Son dakika Sağlıklı uyku haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Sağlıklı uyku ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Sağlıklı uyku haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan sağlıklı uyku gelişmeleri de dahil olmak üzere 1.270 sağlıklı uyku haberi bulunmuştur. Tüm sağlıklı uyku haberleri aşağıda listelenmiştir.
15 Mart Dünya Uyku Günü! Dünya Uyku Günü nedir? Ne zaman ortaya çıktı?Her yıl gece ve gündüzün eşit olduğu 21 Mart İlkbahar Ekinoksundan önceki Cuma günü tüm dünyada “Uyku Günü” olarak kutlanıyor. Bu yıl 15 Mart'ta kutlanan Dünya Uyku Gününün sloganın “Küresel Sağlık İçin Uyku Eşitliği” olarak belirlendi. Peki, 15 Mart Dünya Uyku Günü! Dünya Uyku Günü nedir? Ne zaman ortaya çıktı?
Sabahları zor uyanmak hastalık belirtisi olabilir! Depresyon, uyku apnesiKaliteli bir uykunun önemine ve uyku sorunlarının nedenlerine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Esra Okuyucu, “Sağlıklı bir uyku düzeni hem bedensel hem de ruhsal iyiliğe katkı sağlarken, aynı zamanda iş ve okul yaşamındaki başarıyı da artırıyor. İdeal olan; 10 dakika içinde uykuya geçebilmek ve sabahları yenilenmiş olarak kalkmaktır. Sabah uyanamama sorununun altında uyku apnesi, kalitesiz uyku veya depresyon gibi sebepler olabilir” dedi.
Uyku sorununuz olup olmadığını 17 maddeyle test edebilirsiniz!Düzenli uykunun özellikle bağışıklık sistemine olumlu etkileri bulunuyor. Uykunun başlaması ile sempatik sinir sistemi aktivitesinde düşüş olurken, inflamasyon yanıtı baskılanıyor böylece vücutta virüslere karşı bağışıklık yanıtının artıyor. Bağışıklığın artmasıyla birlikte pek çok hastalığa karşı korunaklı olunduğunu belirten Prof. Dr. Turan Atay, uyku ve faydaları hakkında bilgi verdi.
Çocuklarda uyku düzeni neden önemli? Uyku eğitimi nasıl verilir?Çocuklarda uyku eksikliği organlar başta olmak üzere kas gelişimi üzerinde olumsuz durumlara neden olabilir. Uzmanlar, uyku eksikliğinin yaş arttıkça pek çok hastalığa neden olabileceği konusunda uyarırken çocuklarda uyku alışkanlığı oluşturma konusunda da önerilerde bulunuyor. Peki, Çocuklarda uyku düzeni neden önemli? Çocuklarda uyku eksikliği hangi hastalıklara neden olur? Çocuklarda uyku düzeni nasıl oluşturulur? Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz anlattı.
Uzmanından çocuklarda uykuyu düzene sokmanın en etkili yolu!Çoğu ebeveyn çocuklarını uyutmakta ya da gecenin bir yarısı uyanan bir çocuğu sakinleştirmekte zorlanıyor. Çocuklardaki uykusuzluk yaşam boyu uyku sorunlarına dönüşmeden önce profesyonel yardım almak önemli. Uyku eksikliğinde, çocuklarda fiziksel büyüme başta olmak üzere kas, kemik yapısı gelişiminde sorunlar hatta ileri yaşlarda obeziteye varana dek problemler görülebilir. Uzman Psikolog Tuğçe Yılmaz çocuklardaki uyku problemleri ile ilgili merak edilenleri anlattı.
Bu alışkanlıklar uyku sorunlarına sebep oluyor!Türkiye Uykuder Genel Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı, pandemi ve gelişen teknolojiyle birlikte uyku bozukluklarının arttığına dikkati çekerek, bu durumun birçok hastalığa da davetiye çıkardığını söyledi.
