İtiraf ediyorum: Ben bir koku manyağıyım! Adeta bir köpek gibi, yaşamı koklayarak anlamaya çalışıyorum. Denizi, taşı, ağaç kabuklarını, yaprakları, tahtayı, kumaşları, yani önüme düşen her şeyi kokularıyla hafızama alıyorum. Elbette güzel kokularla mest oluyorum. Ve dünyada "burun" olarak adlandırılan insanları çok kıskanıyorum. Geçen gün klasik bir söyleşi sırasında "oyuncu olmasaydınız ne olurdunuz" sorusuna, "parfüme sanatçısı" yanıtını verince, içimde kalan bu hevesi farkettim. Üstelik, çok yetenekli bir burnum olduğuna eminim. Belki artık parfüm konusunda bir kariyer sahibi olmak için şansım olmayabilir, ama hobi olarak kokuların dünyasına dalmak istedim ve kendi parfümümü yaratmaya giriştim. İşte şimdi sizinle bu eğlenceli ve keyifli deneyimimi paylaşmak istiyorum.
- Parfume: Tarihi, Çinliler, Hindular, Mısırlılar, İsrailoğulları, Araplar, Yunanlar ve Romalılar'a kadar uzanıyor parfümün. Latince "tümüyle uçucu" anlamına gelen "per fumum" sözcüğünden türemiş. Fransa'nın güneyindeki Grasse kasabası ise parfümün dünya başkenti olarak geçiyor. Burada, en ünlü ve en eski parfüm üreticilerinin damıtım tesisleri ve müzeleri var. Ve de benim gibi amatör meraklılar için parfüm atölyeleri. Yıllardır bir türlü gidip böyle bir deneyim yaşama fırsatım olmadı. Ama çok şanslıyım ki deneyim benim ayağıma geldi. Nişantaşı'nda dolaşırken, tıpkı Grasse'deki gibi bir parfüm atölyesi olduğunu keşfettim. Üstelik, kokunun efsane ismi Galimard'ın atölyesi birebir kurulmuş. Yine Galimard'ın orjinal parfüm özlerini kullanarak kendi kokunuzu yaratabiliyorsunuz. Böylece hayalimi gerçekleştirdim ve yaklaşık 4 saat boyunca aynı zamanda niş bir parfüm mağazası olan La Deesse'de kokuların dünyasında kaybolup, kendi parfümümü yaptım.
- 1000'e yakın koku özüyle çalışma imkanı var. Önce küçük bir testle, hangi gruptan hoşlandığımı saptadık. Benim seçtiğim kokular çiçeksi odunsu notalar çıktı. Oysa bana sorsaydınız, oryantal notalardan hiç hoşlanmadığımı söylerdim. Parfüme atölyesi insanın kendinde bilmediği tarafları tanımasına da yol açan bir tür meditasyon gibi!
- Hepimizin bildiği gibi, üst notalar, orta-kalp notaları ve alt notalardan oluşuyor parfüm. Önce, alt notalar başlıyor. Ben, odunsu grubuma göre beş tane koku ile başlıyorum. Önce teker teker, sonra birbirleriyle eşleyerek, kendimce uyumlu bulduğum iki kokuyu eşliyorum. Ve karıştırma tüpüne bu iki kokudan koyuyoruz.
- Önüme yeni beş koku geliyor. Karışımımdan bir kağıda damlatıp bu sefer yeni kokularla eşliyorum. Beğendiğim üç koku daha ekleniyor karışıma.
- Bu sefer 5 kokunun karışımından oluşan yeni kokuyu kağıda damlatıyorum ve önüme koyan yeni kokulardan hangilerini bu karışıma dahil edeceğimi seçiyorum. İşlem bu şekilde devam ediyor. Yaklaşık 60 kokuyla çalışıyorum. Alt nota, sonra kalp notası ve derken sıkıldığı andan sonra birkaç saniye içinde yok olacak olan üst notaları da ekleyip parfümümü tamamlıyorum.
- Parfümüm hazır. Ona bayılıyorum. Kendimi, bedenime imza atmış gibi hissediyorum. Ve yalnızca ben böyle kokuyorum. İşte bu ânın keyfini çıkarıyorum.
Gamze Ulucan ile...
Kokular işim olsun çok isterdim. Nerden aklınıza geldi?
Her zaman kokular benim hayatım için önemli olmuştu. Ben de yaşamı koklayarak içine çekenlerdenim.
Peki siz nasıl yetiştirdiniz kendinizi?
Çok ünlü "Parfumeur"lerle çalışma şansım oldu.
Kokular ve karakterler arasında bir bağ var mı?
Atölye çalışması sırasında kişinin parfümü hazırlayışıyla karakteri arasında bağ oluyor. Hayatta fazla risk almayı sevmeyen kişiler parfümlerini yaparken de farklılıklara gitmiyor.
Peki ya ben?
Meraklı, araştırmacı, dikkatli ve insiyatif alan bir tavır sergiliyorsunuz. Cesursunuz.
Kendi parfümünü yarat kokuna imzanı at
Haberin Devamı