Araştırmalar gösteriyor ki oruç kansere karşı güçlü bir savunma mekanizmasıymış...
Huzurlu bir Ramazan Ayı diliyorum hepimize... Sofralardan bereket, sohbetlerden kahkaha eksik olmasın. Terör, kaza, doğal afet, evlerden ırak kalsın. Ramazan Ayı gelince, iftar için tarifler, sahurda sağlıklı beslenme için öneriler günlük sohbetleri şekillendiriyor. Ben de çok güvendiğim, çocukların zihinsel problemlerine kadar her tür sağlık sorununu beslenme ile çözme yolunda çalışan, "ikinci beyin" kabul edilen bağırsak sağlığına göre beslenmeyi düzenleyerek, hastalıkların tedavi sürecine katılan diyetisyen Yeşim Temel Özcan'dan, Ramazan Ayı için ilginç bilgiler topladım. Tüm diyetislerin ezber ettiği tariflerden sıkıldıysanız, Yeşim Temel Özcan'la sohbetimizden derlediğim notlarıma bir göz atın.
Aç kalmak kanserden koruyor
- Bu seneki Nobel Tıp Ödülü, "Açlık Oruçları" ile ilgili çalışmasıyla Japon Bilim adamı Yoshinori Ohsumi'ye verildi. Bu çalışmalar gösteriyor ki tıpkı bizim Ramazan orucumuz gibi 17 saat civarı aç kalmak, kansere karşı en iyi savunma yöntemi. Japon bilim adamının da bize ispatladığını göre, vücutta aç kalan hücreler, sonunda gidip uyuyan kanserli hücreleri de yiyor ve vücudu arındırıyor. Dolayısı ile artık tıbben kabul ediyoruz ki oruç tutmak, vücudu kötü hücrelerden arındırıp, başta kanser olmak üzere hastalıklara karşı koruyor. Zaten, hastalandığımızda iştahımızın kesilmesi de vücudun hastalığa karşı direnmek için oluşturduğu doğal bir tedavi yöntemi.
Vücudu susuz bırakmayın
- Eğer kalp-şeker gibi bir sağlık probleminiz yoksa, oruç tutarken uzun süreli aç kalmak vücut için yararlı ancak tek dezavantajı vücudun susuz kalması. Bunu aşmak için Ramazan ayı boyunca su tüketimi konusunda çok dikkatli olmak gerekiyor. Burada çok önemli bir nokta var o da suyu doğru zamanda içmek. Gün boyu eksik kalan 2-3 litre suyu yemek boyu tamamlamaya çalışmak sindirim sistemini bozuyor. Oruç tutanlar en çok bu hataya düşüyor. Gün boyu kaybedilen suyu doğru bir şekilde yerine koymak için şu sıra takip edilmeli; orucu açarken 1 bardak su içmeli ve yemeğe geçmek için 10 dakika beklemeli. Yemek yerken fazla su içmemeli. Yemekten 1 saat sonra yeniden su içmeye başlamalı ve gece boyu bol bol içmeye devam etmeli. Çay ve kahve için de yemekten sonra beklemeli ki yiyeceklerden alınan vitamin ölmesin. Bildiğimiz gibi, yemekten 1-2 saat sonra hafif bir yürüyüş de sindirim için çok faydalı.
Sofraya gergin oturmayın
- Yemek sonrası oluşan şişkinlik, reflü, gaz gibi sindirim sorunlarına en çok sofrada gergin, tartışmalı, kısaca keyifsiz yemek yemek neden oluyor.
- Sahurda mutlaka, yumurta, 1 avuç tuzlu olmayan kuruyemiş, domates-salatalık eşliğinde kahvaltı tercih edilmeli. Tuzlu yiyeceklerden ve insülini tetikleyen makarna-pilav ve hamur işlerinden uzak durulmalı.
- Ramazanda balık pek tercih edilmediğinden, ay boyu balık yağı takviyesi alınmalı.