Privy Council, Karamehmet’in Rus Alfa’dan 7 yıl önce aldığı 1.35 milyar $’lık borcu 1.9 milyar $ olarak ödemesine karar verdi. Karamehmet, temettü hakkından feragat edip 328 milyon $ ödedi. Bu demektir ki Turkcell’i bırakmaya hiç niyeti yok.
Mehmet Emin Karamehmet, herhalde Türkiye tarihinin gördüğü en karmaşık, anlaşılması, beyninin içinin okunması en zor işadamı.
Pek ortalıkta görünmez, görünse de ser verip sır vermez. Ağzından bir çift laf almak deveye hendek atlatmak kadar zordur.
Hatırlıyorum da bundan 4 yıl kadar önce Kuzey Irak’ta Erbil’de bir yemekte tam karşıma oturmuş (Aslında ben öyle denk getirmiştim) ve nadir yapılan Karamehmet röportajlarından biri ortaya çıkmıştı.
Görüşme sonrası kurmayları bile hayrete düşmüş hatta bir tanesi yanıma gelip, ‘Mehmet Emin Bey’in dişlerini ilk kez gördüm sayende’ bile demişti. Hal böyle olunca Karamehmet’in Turkcell’de izleyeceği stratejiyi kurgulamak, anlamak çok zorlaşıyor.
Privy Council kararı
Dün Turkcell için önemli bir gündü. İngiliz Yüksek Mahkemesi, Turkcell’in hissedarları Çukurova Holding ve Alfa Group (Altimo) hisse davasında, Çukurova’nın yüzde 13.81 hisseyi geri almak için Altimo’ya 1 milyar 565 milyon dolar daha ödemesini kararlaştırdı ve 60 günlük de süre verdi.
1 milyar 565 milyon dolar daha diyorum çünkü aslında Privy Council’in hesapladığı toplam borç 1 milyar 890 milyon dolar oldu. 2013 yılı Mart ayında Mehmet Emin Karamehmet’in, Rus Alfa’ya 328 milyon 956 bin dolarlık ödeme yaptığı ortaya çıktı.
Önce Karamehmet’in bu ödemeyi nasıl yapabildiğine bakalım. Biliyorsunuz Turkcell İletişim’in yüzde 51 hissesi Turkcell Holding’e ait. Turkcell Holding’in ise yüzde 52.9’u Çukurova Telecom Holding’in yüzde 47.1’i Sonera Holding’in.
Çukurova Telecom Holding’in hissedarlık yapısına bakınca ise yüzde 51 Çukurova Grubu, yüzde 49 Rus Altimo Grubu görünüyor. Karmaşık ve genel kurulları tıkayan malum yapı bu. Turkcell İletişim son 3 yıldır ortakların blokajından dolayı temettü ödeyemiyor. 3 milyar doların üzerinde bir para kasada duruyor.
Anlamı büyük
2010 yılının öncesine ait Çukurova Telecom Holding’in payına düşen ve ortaklar tarafından alınmayan bir temettü vardı. İşte Karamehmet’in o temettüden payına düşen yüzde 51’lik kısmı Altimo’ya verdiği anlaşıldı.
Dolayısıyla Karamehmet’in 2 ay içinde ödemesi gereken bakiye borç tutarı 1 milyar 564 milyon 689 bin 492 dolara gerilemiş oldu.
Temettü hakkından vazgeçerek de olsa bu ödemenin gerçekleşmesinin anlamı büyük. Demek ki Karamehmet’in Turkcell’i kaptırmak ya da mücadeleden vazgeçmek gibi bir niyeti yok.
Ancak önündeki süre de kabul etmek lazım ki çok kısa. Gerçi Ocak ayında mahkeme ilk kararını verdiğinde Karamehmet finansman arayışına girmişti ancak dün de belirttiğim gibi sonra ilginç gelişmeler oldu.
TMSF, Karamehmet’in medya kuruluşlarına Digiturk’teki payına ve BMC’ye el koydu. Ancak yine de imkanları zorlayacak ve ne yapıp edip bu ödemeyi yapmaya çalışacak. Belki yanına bir Türk ortak daha almayı da düşünebilir. Belki de birileri ona bu opsiyonu telkin eder; kimbilir...
Rus Altimo artık yatırımcı gibi davranır
Şimdi gelelim bu durumun Turkcell İletişim ve küçük yatırımcıları ilgilendiren kısmına...
Önce şunu belirtmekte fayda var: Yüzde 13.81’lik hissenin Karamehmet tarafından geri alınması Turkcell’deki hissedar kontrolüne dair dengeyi değiştirmez. Çünkü unutulmasın ki zaten Karamehmet bu davalık hisselerin yönetim haklarını şu ana kadar hep kullanıyordu. Yani özetle en başa geri dönülmüş olur. Ancak bu davanın sonuçlanmasıyla ve ödemenin gerçekleşmesiyle herşayden önce Rus Altimo’nun Turkcell’i ele geçirme hayali bitmiş olur ve Ruslar gerçek bir yatırımcı gibi davranmaya başlar. Yani genel kurulu filan kilitlemez, şirketten en yüksek verimi almak için tüm enerjisini ortaya koyar. TeliaSonera ile olan işbirliğine ve Çukurova’ya karşı açtıkları ortak cepheye de son verebilirler. Hatta tekrar Çukurova Grubu ile ortak hareket etmeye bile başlayabilirler. Bu son yazdığım cümlenin nedenlerini bir başka yazı konusu yapacağım.
TeliaSonera: Bizim ihtilafımız çözülmedi
TelIaSonera İletişim Grubu Başkan Yardımcısı Cecilia Edström, “Mahkeme, TeliaSonera ve Çukurova arasında aynı hisselere ilişkin olan ihtilafı çözmemektedir” dedi.
Mahkeme kararına ilişkin yapılan açıklamada, “TeliaSonera, kararın hissedarlar arasındaki ihtilafın gecikmiş çözümü için başka önemli adım olacağını ummaktadır. Hisseler üzerindeki rehnin kaldırılmasından önce Çukurova’nın Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Heyeti’nin 2011’deki kararı uyarınca yükümlülüklerini yerine getirmesini beklenmektedir” denildi.
328 milyon doları verdi ‘Mücadeleye devam’ dedi
Haberin Devamı