Son dakika kaliteli uyku haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan kaliteli uyku ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını kaliteli uyku haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan kaliteli uyku gelişmeleri de dahil olmak üzere 398 kaliteli uyku haberi bulunmuştur. Tüm kaliteli uyku haberleri aşağıda listelenmiştir.
Talep var ama çırak yok! yarım asırdır kaybolan mesleği yaşatmaya çalışıyorlarEskişehir'de 49 yıllık evli Ömer ve Sevim Gündoğmuş çifti, ilerlemiş yaşlarına rağmen yok olmaya yüz tutmuş yün yorgan ve yastık işini el ele vererek yaşatmaya çalışıyor. Çiftin hem işinde hem de evliliklerindeki dayanışması ve tüm zorluklara rağmen birbirlerine olan hoşgörüsü çevresine örnek oluyor.
Hürriyet İK Perspektifi ile Yetenekİş dünyasıyla ilgili güncel gelişmeleri geniş bir seçki ile sunan Hürriyet İK, 7 Temmuz tarihinde raflarda yerini alıyor. Yeni sayı, yenilikçi iş modelleri ve yapay zekâ ışığında iş dünyasında önem kazanan yetenek kavramını inceliyor.
Sabahları zor uyanmak hastalık belirtisi olabilir! Depresyon, uyku apnesiKaliteli bir uykunun önemine ve uyku sorunlarının nedenlerine dikkat çeken Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Emine Esra Okuyucu, “Sağlıklı bir uyku düzeni hem bedensel hem de ruhsal iyiliğe katkı sağlarken, aynı zamanda iş ve okul yaşamındaki başarıyı da artırıyor. İdeal olan; 10 dakika içinde uykuya geçebilmek ve sabahları yenilenmiş olarak kalkmaktır. Sabah uyanamama sorununun altında uyku apnesi, kalitesiz uyku veya depresyon gibi sebepler olabilir” dedi.
Stres, düzensiz uyku ve sağlıksız beslenme hızlandırıyor!Hemen herkes genç bir görünüme sahip olmak istiyor. Bu amaçla bıçak altına yatanların sayısı da her geçen gün artıyor. Dışarıdan yapılan müdahaleler çeşitli çözümler sunsa da asıl önemli olan sorunun kaynağını çözmekten geçiyor.
Uzmandan hızlı yemek yiyenler uyarı geldiYediğimiz yemeklerin uykumuzun kalitesini ve süresini etkilediğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Yaren Hamarat, “Çok hızlı yemek yemek, öğün atlamak, fazla ve ağır öğünler tüketmek, yemek saatlerinin düzensiz olması ve uyumadan önce atıştırmak uyku bozukluklarının nedenlerindendir” dedi.
Menopoza girmek üzere olduğunu öğrendi; altın yumurta ile anne oldu 2019 yılında hayatlarını birleştiren Birgül-Davut Erden çiftinin doğal yollarla elde edilen iki gebeliği düşükle sonuçlandı. Sağlık kontrolleri sonrası menopoza girmek üzere olduğunu öğrenen Birgül Erden (38) tüp bebek tedavisine başladı. Kişiye özel uygulanan tedavi yaklaşımıyla son kalan tek yumurta ile bir adet embriyo elde edildi. Başarılı tedavi süreci sonrası bebeğine kavuşan anne Erden, “Çok şükür sonunda da kızımıza sağlıkla kavuştuk. Aygüneş evimize güneş gibi doğdu. Annelik muhteşem bir duyguymuş” dedi.
Ev sahibi - kiracı herkes için geçerli! Yasak, cezası varApartman ve sitede oturanları yakından ilgilendiriyor. Birçok kişi fakında olmadan yapıyor. Ancak hepsi yasak. Yasal yollara başvurulması durumunda kişi para cezası ödemek zorunda kalıyor. Günlük hayat içerisinde kimi zaman balkondan silkelenen sosfra bezi, kimi zaman geç saatlere kadar açık bırakılan ışık nedeni ile komşular rahatsız edilebiliyor. Bu eylemlerin süreklilik taşıması, çevredeki komşuları olumsuz etkilemesi ve çözüm bulamaması durumunda yasal yollara başvurmak mümkün.
Bu alışkanlıklar uyku sorunlarına sebep oluyor!Türkiye Uykuder Genel Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Lakadamyalı, pandemi ve gelişen teknolojiyle birlikte uyku bozukluklarının arttığına dikkati çekerek, bu durumun birçok hastalığa da davetiye çıkardığını söyledi.
