Yunanistan’daki bir haftalık tatilimizde yanımızda köpek olmasının farkını hissetmedik. Bizde ise yazlığınız yoksa köpekle zor tatil yaparsınız!
Geçen hafta ailem ile bayram tatiline gittik. Anneanne, dede,
anne-baba, çocuk ve köpek... Doluştuk arabamıza, Tonton kucakta, biraz itiş tepiş de olsa düştük komşu Yunanistan yollarına. Bu gezinin annemin hayali olduğunu ve babasının yani benim dedemin doğduğu toprakları görmek için Kavala’ya gideceğimizden geçen hafta Kavala’yı anlatan yazımda bahsetmiştim. Elbette, Selanik, Halkidiki ve Dedeağaç gezi notlarımı da paylaşacağım. Ama bugün, bana gezi boyunca Instagram’dan en çok gelen soruyu yanıtlamak istiyorum, “Köpeğimizle nasıl tatil yaparız”?
Tekirdağ’a geldik uyarıyla karşılaştık!
Vallahi yurt içinde eğer kendi yazlığınız yoksa köpeğinizle zor tatil yaparsınız. Köpek karşıtı bir ülkede yaşıyoruz. Yunanistan’da geçirdiğimiz bir hafta boyunca, yanımızda köpek olmasının farkını hissetmedik. Ama daha Tekirdağ’a geldiğimiz an, köftecilerin kırlık bahçelerinin girişinde “köpek giremez” tabelasıyla karşılaştık...
Ben çoğu insana göre daha şanslıyım çünkü doğruya doğru bana bu konuda biraz torpil yapıyor mekanlar. Hem tanınırlıktan hem de Tonton’un küçüklüğü ve sevimliliği sayesinde oyuncak muamelesi yapıldığından. Ama ya diğer hayvan dostları? Sevgili Saffet Emre Tonguç, bana Türkiye’de köpek kabul eden bazı özel ve güzel butik otelleri mesaj atmış, ben de hemen paylaşıyorum ki tatilinizi can dostunuz ile yaşamanın keyfini çıkarın. Bu mekanlara da hayvan dostu oldukları için koca bir alkış
Bozburun Yat Kulübü, Argos-Kapadokya, Mandarin Otel-Faralya, Begonville Evleri-Cunda, Olimpos Lodge-Çıralı, Villa Fe-Çatalca- Pastoral Vadi-Fethiye.
Yurt dışına çıkış için
Bir kereye mahsus uzun bir prosedür var, sonra işiniz kolay. Köpeğinize 1 sefere mahsus titrasyon testi yaptırıp, çip taktırmayız gerekiyor. Pek çok ülkenin şartı farklı ama Avrupa Birliği ülkelerinde kural böyle. Bakanlıktan onaylı titrasyon testi biraz vakit alıyor, eğer yaptırmadıysanız bu yazı kaçırdınız demektir. Önce bir hayvan hastanesine gideceksiniz, orada kan örneği alıp, aynı gün köpeğinize kuduz aşısı yapıp çip takacaklar. Yani aslında sizin 1 günlük işiniz var hayvan hastahanesi ya da yetkili veterinerinizde ama sonra bekleme süresi uzun. Antikor oluşumu için gereken süre, Ankara’ya yollanması, onaylanması filan, belgenin elinize geçmesi 1-1,5 ayı buluyor.Sonra da yurt dışına çıkabilmek için 3 ay geçmesi gerekiyor. Bu uzun süren bekleyişten sonra aldığınız belge, köpeğinizin ömür boyu geçerli oluyor ama bir şartla, her sene kuduz aşısını bir önceki aşı günü geçmeden yaptıracaksınız. Test 340 lira ama kan alımı, çip takımı filan derken maliyet özel kliniklerde 700-900 lirayı buluyor. 3 ay bekleme süreniz de geçtikten sonra artık kolay. Her yurt dışına çıkmadan en fazla 10 gün içinde şehrinizdeki İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü’ne çipli köpeğinizle ve titrasyon belgenizle uğrayacaksınız. 170 lira yatıracaksınız. Köpeğinize vizenizi alıp yola çıkacaksınız. Çipi okutup, size izin vermeleri çok kolay ve
1 saati geçmiyor.
Açıkçası şu ana kadar köpeğimle Yunanistan’a 2 kere gittim, kimse bir şey sormadı ama olur da soracakları tutarsa ve belgeleriniz yoksa hiçbir şekilde sınırı geçemezsiniz, bilginiz olsun.
Yunanistan köpeğinizle tatil için cennet. Garsonlar mönüden önce köpeğinize bir kap su bırakıyor. Hatta takı tasarımcıları, köpekleri kabul ediyor ama çocuklar için “Takıları ellememesi için çocuklarınıza sahip çıkın” diye tabela asıyor. Gitmeden, köpek kabul eden onlarca otelden birini seçip gidin, yeter. Çok memnun kaldıklarım, Halkidiki Kelyftos Hotel, Selanik’te White Luxury Room ve Kavala’da Akontisma.