Son dakika şarbon haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan şarbon ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını şarbon haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan şarbon gelişmeleri de dahil olmak üzere 151 şarbon haberi bulunmuştur. Tüm şarbon haberleri aşağıda listelenmiştir.
Adana'nın Feke ilçesinde şarbon hastalığı tespit edildiAdana'nın Feke ilçesinde şarbon hastalığı tespit edilmesinin ardından köydeki tüm hayvanlar karantinaya alınırken, köye hayvan giriş çıkışları yasaklandı. Köyde aşılama çalışması başlatıldı.
En korkunç suçların işlendiği tesis Birim 731! Canlı canlı üzerlerinde deney yaptılar...1939 yılından 1945 yılına kadar süren İkinci Dünya Savaşı, milyonlarca insanın ölümüne neden olan kanlı çatışmaların yanı sıra gelişen teknolojinin de savaşıydı. En korkunç savaş suçları ise Birim 731 adlı bir Japon tesisinde işlenmişti. Birim 731'de yaşanan dehşet, hâlâ duyanların tüylerini diken diken ediyor.
Prof. Dr. Yalçın: Deprem bölgesindeki her yurttaşımız 1 doz tetanos aşısı yaptırmalıAkdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, 10 ilin etkilendiği deprem bölgesindekilerde oluşabilecek salgın hastalıkların yanı sıra tetanos riskine de vurgu yaptı. Deprem bölgesindekilerin; yıkılan molozlara dokunması, demir çubuklara temas etmesi, çivi batması veya vücuda yabancı madde girmesi nedeniyle bulaşabilecek hastalıklara karşı dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Yalçın, "Deprem bölgesindeki her yurttaşımızın mutlaka 1 doz tetanos aşısını yaptırması gerekiyor. Çalışan gönüllüler de dahil" dedi.
Kurban eti tüketmeden önce bunu mutlaka yapın! Karın ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlığa neden oluyor!Kurban Bayramı geldi çattı. Uzmanlar uyarıyor! Karın ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlığa neden olabilir! Kurban etini dinlendirme, pişirme, saklama gibi konularda merak edilenleri Diyetisyen Büşra Dinç anlattı. Peki, Kurban eti ne kadar süre dinlendirilmeli? Dinlendirmeden tüketilen etin zararı var mı? Kurban eti nasıl pişirilmeli, nerede saklanmalı? İşte detaylar…
Karantina geri dönebilir! Bilim kurulu üyesi açıkladıSağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, 20 gün içinde 21 ülkeye ulaşan maymun çiçeği vakaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Türkiye'nin uluslararası seyahatler için bir geçiş ülkesi olması nedeniyle vaka görülme açısından yüksek riskli coğrafyalardan biri olduğuna işaret ederek, hastalığın ülkemizde de tespit edilmesi durumunda ilk vakanın iyileşme süreci olan yaklaşık 4 hafta boyunca karantinada tutulması gerekeceğini kaydetti.
Çiçek aşısı yapılıyor mu, maymun çiçeğinden korur mu? Çiçek aşısı Türkiye'de en son ne zaman yapıldı?Çiçek aşısı yapılıyor mu, Çiçek aşısı Türkiye'de en son ne zaman yapıldı? İsrail, İsviçre ve Avusturya'da maymun çiçeği virüsüne bağlı yeni vakalar tespit edildi. Bu vakalarla birlikte dünya çapında vaka bildiren ülke sayısı 16'a yükseldi. Maymun çiçeği hastalığı İngiltere'de görüldükten sonra hızla yayıldı, şu an 150'de monkeypox virüsü tespit edildi. Peki, Çiçek aşısı maymun çiçeğinden korur mu, Çiçek aşısı nedir?
Bakan Pakdemirli müjdeyi resmen duyurdu! Artık ücret alınmayacak...Manisa ziyareti kapsamında Kula ilçesinde muhtarlarla bir araya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hayvan sağlığının insan sağlığı kadar önemli olduğunun altını çizerek, "Sığır brusella, koyun, keçi brusella, şarbon ve veba aşılarının aşı bedelini bundan sonra inşallah almayacağız. Ayrıca tüberkülin testinin bedeli de yetiştiricilerimizden alınmayacak. Bu aşıların sadece uygulama ücretleri alınacak. Aşı bedellerinin alınmaması ile birlikte aşılama oranlarının artacağına inanıyoruz. Hastalıktan gelen verim kayıplarının böylelikle önleneceğini düşünüyoruz" dedi.
"Kahvaltı öğünü atlanmamalı"Sağlık Bakanlığı, Kurban Bayramı'nda kavurma ve kırmızı etin öğle öğününde tüketilmesini, akşam öğününde ise sebze, kuru baklagil gibi posa içeriği yüksek yemeklerin tercih edilmesini tavsiye etti.
Kurban Bayramı'nda 'taze et tüketimi' uyarısıDiyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, Kurban Bayramı öncesi vatandaşları taze et tüketimi konusunda uyardı. Taze kesilmiş etlerin dinlendirilerek, küçük parçalar halinde tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Aktepe, “Dinlendirmediğimiz etleri tüketirsek, insanlarda karın ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemler ortaya çıkabilir” dedi.
Kurban etinde ölümcül hastalık riski varKurban etlerinin uygun koşullarda saklanmadığında bir gecede insan sağlığı açısından büyük risk taşıyabileceğine dikkati çeken Uzm. Dr. Bengisu Ay, “Yeni kesilen etlerin seri ve steril bir şekilde uygun koşullarda muhafaza edilmemesi, bulaşıcı hastalık riskini oldukça artırır. Şarbon, salmonelloz, kist hidatik, toksoplazmoz, teniyoz, kuduz, brusellozis ve verem gibi hastalıklar başta gelir” dedi.
