Yaz bitmeden komşuya geçmeli...

Kapı komşumuz Yunanistan’da evinizde hissedersiniz kendinizi, gözümüzde aynı geçmişin izleri...

Yaz bitmeden komşuya geçmeli... Ben sevdim, her yaz bir başka tarafına gidiyorum size de tavsiye ederim. Kapı komşumuz Yunanistan’dan bahsediyorum tabii ki... Siz sakın politikacıların lakırdılarına kanmayın, bir elmanın iki yarısıyız biz, onlar bize benzer biz onlara... Dünkü yazımda, mübadeleden ve kendi aile tarihimden bahsetmiştim, meraklısı internetten okuyabilir. Vatanı bu topraklarda, çoğunun ana dili Türkçe olan binlerce Rum Yunanistan’a, orda yaşan yüzlerce Türk de Türkiye’ye göçe zorlanmış. Bu sırf dini azınlığı eritmek için yapılan acımasız insan takasına da mübadele denmiş. Bu yüzden çok şeyimiz ortak bizim. Yemeğimiz, müziğimiz, zeytinimiz, el işlerimiz... İnsanımız hatta lisanımız ortak çünkü. Bizim parçamız orda, onlarınki bizde kalmış; acılarımız bile ortak çünkü. Komşuda, evinizde hissedersiniz kendinizi... Aile sıcaklığı ile karşılıyorlar hepimizi, gözümüzde aynı geçmişin izleri...

Haberin Devamı

Yaz bitmeden komşuya geçmeli...

Komşuda tatile gitmek isteyenler için tavsiyeler

- Varsa muhakkak kendi arabanızla gidin, ailece çoluk çocuk hatta varsa köpeğinizi de alın gidin. Arabanıza da köpeğinize de çıkış için vize benzeri işlem yaptırmanız gerekli. Evcil hayvanların yurt dışı çıkış detaylarını daha önce yazmıştım. Ehliyetiniz için de işlem yaptırmalısınız ya da en iyisi doğrudan yurt dışı geçerliliği olan çipli ehliyete geçerek boşa bir daha masraf etmezsiniz.

- İpsala’dan Yunanistan’a geçince ilk durak Dedeağaç ya da şimdiki adıyla Aleksandrapoli ama hala yabancı sitelerde bile adı Dedeağaç olarak kullanılıyor. Bize yarım saat mesafedeki bu şehir bile başlı başına bir tatil yeri. Eğer 3-4 günlük bir uzatılmış hafta sonu tatiliniz varsa daha uzağa gitmeyin. Nisiotika’da yemeğinizi yiyin. Bir balıkçı köyünde denize girip, taptaze ve çok ucuza balık yemek isterseniz, hiç turistik olmayan Fanari köyüne gidin.

Yaz bitmeden komşuya geçmeli...

- Kavala-Thassos: Arabayla hiç yorulmadan yapılacak bir güzergah. Yunanistan’ın en yeşil ve denizi muhteşem adası Thassos’a, Kavala’ya gelmeden önce, Keremoti’den yarım saatlik bir feribot yolculuğu ile ulaşmak en rahat olanı.

Haberin Devamı

- Kavala-Selanik: Bir gecelik Kavala konaklamasından, Taverna Savvas’da bir akşam yemeği ya da “Batis beach”de denize girdikten sonra 1 saat 45 dakika yol yapıp Selanik’e geçmek de güzel bir başka güzergah. Sadece Atatürk’ün doğduğu evi ve o muhteşem hissi yaşamak için bile gidilir. İki gece kalmak yeterli gelir. İzmir’in küçük kardeşi değil, modern ve şık ikizi demek daha doğru olur. Nüfusun az olmasının avantajıyla, çirkin yapılaşma olmadan, gecekondular dolmadan, yollar daralmadan yani belki annemin genç kızlığındaki İzmir gibi Selanik... Ve mutlaka, Selanik’in en kadim yapısı, dinler öncesinden günümüze kalan, yıllar içinde kiliseyle minareyi birlikte taşıyan Rotunda’ya gidip, o muhteşem enerjiyi içinize çekin. Anopoli, Aristo Meydanı,Tsimiski, Vlali, Kapani, Modianao...Canlı müzik ve adım başı taverna... Bir de beyaz Kule’nin ordan akşam ücretsiz yarım saatlik gemi turları çok keyifli.

Haberin Devamı

- Selanik’ten bir saat sonra, Yunanistan’ın en güzel beldelerinden Halkidiki’desiniz. Üç parmak şeklinde denize salınan üç yarım ada oluşturuyor Halkidiki’yi. Son adaya zaten kadınlar giremiyor,papazların olduğu boş bir ada. Ortadaki daha yeşil olanı, en baştaki eğlencesi bol olanı. Arabanız altındaysa her kıvrımından denize girin, mayoları arka camda kurutup tüm koyları gezin. Ben ortadaki yarımadada Neo Marmaras’ta, Kelyftos Otel’de kaldım, size de tavsiye ederim. Dönüşte ya dosdoğru Türkiye’ye geçin ya da çok yorgunluk istemiyorsanız Dedeağaç’ı son durak yapıp öyle memlekete girin.

DİĞER YENİ YAZILAR