Sağlıklı uyku için 10 öneri!Solunum Derneği (TÜSAD), bu yıl 18 Mart’a denk gelen Dünya Uyku Günü nedeniyle bir açıklama yaparak, kaliteli uykunun sağlıklı zihin ve beden için önemini hatırlattı. TÜSAD Uyku Bozuklukları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Köktürk, “Başta COVID-19 pandemisi olmak üzere gürültü, dijital kirlilik, düzensiz beslenme ve stres gibi nedenlerle sıklığı artan uyku bozuklukları pek çok sağlık sorunun ortaya çıkmasına neden oluyor” uyarısında bulundu.
‘Horlama’ kaliteli uykunun önüne geçiyorGünümüzde birçok kişinin şikâyeti olan horlama, kaliteli uykunun önüne geçerek hayat standartlarını olumsuz etkiliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Eskişehir Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü ve Uyku Merkezi’nden Prof. Dr. Vural Fidan, “Muayene ve gerekli tetkikler sonucu horlamam oluşmasının sebebine ulaşılması; gereken ilaç, medikal veya cerrahi yöntemlerle de tedavisinin yapılması büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Kaliteli uyku için doğru yastık seçimi şart!Kaliteli bir uykuda yastık önemli rol oynuyor. Boynunda kireçlenme ve fıtık gibi problemleri olanlarda yastık seçiminin daha çok önem kazandığını belirten uzmanlar, yastığın boyun yapısını desteklemesi, kasların ve bağların üzerindeki yükü alması gerektiğini ifade ediyor. Uzmanlar, kaliteli uyku için boyun çukurunu dolduracak ve boşlukta bırakmayacak kadar yüksek olan orta sertlikte yastıkların kullanılmasını tavsiye ediyor.
Stresle mücadelede 10 altın öneri!Stresin çocukluk yaşlarından itibaren başladığına dikkat çeken Eğitim Koçu Murat Karcıoğlu, özellikle çocuların ve gençlerin aile içi çatışmalar, okul hayatı, arkadaşlıklar, fiziksel değişimler gibi birçok stres kaynağı ile mücadele ettiğini belirtti. Vücudun strese verdiği tepkilerin bazı rahatsızlıklara neden olduğunu vurgulayan Karcıoğlu, çocuklar ve ebeveynlerde stresle başa çıkmanın yollarını anlattı.
Pandemi döneminde uyku sorunları arttıUyku saatlerinin esnek hale gelmesi, fiziksel hareketin azalması ve ekran karşısında geçirilen sürenin uzaması pandemi dönemine has bir uykusuzluk sorununa yol açmasına neden olduğu ortaya çıktı. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Kaynak, koronasomnia olarak adlandırdığı bu durum nedeniyle yaşanan uyku sorunlarının toplumun yüzde 70’inde ortaya çıktığını söyledi.
Uyku problemleriyle ilgili kritik uyarı!Dünyada milyonlarca insanın pandemi nedeniyle uyku problemleri yaşadığına dikkat çeken Noröloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Özkardeş, “Koronasomnia, pandemi ile ilgili uyku problemlerini ifade eden yeni bir terimdir. Pandemide artan stres ve kaygının, uyku üzerinde negatif etkisi olmaktadır. Sabahları fazla uyuma isteği Koronasomnia işareti olabilir. Covid-19 pandemisi nedeniyle haftalık çalışma saatleriniz azaldıysa, her sabah daha fazla uyumak isteyebilirsiniz. Gecede 7 ila 8 saatten fazla uyumak, alarm kullansanız bile zamanında uyanmayı çok daha zor hale getirebilir. Aşırı uyuyanlar gün boyunca sersemlik, sinirlilik ve dikkat eksikliği hissedebilir” dedi.
Boyun ve sırt ağrılarının nedeni diş problemleri olabilirDiş sıkma (bruksizm) rahatsızlığının en önemli nedeninin stres olduğunu söyleyen Ağız ve Diş Sağlığı Hastalıkları Uzmanı Rukiye Parlak, “Diş sıkma durumu genellikle dalgınlık ve uyku esnasında yaşanır. Bu nedenle sinsi bir şekilde ilerler. Hastalığın en bariz belirtileri diş minesinde aşınma, ağız yapısında bozulma, ağız içi ve dil yaraları, çene eklemlerinin ağrıması ve baş, boyun, sırt ağrıları olarak sıralanabilir” dedi.
Bedeni uykuya zorlamak sinirli hissettiriyor!Birçok insan kaliteli uyku uyuyamamaktan, yeteri kadar uyku alamamaktan ve yorgun uyanmaktan şikayet ediyor. Geç saatlere kadar uyanık kalmanın ertesi gün erken saatte uykuya dalmayı güçleştirdiğini vurgulayan uzmanlar, özellikle hafta sonları gerçekleşen bu durumun pazartesi sendromuna yol açtığını ifade ediyor. Uzmanlar; sinirli hissedilmesine neden olduğu için bedenin uykuya zorlanmamasını, olumsuz etkilediği için uyku öncesi sigara ve alkol kullanılmamasını tavsiye ediyor.