Hayvan sahiplerine ödenecek! Dörtte üç oranında hesaba yatacakHesaplara yatacak! Hayvan sahiplerine güzel haber. Şarbon hastalığına yakalandığı laboratuvar muayenesi ile tespit edilen sığır, koyun keçi türü ve tek tırnaklı hayvanların takdir edilecek kıymetlerinin dörtte üçü oranında tazminat ödenecek.
Şarbon hastalığında erken tanı önemliSığır, koyun, keçi gibi ot yiyen hayvanlarda görülen ve insanlara geçebilen şarbon hastalığının erken tanı ve uygun tedavi ile hızlıca tedavi edildiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Klinik Mikrobiyolog Prof. Dr. Emine Sönmez, “Şarbon şüphesi olan hayvanların kesilmemesi, derilerinin yüzülmemesi ve etlerinin tüketilmemesi için farkındalık oluşturulmalıdır” dedi.
Aşı çalışmasında sevindirici gelişmeTürkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Biyoteknoloji Enstitüsü Aşı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov, yeni tip corona virüse (Kovid-19) karşı yeşil bitki üzerinden geliştirdikleri iki aşı çalışmasının hayvanlarda başarılı sonuçlar verdiğini ve insanlar üzerinde denenebilecek duruma geldiğini bildirdi.
Kesilen büyükbaş şarbonlu çıktı, mahalle karantinaya alındıTrabzon'un Sürmene ilçesi Yemişli Mahallesi'nde oturan F.K., büyükbaş hayvanını kesip, etini de komşularına dağıtması ve bölgede şarbon şüphesiyle çok sayıda kişinin Acil Servis'e başvurması üzerine inceleme başlatıldı. Yapılan incelemede, bahse konu hayvanın etinin şarbon hastalığı mikrobu taşıdığı ortaya çıktı. Mahalle karantinaya alınarak, çevrede kapsamlı ilaçlama ve aşılama çalışmaları başlatıldı.
'Kesilen eti mutlaka veteriner hekimler kontrol etmeli'İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Gökhan Özdemir, hayvanlardaki bulaşıcı hastalıklara karşı alınabilecek ek önlemlere dikkat çekerek, "Türkiye'de yaklaşık 256 tane zoonoz hastalığı var. Yıllardır, özellikle Kurban bayramlarında bu hastalıkların insanlara geçmemesi için çaba sarf ediyoruz. Geçen yıllarda şarbon çıkmıştı. Tüberküloz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi hastalıklarımız var. Bunlar koruyucu hekimlikle önlenebilen hastalıklar. Kurban Bayramı'nda veteriner hekim muayenesi olmadan kesinlikle kurbanlıklarınızı yemeyin" dedi.
Kurban Bayramı'nda aşırı tüketim sağlıktan edebilirSağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Küçükkasap Cömert, Kurban Bayramı sürecinde de öğün düzeni ve porsiyon kontrolüne özen göstermeye devam edilmesi gerektiğini belirterek, "Gereksinimizden fazla tüketilen her bir fazla porsiyon etin, yağ ve protein tüketimini artırarak başta kalp damar hastalıkları olmak üzere, gut, sindirim sistemi rahatsızlıkları, diyabet gibi ömür boyu tedavi gerektiren, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sorunlara neden olacağı unutulmamalıdır." dedi.
Aşı üretiminde "yeşil bitki" formülüSağlık Bakanlığı Aşı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov, 20 kişilik ekibiyle Akdeniz Üniversitesinde oluşturduğu laboratuvarda yeşil bitki üzerinden aşı geliştiriyor.
Tütünden corona virüs aşı çalışmasıAşı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tarlan Mammedov, corona virüsle mücadele için Akdeniz Üniversitesi'nde aşı çalışması yaptıklarını söyledi. İklim odasında özel yetiştirilen bir tütün bitkisi olan 'Nicotiana benthamiana' üzerinde çalışma yürüttüklerini anlatan Prof. Dr. Mammedov, “Geliştirdiğimiz aşının neredeyse tüm mutasyonlara karşı etkili olmasını bekliyoruz" dedi.
Üniversitede panik! Koruma altına aldılarMuğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne bağlı şehir merkezindeki Meslek Yüksekokulu'nda zarf içinde beyaz bir toz bulunması paniğe neden oldu.
Şarbon hastalığı nedir? Şarbon hastalığı insandan insana geçer mi, hangi hayvanda görülür?Yenişehir’de mezbahada kesilen büyükbaş danada şarbon hastalığı tespit edildi. Bunun üzerine mezbaha ve hayvan pazarı en az 15 gün müddetle kapatılırken, hayvanın geldiği ilçeye bağlı Günece köyüne hayvan giriş çıkışlarının yasaklandığı belirtildi. Yetkililer, kesilen hayvanda şarbon hastalığı çıkmasının hemen ardından Günece ve civar köylerde hayvanlara şarbon aşısı yapmaya başladı. Bursa’da ortaya çıkan şarbon haberinden sonra şarbon hastalığı araştırması alevlendi. Şarbon hastalığı nedir, belirtileri nelerdir? Şarbon hastalığı insandan insana geçer mi, hangi hayvanda görülür? Sorularına cevap aranıyor.
Kurban etlerinde siyah poşet uyarısıKurban etinin siyah poşetlerle taşınmaması uyarısında bulunan uzmanlar, "Bu tarz poşetlerin kullanılması sağlığa zararlı olabilmektedir. Bu sebeple şeffaf poşet kullanımına özen gösterilmelidir" dedi.
Şarbon ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki şarbon haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.