Bakanlıktan son dakika kararı! Tüm çiftleri ilgilendiriyor! Artık zorunlu oldu, tamamen ücretsiz...
Bakanlıktan son dakika kararı! Tüm çiftleri ilgilendiriyor! Artık zorunlu oldu, tamamen ücretsiz...Sağlık Bakanlığı'ndan son dakika kararı. Evlenecek tüm çiftleri yakından ilgilendiriyor. Ve devreye alınıyor. Bakan Koca resmen duyurdu. Artık zorunlu olacak. Tamamen ücretsiz. Hepsinin bedelini bakanlık karşılayacak. SMA (Spinal Müsküler Atrofi) hastaları için tedavi alternatifleri ve ülke genelinde başlatılacak tarama çalışmalarının ele aldındığı 'SMA Bilim Kurulu' Bakan Koca başkanlığında toplandı. Koca toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Evlilik öncesinde SMA taraması zorunlu hale getirilmektedir. Tarama sonucunda, genetik yapıları SMA hastası bebek dünyaya getirme riski içeren çiftler, eğer arzu ederlerse tüp bebek yöntemiyle bu riskten uzak bir şekilde çocuk sahibi olabilirler. Bedeli devletimizce karşılanmaktadır." ifadelerine yer verdi. Koca ayrıca 'Nursinersen etkin maddeli ilaç' için "Bu ilacı kullanan hastalar için 'tedavi almaya uygunluk' kriterlerinde hastaları zorlayan kriterler kaldırılmıştır." bilgisini paylaştı.
2.12.2021Gündem
SMA hastalığı nedir? SMA hastalığı tedavisi var mı? SMA Bilim Kurulu toplanıyor!
SMA hastalığı nedir? SMA hastalığı tedavisi var mı? SMA Bilim Kurulu toplanıyor!SMA Bilim Kurulu toplanıyor! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplanacak Kurul Spinal Müsküler Atrofi (SMA) hastaları için tedavi alternatifleri ve ülke genelinde başlatılacak tarama çalışmalarını ele alacak. Peki, SMA hastalığı nedir? SMA hastalığı tedavisi var mı? İşte detaylar…
2.12.2021Sağlık
Dünyada her 30 kişiden 1’i SMA taşıyıcısı!
Dünyada her 30 kişiden 1’i SMA taşıyıcısı!Genetik bir hastalık olan SMA (Spinal Musküler Atrofi) dünyada ve ülkemizde sık görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerinde her 30 kişiden 1’inin taşıyıcı, her 10 bin kişiden 1’inin de SMA hastası olduğu belirtiliyor. SMA’nın oluşabilmesi için her iki genin de mutasyon olması gerekiyor. Ebeveynlerin her ikisinin de bu mutasyon genini taşıması, doğacak çocuğun SMA hastası olma riskini yüzde 25’e çıkarıyor. SMA, taşıyıcılarda hiçbir belirti ve risk oluşturmazken; hastalarda kasları kontrol eden sinirlerdeki zayıflamaya bağlı olarak zamanla ilerleyen kas güçsüzlükleri ortaya çıkabiliyor. Prof. Dr. Mustafa Özen, SMA hastalığının önlenmesi konusunda önemli bilgiler paylaştı ve merak edilenleri anlattı.
17.08.2021Sağlık