Atasay’ı Atasay yapan Cihan Kamer’in babası Atasay Kamer, “Altının ons fiyatı 1900 dolarlardan 1600 dolarlara indi. Daha da düşecek deniyor. Sizce de düşer mi?” sorusuna “Ben bu işe başladığımda altının gramı 75 dolar/cent’ti. Şimdi 55 dolar. Merkez bankaları sürekli dolar ve euro basıyor. Para basıldıkça, altın kısa vadede düzeltmeler yapsa da hep yükselecek” dedi.
Atasay’ın 75’inci yılında İsviçreli dünyaca ünlü Chopard tarafından üretilen ve ‘Chopard for Atasay’ adını taşıyan sınırlı koleksiyonun tanıtım toplantısındayız.
Toplantıda Cihan Kamer ve eşi Çiğdem Kamer’in yanısıra Atasay’ı Atasay yapan Cihan Kamer’in babası Atasay Kamer de var. Torun Atasay Kamer ile birlikte üç kuşak Atasay Ailesi aynı masada.
1955 yılında 13 yaşındayken Denizli Çivril’de babası Hacı Mustafa Kamer’in yanında kuyumculuk mesleğine adım atan dede Atasay Kamer eski günlere dönüyor ve bugünlere geliş öyküsünü kısaca aktarıyor:
-13 yaşından 20’li yaşlarımın başına kadar yıllarım işi öğrenmekle geçti. Çivril küçük bir yer. Oysa benim büyük hayallerim vardı ve orası büyük hayallere ulaşmak için dardı. Ürün satmak için haftada bir gün pazar kurulmasını bekleyemeyeceğimi anladım. Steyşın bir Opel otomobil aldım ve Anadolu’yu karış karış gezerek kuyumculara mal satmaya başladım. Çantacı tabir edilen yöntemle aktif pazarlama yaptım. Tüm Anadolu’nun kuyumcusuyla dost ahbap oldum. İçimdeki büyüme hırsını bu yöntemle hayata geçirdim. 1980’lerde çantacı pazarlama yöntemini bu kez Anadolu’dan tüm dünyaya taşıdım. 1982’de ihracata başladım. Oralara da yine elimde çanta ile gittim...
Hikaye böyle. Peki Anadolu’yu karış karış elinde içi değerli mücevher ve altınla dolu bir çanta ile gezen Atasay Kamer’in başı hiç derde girdi mi. Soyulduğu ya da dolandırıldığı oldu mu? Şöyle yanıt veriyor:
-Biz aslında varlıklı bir aileydik. Babam Anadolu’ya yayılma, büyüme projeme önce çok sıcak bakmadı, ‘Ne gerek var’ dedi. Ancak ben hevesimi kırmamasını istedim. Kararlılığımı gördü ve beni ‘Avuçladığın toprak altın olsun’ diyerek hayır duası ile yolladı hep. Bir çıkardım, 1 ay dönmezdim. Demek ki o hayır duası o enerji çok etkili oldu. Anadolu’da tanıştığım insanlardan da hep iyi enerji aldım. Başıma hiç kötü birşey gelmedi. Ben bunun babamdan ve iş yaptığım kişilerden aldığım güzel enerjiye bağlıyorum.
Toplantıda Cihan Kamer, dünya altın üretimi ve talebine yönelik rakamlar verdi. Ekonomik kriz nedeniyle 2011’de dünya altın talebi yüzde 2.7 oranında düşmüş ve 1.962 tona gerilemiş. 2011 son çeyrekteki düşüş dikkat çekici. Yüzde 15 gerileme var. Türkiye’de de altın talebi yüzde 10 azalışla 63.8 tonda kalmış.
Altının ons fiyatı bir ara 1900 doları geçmiş 2 bin dolara gidiyordu. Ancak dünya ekonomileri biraz düzelince 1600 dolarlara geriledi.
Bugünlerde ise analistler rakamın biraz daha düşeceğini öngörüyor. Acaba işi altın olan, tüm kazancını altın olarak sermayeleştiren bir aile altın fiyatı konusunda ne düşünüyordu.
Cihan Kamer, “Genelde ben tahminlerimde hep yanıldım, tutturamadım ama galiba biraz düşecek. Zira ons fiyatı 1730 doları bir kaç kez zorladı ancak geri çekildi” derken, Baba Atasay Kamer bu tahmine itiraz etti:
- Bakın ben bu işe başladığımda altının gramı 75 dolar/cent’ti. Şimdi 1 gram altın 55 dolar. Altında üretim belli, üstelik üretimin bir maliyeti de var. Paranın ise üretiminde sınır yok. Bas basabildiğin kadar. Hatta şimdi para bile basmıyorlar. Emisyonu şu kadar artırdım diyorlar, sanal olarak para arzı artıyor. Para artışı devam ettiği sürece yani merkez bankaları dolar ya da euro basmaya devam ettiği sürece altın fiyatı hep artacak. Kısa vadede düşse bile, bazı düzeltmeler yapsa bile uzun vadede hep yükselecek.
9.700 liraya 375 adet ‘Chopard’ imzalı saat
1860 yılında Louis-Ulysse Chopard tarafından İsviçre’de saat yapım şirketi olarak kurulan ve bugün özellikle saat ve mücevherin sentezi olan koleksiyonlar geliştiren Chopard’ın Atasay’a özel ürettiği 75. yıl koleksiyonu, ‘Good Luck/™ans’ adını taşıyor. Chopard Eş Başkanı ve aynı zamanda markanın Sanat Yönetmenliğini de üstlenen Caroline Scheufele’in tasarladığı ‘Good Luck/™ans’ Koleksiyonu, 7 Mayıs 2012 tarihinden itibaren Atasay mağazalarında satışa sunulacak. Her modelden 75 adet olmak üzere toplam 375 saatten oluşan Chopard for Atasay tasarımları, 9 bin 700 TL’den başlayan fiyatlarla sahiplerini bulacak.
Geleneksel Türk öğelerinin ön planda olduğu ve sınırlı sayıda üretilen koleksiyon, doğu ve batıdan tarihi esintiler taşıyan ‘Yonca’, ‘Kalp’, ‘Nazar Boncuğu’, ‘Fatimanın Eli’ ve ‘At Nalı’ sembollerinin yorumlandığı 5 farklı saat modelinden oluşuyor.
Atasay Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, dünyanın önde gelen saat üreticilerinden Chopard ile yapılan işbirliğinin Türkiye’de ilk olduğunu belirterek “ 75. yılımızda ve Anneler Günü öncesinde Türk kadınına özel bir saat sunmak istedik. İşin ticari ve maddi değeriyle ilgilenmedik. Bu işbirliğinin Atasay’ın dünya markası olma vizyonuna önemli katkı yapacağına inanıyoruz. Zira artık temel hedefimiz mağazalaşmak ve bir dünya markası olmak. Bundan sonra artık toplantılarımızda mağaza sayılarımızı konuşacağız. Dünyada mücevhere yön veren ilk 10 markadan biri olma hedefindeyiz” dedi.
Altın yükselişini sürdürür
Haberin Devamı