NBA’de oyuncular birliği ile kulüp yöneticileri anlaşamamış, bu sayede Sinan Erdem Spor Salonu’nda Deron Williams’ı Beşiktaş forması ile izleme şansı yakalamıştık. Grev bitince Deron da takımdan ayrıldı ama ne yalan söyleyelim tadı damağımızda kaldı.
Şimdi bir fırsat daha var kapıda. Avrupa’nın 3 önemli basketbol ülkesi İspanya, İtalya ve Yunanistan’da ekonomik kriz derinleştikçe derinleşiyor. Bu üç ülkedeki kriz geçen yıl da Türkiye Basketbol Ligi’nin kalitesini artırmıştı ancak bu yıl sanki hava bir başka güzel.
Fenerbahçe Ülker, 8 kupalı efsane antrenör Obradoviç ile anlaşarak bu yılın çok renkli geçeceğinin sinyalini vermişti. Ardından son şampiyon Galatasaray’ın Vassilis Spanoulis’in peşinde olduğu haberi ile basketbolseverler bir kez daha heyecanlandı. Gerçi bu transfer olmadı, Spanoulis evinde kaldı ancak çok önemli oyuncular ya Türkiye’nin ya da Rusya’nın yolunu tutuyor.
Kleiza’ya 3.3 milyon euro
Fenerbahçe Ülker yarın potanın çok önemli 3 oyuncusu Nemanja Bjelica, Luka Zoric ve Linas Kleiza’ya imza attıracak. Kleiza ile yıllık 3.3 milyon euroya el sıkışıldığını duyunca önce kulaklarıma inanamadım. Türkiye’ye gelen en pahalı basketbolcu geçen yıl 3.5 milyon dolarlık maliyeti ile Anadolu Efes forması giyen Farmar’dı.
Şimdi çıta 3.3 milyon euroya (4.3 milyon dolar) çıkıyor ve basketbol adeta futbol dünyası ile boy ölçüşüyor. Futbol arenasında en çok kazanan oyuncu Didier Drogba ve yıllık ücreti 4 milyon euro. Wesley Sneijder bile 3.2 milyon euroluk ücreti ile Linas Kleiza’nın altında kalıyor.
Basketin eti butu ne?
Peki Türk basketbolunda böylesine önemli isimlere bu kadar büyük paraları verecek bir ekonomi var mı?
Futbolda yayıncı kuruluş ihalesini Lig TV, KDV dahil 424 milyon dolarlık yıllık ücret ile kazanmıştı. Basketbolda ise yine Lig TV, NTV Spor ve D Smart’ın önünde yayın haklarını 13.5 milyon dolar karşılığında aldı. Yani basketbolda yayın hakkı geliri futbolun neredeyse 32’de biri... Yayın havuzundan kulüpler taş çatlasın 500 bin dolar para alıyor.
Tribün gelirlerinin de futbol ile boy ölçüşmesi imkansız. İddaa gelirlerini de telaffuz etmeye gerek yok. THY Euroleague’den kazandıkları para da futbolda Şampiyonlar Ligi ya da UEFA Ligi’nden elde edilen gelir ile kıyaslanamayacak kadar küçük.
Basketbol yorumlarını keyifle izlediğim Kaan Kural’ı aradım. Tabii o işin ekonomisi ile benim kadar ilgilenmiyor. Öncelikle söze, “Kleiza geçen yılın tamamını sakat geçirdi. İnşallah Fenerbahçe Ülker iyi araştırmıştır” diyerek girdi. Basketbol piyasasına hakim Sırp menejerlerin fiyatları yükselttiğine dikkat çekti. Kaan da harcanan paraya karşılık elde edilen gelirin tutmadığını söylüyor. “Takımlar 1 liralık gelire karşılık, 2 hatta 3 lira harcıyor” diyor.
“Sponsorlar olmadan basketbolda bu devasa çarkın dönmesinin imkanı yok” diye ekliyor. Ve tabii Avrupa’daki ekonomik krizin ekmeğimize yağ sürdüğüne bO da işaret ediyor. Türkiye basketbolda Avrupa’nın en pahalı ve en kaliteli ligi olma yolunda ilerliyor. Voleybolda da böyle olmuştu, basketbolda da oluyor.
Nedeni ne olursa olsun, şike iddialarına paralel futboldan feci şekilde soğuyan bir kitlenin önüne basketbol gibi üstelik çok daha heyecanlı bir alternatifin çıkması güzel. Hepimize iyi seyirler.
Avrupa’daki krize gel de sevinme...
Haberin Devamı