Sağlıklı uyku için 10 öneri!Solunum Derneği (TÜSAD), bu yıl 18 Mart’a denk gelen Dünya Uyku Günü nedeniyle bir açıklama yaparak, kaliteli uykunun sağlıklı zihin ve beden için önemini hatırlattı. TÜSAD Uyku Bozuklukları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Köktürk, “Başta COVID-19 pandemisi olmak üzere gürültü, dijital kirlilik, düzensiz beslenme ve stres gibi nedenlerle sıklığı artan uyku bozuklukları pek çok sağlık sorunun ortaya çıkmasına neden oluyor” uyarısında bulundu.
'Rus uçakları alçaktan uçup korkutuyor'Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırısının ardından yaşadığı şehirden köyüne kaçan Ukraynalı Tetyana Kosminska (63), Antalya'daki kızı Maryn ile internet üzerinden konuşuyor. Sürekli annesinin sağlık durumu ile bilgi alan Maryna Kosminska (42), "Rusların şehirleri, bombaladığı gibi köyleri de bombalamasından endişe ediyor. Rus uçaklarının köy üzerinden yakından uçtuğunu ve seslerinin kendilerini korkuttuğunu söylüyor" dedi.
Gebelik hormonları vücut ağrılarına neden olabilirAnne adaylarının gebelik sürecinde zaman zaman bazı vücut ağrıları yaşayabildiğini söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Yiğit Erdağ, “Gebelikte östrojen, progesteron, relaksin gibi gebelik hormonları vücuttaki bağ dokusunu yumuşatarak kaslarda gevşemeye ve zayıflamaya neden oluyor. Bu nedenle bel, sırt, bacaklar ve kalçalarda hormon seviyesinin yükselmesiyle ağrılar artıyor” dedi.
'Sağlıklı uyku Kovid-19 aşısı sonrası antikor oluşumunu doğrudan etkiliyor'Prof. Dr. Mehmet Karadağ, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşılanan kişilerde lenfositlerin antikor ürettiğini, kişilerin antikoru ne kadar yüksekse hastalığa karşı korunmasının da o kadar fazla olduğunu hatırlatarak, yaptıkları bir çalışmada, sağlıklı uykunun lenfositin gelişmesinde ve antikor oluşmasında doğrudan etkili olduğunu gözlemlediklerini bildirdi.
Çocuklarda uyku kalitesinin zekayı ve fiziksel gelişimi etkilediği kanıtlandı!Uykunun zekaya etkisi olduğu kadar fiziksel gelişime de etkisinin büyük olduğu yapılan birçok araştırmayla kanıtlandı. Uyku esnasında özellikle karanlıkta salgılanan melatonin hormonunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten uzmanlar, bu hormonun aynı zamanda büyüme hormonunun salgılanmasını sağladığını ifade ediyor. Uzmanlar, özellikle 0-3 yaş döneminin zihinsel gelişim ve sağlıklı büyüme açısından önemli bir dönem olduğuna dikkat çekerek ihmal durumunda zeka gerilikleri ve ilerleyen yaşlarda telafisi olmayan durumlarla karşılaşılabileceğini vurguluyor.
Uykusuzluk bağırsak ve mideyi bozabilirUykusuzluğun birçok sindirim sistemi problemine yol açtığına dikkati çeken Prof. Dr. Vedat Göral, “Rahat bir sindirim rahat bir uyku getirir, rahat bir uyku da rahat bir sindirim işlevine neden olur. Yapılan çalışmalarda uyku bozukluklarının iltihabi bağırsak hastalığı, ülser, reflü, irritabl bağırsak sendromu, karında şişkinlik, gaz, obezite, uyku apnesi, Crohn hastalığı ve karaciğer yağlanması ile ilişkisi bulundu” dedi.
YKS’ye geri sayımda altın öneriler! Son hafta nasıl değerlendirilmeli?Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı. Tüm adayların girmek zorunda olduğu Temel Yeterlilik Testi (TYT) 26 Haziran, lisans programlarına girecek adayların katılacağı Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve dil puanı ile yerleşmek isteyen adayların katılacağı Yabancı Dil Testi (YDT) ise 27 Haziran’da yapılacak. Peki, adaylar son haftayı nasıl değerlendirmeli? Rehberlik Koordinatörü Nevin Çiftel sınavda başarılı olma stratejilerini anlattı.
