Geçtiğimiz salı günü, Yapı Kredi’nin sponsorluğunda, Dünya’nın en popüler keman virtüözlerinden David Garrett’in konseri vardı. Haliç Kongre Merkezi çalışanları “hiç böylesini görmedik” diye aralarında hayretlerini paylaşıyorlardı. Genellikle klasik müzik konserlerine sahne olan Haliç Kongre Merkezi, yetişkinler için Justin Bieber” tadında bir sanatçıya ilk kez ev sahipliği yapıyordu besbelli! İşte; modacıların “klasik miziğin David Beckham”ı diye adlandırdıkları, keman virtüözü David Garrett konserinden gözlemlerim, sanatçıya ve kendimize ait ilginç notlar...
Bilet alırken dikkat!
Efendim, öncelikle konser yarım saat geç başladı ve huzursuzlanan seyirci tempo tuttu. Oysa eğer yeni yetme bir şımarık pop star değilse hiçbir sanatçı geç sahne almak istemez. Çünkü zaten çoktan adrenalini yükselmiştir, hazırdır ve sahne arkasında bekleyerek geçen her dakika yorgunluk yaratır. Hele klasik müzik sanatçılarının yetiştirilişindeki ağır disiplin düşünüldüğünde, “dakiklik” olmazsa olmazlardandır.
Efendim; biz de internetten bilet alırken “P” sırasını satışa çıkarmamışlardı. En yüksek ücretten bilet aldığımızda bile ikinci bloğun önünde yer bulduk. Ama sonradan öğrendiğime göre, bir ara yanlışlıkla “P” sırası da satışa açılmış ve alanlar olmuş. “P” sırası ise adından anlaşılacağı gibi “protokol” için ayrılmış. Ben de daha sonra buraya terfi edip, en önden seyreden şanslılardan oldum. Tıpkı bizim aldığımız gibi, en yüksek ücreti ödeyip yine de önden yer bulamayanlar ise itiraz ettiler, bu yüzden de yerleşim geç yapılabildiği için konser yarım saat geç başladı. Bize çıkarılacak ders ise; hem internet sitesinde yerlerin değişmemesi için özen gösterilmesi hem de alıcıların oturma planını dikkatle incelemesi gerektiği oldu.
İstanbul’u şoke etti
Konsere gelen şoke oldu! David Garrett’in bu denli popüler olmasının sebebi elbette ki sadece çok yetenekli olması değil! Tahmin edersiniz ki ülkemizde Brahms’ın bestelerini dinlemek için üzerine parçalayanların sayısı da çok değildir. David Garrett, Metalica’dan Micheal Jackson’a kadar pek çok müzik efsanesinin en popüler parçalarını kemanıyla çok farklı yorumlayarak bugünkü geniş hayran kitlesine ulaşmış bir sanatçı. Yakışıklılığının, popüleritesindeki payını da yadsımamalı! Salonu dolduran binlerce hayranı da Garrett’ı genellikle yaptığı gibi, orkestrasıyla birlikte rock konseri havasında bir performans içinde izleyeceklerini hayal etmişler belli ki. Oysa, bu Brahms’ın eserlerinden oluşan iki kişilik bir keman- piyano resitaliydi. Üstelik, internet sitesinde de belirtilmişti. Ama, David Garrett’ın adını duyan hayranları, heyecanlanıp, programı incelemeden bilet almışlardı demek ki! Çılgın bir konser beklerken, romantik bir resitalle karşı karşıya kaldı seyirci. Evet, muhteşemdi, evet Garrett’a, bu romantik eserler inanılmaz yakışmıştı ama yine de seyircilerde bir hayal kırıklığı yaşandı. İlk kez geldiği bir ülkede bence de en bilinen hâliyle sahnede olmalıydı. Birkaç kere gelip konser verdikten sonra, klasik bir resitalle izleyici ile buluşsaydı, böyle bir şaşkınlık yaratmazdı.
Herkes sahne önünde
Konserin bitiminde, bu kez David Garrett şoke oldu. Bir ânda, seyirci sahnenin önüne akın etti. Daha önce hiçbir klasik müzik konserinde, “Justin Bieber” gelmiş gibi bir durum yaşanmadığından olsa gerek, herhangi bir güvenlik önlemi düşünülmemişti. Orta yaşlı tayyörlü öğretmen kılığındaki kadınlardan, çingene pembe türbanı altın yaldızlı kadınlara, “rap”çi kılıklı gençten, nerdeyse çocuk yaştaki genç kıza kadar yüzlerce insan sahne önünde “Deeeeyviiiiiid” diye kendi paralamaya başladı. “Sahneye çıkmayın tamam mı“ diyebildi ancak David Garrett ve istek üzerine Michael Jackson’dan “Smooth Criminal”ı nâmına yakışır bir hızda çalarak konserine son noktayı koydu. Biz de; henüz bir resitali, pop konseriyle ayırt edemeyişimizle ve konserlerdeki güvenlik açığımızla yüz yüze baka kaldık!
David Garret hakkında kısa kısa
- 4 Eylül 1980 Almanya doğumlu
- 4 yaşında abisinin kemanını kendine kendine öğrenerek müziğe başladı. 7 yaşında ilk resitalini, 13 yaşında ikinci cd’sini çıkarttı.
- Londra’daki Royal Collage Of Music’te eğitim aldı.2004’te New York’ta bulunan Julliard School’dan mezun oldu. Julliard School’da Itzhak Perlman ile çalıştı.
- Efsane, “Stradivarius” kemanı ile konserler veriyor.
- 2007’nin Aralık ayında, Guadagnini marka kemanını yanlışlıkla ezdi. 1772 yapımı kemanı, 2003’te 1 milyon Amerikan Dolarına almıştı.
- 2008’de saniyede 13 nota çalarak Guiness rekorlar kitabına “Dünyanın en hızlı keman çalan insanı“ olarak geçti.