Halkbank yeni açacağı şubelerde istihdam etmek için 1.250 kişi almak üzere Anadolu Üniversitesi’ne sınav yaptırdı. 50 TL’lik sınava giriş ücretini ödeyen tam 300 bin ayrı başvuru sahibi, 21 Kasım’da sınava girdi. Aylık 750-800 TL kazanmak için bankaya yapılan müracatlarda üniversite mezunlarının lise mezunu şartı aranan ön banko işine dahi razı oldukları görüldü. Uzman yardımcısı sınavına girenlerden bazıları da şansını yükseltmek için servis görevlisi pozisyonu için bile başvuru yaptı.
Yeni şube açmaya devam edeceğiz
Hüseyin Aydın, yeni şube açma faaliyetlerine devam edeceklerini özellikle zayıf oldukları İstanbul bölgesinde şube açmaya hız vereceklerini kaydetti. Aydın, “Bizim İstanbul bölgesinde 134 şubemiz var. Oysa rakiplerimiz 280-290 civarında. Bizim de hem yeni yerleşimlerde hem de daha önce çıktığımız lokasyonlarda yeniden şubeleşmemiz lazım. Bu yıl 45 yeni şube açtık. Bu performansı devam ettireceğiz” diye konuştu.
Reel ekonomiyi yalnız bırakmadık kredi payımızı % 7.8’e çıkarttık
Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, bankanın performansı ile ilgili önemli rakamlar verdi. Bunlardan en dikkat çekici olanı Halkbank’ın kredilerinin kriz yılında yüzde 25 artış göstermesi. Geçen yıl Eylül ayında bankanın toplam kredileri 23.7 milyar TL iken bu yılın Eylül’ünde yüzde 25 artışla 29.7 milyar TL’ye çıktı. Oysa bankacılık sektörünün nakit kredileri sözkonusu dönemde sadece yüzde 2 oranında arttı. Aydın, “Herkes Hazine kağıdı alırken biz reel ekonomiye destek olduk. Gerçek bankacılık yaptık” dedi. Aydın, Türkiye’deki yaklaşık 1.5 milyon KOBİ’nin yüzde 25’inin Halkbank müşterisi olduğunu, KOBİ kredilerindeki paylarının ise yüzde 14 civarında olduğunu kaydetti. Yine Aydın’ın verdiği rakamlara göre, 2002 yılında bankanın gelirlerinin yüzde 69’u menkul değerlerden, yüzde 31’i ise kredilerden elde edilen gelirlerden oluşuyordu. Bu yapı değişti ve bugün yüzde 64 kredilerden yüzde 36 menkul değerlerden oluşan bir gelir dengesine oturdu.
Bu arada bankanın yaklaşık 40.7 milyar TL’lik mevduatı var. Yani mevduatın krediye dönüşme oranı da yüzde 74.5 gibi oldukça yüksek bir seviyede. Bu oran 2008 Eylül’de yüzde 64.9 seviyesindeydi. 2002 yılında ise toplanan her 100 TL’nin sadece 10.8 TL’si krediye dönüşüyordu.
Takipteki alacak oranı yüzde 50’den 5’e indi
Halkbank’In çok iyi performans gösterdiği bir diğer nokta ise takipteki alacakların hızla düşmesi. 2002 yılında takipteki alacak oranı yüzde 48.8 olan Halkbank, bu oranı yüzde 5’e kadar düşürmüş durumda. Her zaman sektör ortalamasının çok üzerinde bir takipteki alacak oranı olan banka, ilk kez yüzde 5.2 olan sektör ortalamasının altına da Eylül 2009 itibarıyla düştü. Aydın, “Kurumsal risk iştahını takip ettik. 9 kriterli bir raiting modülü kullanıyoruz. Ayrıca bankada kuvvetler ayrılığı sistemi var. Tek bir imza ile kredi verilmiyor. Bu sayede kredi kalitemiz çok yükseldi” dedi.
Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, her yıl ortalama 2 bin civarında çalışanının emekliliğinin geldiğini, bu yıl 1.250 kişinin yeni işe alımı için karar verdiklerini, duyurusunu yaptıkları sınava tam 300 bin ayrı başvuru geldiğini söyledi. Anadolu Üniversitesi’ne yaptırılan sınav 21 Kasım’da Türkiye genelinde 17 farklı merkezde yapıldı. 50 TL’lik sınav katılım bedelini ödeyen tam 300 bin ayrı başvuru sahibi bu sınava girdi ve şimdi 15 Aralık’ta açıklanacak sonuçları bekliyor. Aydın’ın verdiği bilgiye göre, işe alınacak kişi sayısının 3 katı yani 3 bin 750 kişi yazılı sınavdan sonra mülakata çağrılacak ve işe başlayacak 1.250 kişi belirlenecek.