Ramazan’da gece gündüz ritmi kaymasına dikkat!Ramazan ayının bu yıl koronavirüs pandemisiyle birlikte yaşanması uykusuzluk ve aşırı uyuma gibi çeşitli uyku bozukluklarına yol açabilir. Ramazan döneminde en sık görülen sorunun gece-gündüz ritminin kayması olduğuna dikkat çeken uzmanlar, öğleden sonraki uzun uyumalardan kaçınılmasını öneriyor. Uzmanlar, gece gündüz ritminin korunabilmesi için yatış ve kalkış rutinleri belirlenmesini ve sabah uyanıldığında mutlaka pencerelerin açılıp gün ışığı alınmasını tavsiye ediyor.
Sağlıklı uyku için 1-2 saat erken yatılması önerisiTüm Uyku Tıbbı ve Araştırmaları Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Vural Fidan, ramazan ayında sağlıklı uyku için normal günlerden 1-2 saat daha erken yatılması tavsiyesinde bulundu.
Horlamanın nedeni "uyku apnesi" olabilirDünya genelinde insanların yüzde 35,7’sinin uyku problemi yaşadığını belirten Çene-Yüz Protezi Uzmanı Dr. Tuğrul Saygı, horlamanın kişinin uyku kalitesine dair önemli mesajlar verdiğine dikkat çekti. Saygı, “Aşırı horlama burun, boğaz ve çene şekliyle ilgili sorunlar veya uyku apnesi gibi hastalıkların habercisi olabilir” uyarısında bulundu.
"Virüs, uykumuzu da kaçırdı”Uyku problemlerinin eğer başka bir sağlık sorunu veya bir ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkmıyorsa psikolojik kökenli olabileceğini belirten Klinik Psikolog İrem Burcu Kurşun, pandemi döneminde uyku bozukluklarının arttığına dikkat çekti. Kurşun, sağlıklı uyku için tavsiyelerde bulundu.
İnmeye yol açan 7 önemli nedenHer yıl dünyada yaklaşık 17 milyon kişi inme (felç) geçiriyor. 6 milyon kişi de felç nedeniyle hayatını kaybediyor. Türkiye’de ise yılda yaklaşık 200 bin kişi inme geçiriyor. Peki, İnme belirtileri ne? İnme (felç) nedenleri nelerdir? Nöroloji Uzmanı Dr. Esra Mıhçıoğlu, inmeni nedenlerini anlattı.
Çocukluk çağı enfeksiyonlarından korunmak için bunlara dikkatÇocukluk çağında meydana gelebilecek çok sayıda enfeksiyon hastalığı olduğunu ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mine Ertan Okumuş, “Aşılanma dışında çocuğun bağışıklık sisteminin güçlü tutulması önemli. Sağlıklı uyku, dengeli beslenme, yeterli düzeyde sıvı tüketimi, el hijyeni hastalıklardan korunmak adına alınması gereken önlemler arasında” dedi.
İşte bağışıklığı güçlendirmenin anahtarı!Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ülkü Demirci, corona virüsüne karşı bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan içeriği yüksek besinlerin tüketilmesini tavsiye etti.
Pandemi, uyku düzenini bozuyorTürk bilim insanlarınca yürütülen bilimsel araştırmayla yeni tip corona virüs (Kovid-19) pandemisinde özellikle sağlıklı çocuk ve ergen yaş grubunda uyku düzeyi ve kalitesinin düştüğü belirlendi.
Sağlıklı ve kaliteli uyku için nelere dikkat edilmeli?Nöroloji Uzmanı Dr. Atilla Kara, sağlıklı bir uyku düzeni için, belirli bir uyku rutini oluşturulması gerektiğini belirterek, "Yani vücudun biyolojik saatine göre; belirli bir saatte yatıp, mümkünse erken bir saatte kalkılmalıdır" dedi.
Uyku kalitesini korumak ve artırmak için 5 tavsiye‘Evde Kal’ sürecinde bireylerin uyku kalitesinin düştüğüne dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Dr. Özge Kadırhan, sağlıklı ve kaliteli uyku için neler yapılması gerektiğiyle ilgili 5 tavsiyede bulundu.
Sağlıklı Uyku ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki sağlıklı uyku haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.