Bugünlerde hararetli bir tartışma konusu haline geldi Nafaka... Erkeklerin bir ömür boyu nafaka ödemeye itirazı üzerine, Adalet Bakanlığı, yeni bir düzenleme getirmeye karar verdi. Aile, çalışma ve Sosyal Hizmetleri Bakanlığı, süresiz yoksulluk nafakası için “Boşanılan eş, bir sosyal güvenlik kurumu gibi görülmemeli... İnsanların yapmış olduğu bir hatadan dolayı ömür boyu sorumlu tutulmaları insaflı değildir” şeklinde açıklamalar yaparak, nafakaya süre getirileceğinin sinyallerini de vermiş oldu. Gelin hep beraber “ adil nafaka” meselesi üzerine, tarafsız düşünmeye çalışalım.
Boşanma, evlilik akdinin sona ermesi anlamına geliyor. Bu durumda, nafakayı da anlaşmanın bozulması durumunda taraflardan birinin diğerine verdiği bir bedel olarak düşünebiliriz. Madem ki nafaka boşanmanın, boşanma da evliliğin sonucu olarak karşımıza çıkıyor, o halde önce ülkemizdeki evlilik düzenine bakıp, nafakaya öyle karar vermek gerek.
Ülkemizde eğitim ve çalışma hakkı elinden alınıp, baba-koca baskısıyla evde oturup meslek sahibi olamayan
Kocası izin vermediği için, evlendiğinde iş hayatını yarım bırakan
Çocuk doğurduğu için gerek sosyal imkansızlıktan gerekse aile-çevre baskısından iş yaşamını yarım bırakan
Bu yılın başındaki Diyanet’in fetvasını esas alarak, kadının çalışmasının kocasının iznine tabii olması gerekliliği inancı ile çalıştırılmayan
Eğitim seviyesi yüksek ya da düşük, zengin ya da fakir, her çevreden bunca kadın varken
Hayatında hiç çalışma ortamına girmemiş, meslek sahibi olmamış bir kadın boşandıktan sonra ne iş bulur, nasıl geçinir
İş yerlerinde, bebeğini-çocuğunu bırakacak bir düzen olmayan ülkemizde, bir anne, nasıl iş hayatına atılabilir
İş bulmanın, üniversite mezunu-genç-erkek kesim için bile çok zor olduğu günümüz şartlarında, mesleği-tecrübesi olmayan, çocuk sebebi ile iş saatleri sınırlı olan bir kadına kim iş verir
Önce evliliğe dair yukarıdaki sorun ve soruları bir çözelim, nafaka meselesine sonra gelelim, derim!
Nihai neticede Finlandiya’da yaşamadığımızı hatırlatmak isterim. Kendi adıma şunu söyleyebilirim ki boşanacak olsam şahsıma nafaka istemem. Çocuğumuzun maddi-manevi sorumluluğunu ortak olarak üstlenmek benim için adil olandır. Ama unutmayalım ki özgürlük dediğimiz şey paket programdır. Yarısını alıp, yarısını reddedemezsiniz .
O sebeple size sesleniyorum beyler...
Önce evlilik içinde eşlerinizi dilediği gibi çalışma ve kariyerlerini yapmakta özgür bırakın, gerek ev gerekse çocuk sorumluluklarını ortak paylaşın ki boşanma sırasında eşiniz de sizi maddi olarak özgür bıraksın! Ama bir ömür tüm evin yükünü karılarınıza yükleyip, çalışma hayatından mahrum edip, sonra da nafaka vermek istememek, adalet istemek değildir!