Ayşe teyzenin altınını dünya tereddütsüz kabul edecek

Haberin Devamı

Atasay, Türk kuyumculuk sektörü için çok önemli bir başarıya imza atarak Londra Külçe Piyasası Birliği’nin “En iyi üreticiler” listesine kabul edildi. Atasay’ın rafinerisinde külçe haline getirilecek altınlar, artık tüm finans merkezlerinde işlem görebilecek, Türkiye dünya altın piyasasında önemli bir oyuncu haline gelecek

Türk insanının altın sevgisini anlatmaya gerek yok. Türk insanının yastık altında 5 bin ile 6 bin ton arasında altını olduğu tahmin ediliyor. Yer altında ise yine 6 bin 500 ton altın rezervi görünüyor. Yani Türk insanının yastık altında tuttuğu tahmin edilen altından da fazlası yeraltında var. 2009’da Türkiye’de üretilen altın miktarı 15 tonu buldu. 2010’da ise 20 tona çıkması bekleniyor. Yer ve yastık altını topladığınızda ortaya bugünkü ons fiyatına göre 400 milyar doların üzerinde bir ekonomik değer çıkıyor.

2008’de patlak veren ekonomik krizle birlikte dünyanın dördüncü altın tüketicisi olan Türkiye’de tersine göç başladı. Altın ithalatçısı Türkiye altın ihracatçısı oldu. 2007’de 48 ton altın yurtdışına gönderilirken, 2008’de rakam birdenbire 142 tona çıktı. 2009’da ise zirve yaptı ve 164 tonu buldu. Krizde paraya sıkışan, işini kaybeden kötü günler için biriktirdiği altınlarını bozdurdu. Kimi hanımlar, banka kredisi alamayan KOBİ işletmecisi eşlerine kolundaki bileziği bozdurup verdi. Kamyonu olan ama taksidini ödeyemeyen kamyoncu eşinin biriktirdiği altın sayesinde durumu idare etti.

Peki sektörde hurda olarak kabul edilen bu altınlar nereye gitti?

Bu altınlar İsviçre ve İngiltere’de külçe altına çevrildi. Dünya altın piyasasına yön veren ülkeler ve finans kurumları Türkiye’de bozdurulan altınların eritilip külçe haline getirildikten sonra direkt satılmasına düne kadar izin vermiyordu. Çünkü Türkiye’nin altın standardına güvenmiyorlardı.

Kuyumculuk sektöründe 73 yıllık geçmişi olan Atasay, altın ve gümüş külçeler ile ilgili kalite standartlarını belirleyen ve denetleyen Londra Külçe Piyasası Birliği tarafından ’Good delivery’ yani ’En iyi Üreticiler’listesine kabul edildi. Atasay’ın külçe haline getirdiği altınlar tüm dünyada dolaşıma açıldı. Bir anlamda Atasay altınının kalitesi tescillendi.

Uluslararası finansın önemli merkezi Londra’da 700 yıldan fazla bir süredir ayar standartları yapan Goldsmiths Hall binasında düzenlenen bir törenle Atasay Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, en iyi üretici sertifikasını Londra Külçe Piyasası Birliği (London Bullion Market Association-LBMA) yetkililerinden aldı.

Bu listede 60 rafineri bulunurken Atasay listeye giren 61’inci şirket oldu. LBMA CEO’su Stewart Murray, finans kuruluşları tarafından referans kabul edilen bu listelemeyi yapan başka kuruluşlar da olduğunu ancak LBMA’nın bu alanda 1 numara olduğunu, LBMA kriterlerini tutturmanın ve testini geçmenin çok kolay olmadığını söyledi.