Uzmanından burun estetiğinin 8 faydasıBurun estetiği ameliyatının sağlık açısından birden çok faydası olduğunu belirten Operatör Dr. Erkan Uygur “Burun estetiğinde, doğru işlem yapıldığında sadece estetik görünüm açısından değil, sağlık açısından da olumlu sonuçlar elde etmek mümkün” dedi.
Türkiye’nin yüzde 60’ı pandemide kilo aldıPandemi stresi sedanter yaşam tarzını yaygınlaştırdı. Diyetisyen Gözde Karaca Kayan, “Aşırı yağlı ve şekerli yiyeceklerin tüketimindeki artış, düzensiz uyku, hormonal değişim ve fiziksel aktivitelerdeki azalmayla kendini gösteren sedanter yaşam tarzı ile kıyafetlerimizin içine sığamıyoruz” dedi. Ipsos tarafından gerçekleştirilen "Koronavirüs Salgını ve Toplum Araştırması" da Türkiye’nin yüzde 60’ının pandemide yaygınlaşan sedanter yaşam tarzıyla kilo aldığını ortaya koyuyor.
5 soruda kendizi test edin! İşte sağlıklı yaşam testi!Hastalıklara karşı direnci arttırmanın ilk adımı yaşam tarzınızda yapabileceğiniz değişikliklerden geçiyor. Özellikle kalp hastalıkları da günlük yaşam tarzından doğrudan etkileniyor. Peki, Sağlıklı yaşam nasıl olur? Sağlıklı yaşam için nasıl yol izlemeli? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, hazırladığı ‘sağlıklı yaşam testi’ ile sağlıklı yaşamın 5 adımını anlattı.
Çocuklarda uyku kalitesinin zekayı ve fiziksel gelişimi etkilediği kanıtlandı!Uykunun zekaya etkisi olduğu kadar fiziksel gelişime de etkisinin büyük olduğu yapılan birçok araştırmayla kanıtlandı. Uyku esnasında özellikle karanlıkta salgılanan melatonin hormonunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirten uzmanlar, bu hormonun aynı zamanda büyüme hormonunun salgılanmasını sağladığını ifade ediyor. Uzmanlar, özellikle 0-3 yaş döneminin zihinsel gelişim ve sağlıklı büyüme açısından önemli bir dönem olduğuna dikkat çekerek ihmal durumunda zeka gerilikleri ve ilerleyen yaşlarda telafisi olmayan durumlarla karşılaşılabileceğini vurguluyor.
Hastalıkların önlenmesi için uykuya öncelik verin!Yeterli ve dengeli besleniyor ve günlük fiziksel aktivitenizi ihmal etmiyorsanız sağlığınıza olumlu yönde katkı yapıyorsunuz demektir. Ancak, uykunun sağlıklı bir yaşam tarzının temel bileşenlerinden biri olduğunu da unutmamak gerekiyor. Uzmanlar sağlıklı beslenme ve uykunun yakın ilişkide olduğuna vurgu yapıyor.
Vücutta kolajen üretimi nasıl desteklenir?Kolajen üretimini içeriden destekleyen vitamin uygulamaları, lazerler, çeşitli ısı veren cihazlar ve içilebilir kolajenler son yıllarda pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. Peki, İçilebilir kolajen kullanımında nelere dikkat etmeliyiz? Kimler takviye kullanmalı? Kolajen ne kadar süre kullanılmalı? Medikal Estetik Hekimi Dr. Cem Hamidi kolajenler ile ilgili bilgi verdi.
Cehennem sıcakları geliyor! Yarından itibaren başlıyor...Sıcaklıklar yükseliyor. Kritik uyarı yapıldı. Yarından itibaren başlıyor. İstanbul'da yarından itibaren sıcaklığın gölgede 38 derece hissedilmesi bekleniyor. Uzmanlar ayrıca kronik hastalığı olanları ve kalp krizi riski olanları sıcak havalara karşı uyardı. İşte sıcak hava ile baş etmenin yöntemleri...
Bebeklerde yaz beslenmesi nasıl olmalı?Yaz aylarının başlamasıyla birlikte bebeklerin beslenme rutinlerinde de küçük ama önemli değişimler yapılmasında fayda olduğu belirtiliyor. Çocuk Hastalıkları ve Yenidoğan Yoğun Bakım Uzmanı Prof. Ferhat Çekmez, bebeklerin, özellikle mevsim değişikliklerinden etkilenmeden bağışıklık ve sindirim sisteminin normal fonksiyonlarında çalışmasının ve kaliteli uyku düzenlerinin önemine dikkat çekerek, bu dönemde annelerin süt ve meyve içerikli bol tahıllı ve mineralli mamaları tercih etmesinde yarar olduğunu vurguluyor.
Kaliteli Uyku ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki kaliteli uyku haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.