Hüseyin Aydın ve ekibi Halkbank’ın performansını ortaya koymak için bir sabah kahvaltısında bizimle buluşmuştu. Ancak sınavla ilgili verdiği bilgiler açıkçası bankanın performansını gölgede bıraktı ve yazıya sınavla ilgili rakamlarla başlamamı gerektirdi. Türkiye’de işsizliğin geldiği dramatik boyutu ortaya koyan sınav verileri gerçekten etkileyici ve düşündürücü.
Halkbank’ta sınav 3 farklı pozisyon için yapıldı. Servis görevlisi ve ön banko görevlisi pozisyonları için lise mezunu olmak yetiyordu. Lise mezunlarının yanı sıra halen üniversitede okuyanlar ve üniversite mezunlarının bile bu pozisyon için başvuru yaptıkları dikkati çekti. Bu durum Türkiye’de derin işsizlik yüzünden “Ne iş olsa yaparım. Yeterki iş olsun” düşüncesinin herkesi sardığını ve çaresizliği gösteriyor. Yine benzer şekilde uzman yardımcısı ve müfettiş yardımcısı olmak için başvuranlar da işi biraz daha garantiye almak için ön banko görevlisi dahi olmaya razı olacak şekilde iki sınava da girdi.
Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, farklı pozisyonlara aynı kişilerin de başvurduğunu yani 300 bin sayısında mükerrer başvurular olduğuna dikkat çekti. Aydın, “Bu mükerrer başvurular düşüldüğünde net başvuru sayısı belki 200 bin ile 225 bin arasında olur. Ancak Türkiye için hakikaten çok yüksek ve belki de bir iş başvurusunda şu ana kadar ulaşılan rekor sayı. Geçen yılki sınava 150 bin kişi başvurmuştu” dedi.
Aydın, Halkbank’ta 12 maaşın yanı sıra 4 maaş da ikramiye verildiğini hatırlatarak işe girenlerin eline aylık 750 TL geçeceğini ancak yılda kazanacakları toplam paranın 12 bin TL civarında olacağını söyledi.
50 TL eleştirisine cevap
Halkbank Genel Müdürü, sınav için adaylardan 50 TL ücret talep edildiğini, bunun sınavı düzenleyen Anadolu Üniversitesi’nin salon kirası, teknolojik altyapı, sınav kağıdı basımı gibi harcamalarına gittiğini, işsizlerden ayrıca ek bir ücret talep etmelerinin sözkonusu olmadığını söyledi. Aydın, “Bu para yani 15 milyon TL Anadolu Üniversitesi’ne aktarıldı. Bizim kasamıza giren tek kuruş yok” diye konuştu.
Bir günde Mistral dilini konuştuk
Hüseyin Aydın, Pamukbank birleşme sürecine ilişkin de önemli detaylar verdi. Pamukbank birleşmesinin Halkbank’a çok iyi geldiğini kaydeden Aydın, “Herşeyden önce teknolojik altyapılarını kullandık. Onların altyapısı bize göre çok çok iyi durumdaydı. Mistral adlı yazılımı bir Kurban bayramında kurup ilk iş gününde çalıştırdık. Sadece bir Bağ-Kur işleminde pürüz çıktı. Ayrıca Pamukbank ekibi sayesinde Halkbank bireysel bankacılıkla tanıştı. İnsan kaynağı rekabete açıldı. Bu eşitler arası paylaşım bize önemli kazanımlar sağladı” dedi.
Yabancı payı en yüksek 3’üncü halka açık şirket
Halkbank’ın yüzde 24.98’lik payı 2007 yılı Mayıs ayında halka arz edilmişti. O dönemde yabancılara tahsis edilen hisse miktarı arz edilen yüzde 24.98’in yüzde 69’u kadarı idi. Son gelinen noktada ise yabancılar Halkbank’ın halka açık hisselerinin yüzde 91’ini kontrol ediyor. Bu oran Coca Cola ve Turkcell’den sonra Halkbank’ı yabancı payında üçüncülüğe taşımış durumda.
1250 kişinin alınacağı Halkbank’a 300 bin kişi başvurup sınava girdi
Haberin Devamı