Şirkettekiler inanmadı

Cihan Kamer aldıkları sertifikanın önemini ve doğuracağı sonuçları şöyle aktardı:

“LBMA onayı ile birlikte Atasay tarafından üretilen külçe altınlar başka hiçbir belge gerekmeksizin dünyanın tüm banka ve altın borsalarında kabul görecek. Böylece Atakulche markası ile üreteceğimiz altınlar Atasay’a ve Türkiye’ye büyük prestij kazandıracak. Aslında LBMA sertifikası ile dünya altın ticaretinin kapılarını açmış oluyoruz. Bu sertifika ile dünya altın pazarında söz sahibi oluyoruz. Türkiye hem hurda altını hem de kendi madenlerinden çıkan altını kendi rafine eden bir ülke oluyor. Bu sayede İstanbul Altın Borsası da uluslararası bir nitelik kazanabilecek.”

Kamer, Türkiye’nin altınının yurtdışında kabul görmeyeceğine dair kötü bir algı olduğuna dikkat çekerek “Dünya standartlarının üzerinde markalarımız olmasına rağmen böyle bir algı vardı. Ben bu yola çıkarken şirketteki arkadaşlarımız bile bana inanmadı. Hatta başvuru formunu bizzat ben doldurdum ve süreci başlattım. Zorlu testlerden ve finansal kriterlerden geçerek bu sertifikayı aldık. Artık Atasay’ın külçe altına vurduğu damga İngiltere ve İsviçre’deki ile aynı sayılacak. Belki bölgesel güç de olacağız. Hindistan’dan bile damgalanmaya altın gelebilir” diye konuştu.



Altının onsu 1.350 dolara çıkabilir

Dünya finansının önemli merkezi Londra’da altın piyasasına yön verenleri bulmuşken en çok merak edilen soruyu soruyorum. “Euro ve dolara güven çöküyor. Altın güvenli liman. 1.200 doları geçen altının ons fiyatı daha ne kadar yükselir?”

London Bullion Market Association-LBMA Başkanı Kevin Crisp “Tahminimi hangi kurdan istersiniz?” diye söze başlıyor, altını çok sevmeyen Büyük Britanya halkının bile altını artık bir yatırım aracı olarak görüp talep ettiğini söylüyor ancak bir fiyat tahmini yapmıyor. Toplantı bitiminde başta HSBC olmak üzere altın piyasasına yön veren finans kurumlarının temsilcileri ile konuşuyoruz. Bu arada İstanbul Altın Borsası Başkanı Osman Saraç da “Benim gözlemlediğim altının ons fiyatının 1.350 dolarlara değeceğine dair beklenti burada devam ediyor. Ancak ondan sonra makul seviyelere düşeceği vurgulanıyor” diyor. Bu arada tıpkı ette olduğu gibi altın fiyatları daha da artacak diye son dönemde kimsenin altın bozdurmadığına da dikkat çekiyor.


Parasından çok prestiji önemli

Türkİye’den çıkan ya da Türk insanının hurda olarak kuyumcuya verdiği altın yurtdışında rafine edilip damgalandığında ons başına 1 dolar ödeniyordu. Şimdi bu para Türkiye’de kalacak. Bunun parasal boyutuna ilişkin olarak Kamer şunları söyledi:

“Biz rafinaj işleminde ons başına (1 ons 31.1 gram) 2 dolar alırız. Bunun 1 doları İsviçre’ye gidiyordu. Ayrıca adamlar ne derse kabul ediyorduk. Senin gönderdiğin saf altın 997 değil 995 gram deseler itiraz edemiyorduk. Sadece Türkiye’de madenlerden çıkan altına Atasay damgasının vurulması 645 bin dolar gibi bir paranın içeride kalmasını sağlayacak. Yastık altından çıkan altının hesaba katılması ile ise damga için yurtdışına ödenen 5 milyon doların Türkiye’de kalacağını söyleyebiliriz.”

Ancak Kamer işin parasal boyutundan çok prestij boyutunun daha önemli olduğunu belirterek “Türkiye gibi altında önemli yeri olan bir ülkenin rafinajının dünyada kabul edilmemesi ayıbımızdı. Şimdi bu ayıbı ortadan kaldırdık. Türkiye’de altın üreten Koza ve TUPRAG’ın çıkardıkları altını artık biz rafine edip dünya piyasalarına çıkaracağız” diye konuştu.

DİĞER YENİ YAZILAR