkiye’nin en sivil toplum örgütüdür” dedi.
ÇORBADA TUZUMUZ VARSA
Türkiye’nin en büyük sorununu işsizlik olarak tanımlayan Koç, ”72 binin üstünde bordrolu çalışanımız var. Aileleri ile 400 bin diyebiliriz. Çorbada tuzumuz varsa ne mutlu” dedi.
İsim değil ama amblem değişecek
TÜSİAD’ın adının işkadınlarını da kapsayacak şekilde değişebileceği yazılıp çizilmişti. TÜSİAD’ın ise böyle bir niyetinin olmadığı anlaşılıyor. Koç ismin değil ancak amblemin değişebileceğini belirtti Koç “Çok eskidi. Bülent Eczacıbaşı döneminde bacadan tüten duman yerine ağaç kondu ama yine de soğuk savaş dönemini hatırlatıyor. Konkur açıp logoyu değiştirmeliyiz” diye konuştu.
Kulaklarımızdan para çıkmıyor ama Yapı Kredi’yi almak isteriz
Koç’a ‘Genel kurulunuzda Yapı Kredi Bankası’ndaki ortağınız Unicredito’nun konservatif yaklaşımından şikayet etmiştiniz. Bu yaklaşımın bankacılık sektöründe kârdan zarar etmenize neden olduğunu vurgulamıştınız. Unicredito CEO’su hafta başında bazı pazarlardan çıkabileceklerini açıkladı. Şayet Türkiye’den çıkmak isterlerse hisselere talip olur musunuz?’ diye sordum. Koç, “Şu an kulaklarımızdan para çıktığını sanmayın ama keşke İtalyan ortağımız böyle bir karar alsa da hisselerini satın alsak.
Bu alımı çok ciddi düşünürüz. Ancak şu an böyle bir durum yok. Zaten Türkiye’den çıkıp nereye gidecekler. En iyi performansları Türkiye’de” cevabını verdi. Koç, yüzde 50-50 ortaklığın güçlüğüne de dikkat çekti. Migros’u satmayı ve Tüpraş’ı almayı bugüne kadar yaptıkları en iyi iş olarak tarif eden Mustafa Koç, “Migros’ta küçük kâr marjları ile çalışılıyordu. Temettü dağıtmıyordu. Tüpraş’ı da alınca yaratacağı kur riskinden dolayı Migros’u sattık” dedi. Bu arada Mustafa Koç, Tofaş’ın B ve C tüketici segmentine hitap edecek bir modelinin olmamasının sıkıntısını yaşadığını belirterek bu alanda bir yatırım kararı alabileceklerini söyledi.
Babacan liderliğinde ekonomi kurmayları işi IMF’siz iyi idare etti
Haberin Devamı