Son dakika risk tespiti haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan risk tespiti ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını risk tespiti haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan risk tespiti gelişmeleri de dahil olmak üzere 402 risk tespiti haberi bulunmuştur. Tüm risk tespiti haberleri aşağıda listelenmiştir.
İstanbul için korkutan rapor: Bin 378 bina üflesen yıkılacakİstanbul’da yapılan hızlı tarama testlerinde, Küçükçekmece’deki gibi her an çökebilecek bin 556 bina tespit edildi. Bunlardan yalnızca 178’i yıkıldı. Kalan binaların sahipleri ve bulunduğu ilçenin belediyeleri bilgilendirildi.
Bakan Kurum, CNN Türk'te 'Yarısı Bizden' kampanyasının detaylarını açıkladıÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın 'Yarısı Bizden' kampanyası ile ilgili sorularını yanıtladı. Bakan Kurum, "Yoğun ilgi var. 91 bin 752 bina ve 485 bin 689 bağımsız bölüme başvuru yapıldı. 29 Mayıs'a kadar başvuru alacağız. İlk anlaşanlardan hemen şantiye başlatacağız. TOKİ yapacak. Amacımız 2 yıl içerisinde başladıklarımızı bitirmek. Yarısından fazlasının 1 yıl sonunda bitireceğimizi düşünüyorum" dedi.
0.79 faiz oranı ile kredi imkanı! Ev sahibi ve kiracılar için geçerliYaşanan deprem felaketi sonrasında birçok kişi evinin ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek için risk tespiti yaptırmaya başladı. Yapılan incelemeler sonrası ‘riskli yapı’ çıkan evlerde tahliye ve yıkım kaçınılmaz. İşte bu karar sadece ev sahiplerini değil kiracıları da etkiliyor.
Tazminat ve uzaktan çalışma hakkı doğuyor!Pandemi döneminde bir zorunluluk olarak başlayan uzaktan çalışma modeli, deprem sonrası yeniden gündeme geldi. Çalışanlar belli koşullarda uzaktan çalışmayı talep edebiliyor. İşverenin kabul etmemesi durumda kıdem ve ihbar tazminatı ile iş akdinin feshedilmesi gündeme geliyor.
Kiracılar için tazminat hakkı! 60 gün süresi varEv sahibi ve kiracı pek çok kişi binasının depreme dayanıklı olup olmadığını merak ediyor. Risk tespiti yapılarak binanın durumunu öğrenmek mümkün. Sadece mülk sahipleri değil aynı zamanda kiracılar da risk tespiti başvurusunda bulunabiliyor. Yargıtay riskli bina ile ilgili emsal niteliğinde bir karara imza attı. Kiracılar için tazminat hakkı doğuyor.
Risk tespitinde yapılan testler yönetmeliğe aykırı! Fiyatlar arasında uçurum varKahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin ardından özellikle deprem riski taşıyan bölgelerde yaşayan vatandaşlar binasının depreme dayanıklı olup olmadığını araştırıyor. Binalara yapılan risk tespiti işlemlerinde uygulanan modeller ve istenilen rakamlar ise kafaları karıştırıyor. Yönetmeliklere uymayan keyfi yöntemler öneriliyor, vatandaşın deprem endişesi suiistimal ediliyor. Aynı bina için 50 bin lira diyen de var, 800 bin lira isteyen de. Bakanlığa bildirilmesi zorunlu olan sonuçları saklamayı bile teklif ediyor.
Risk tespit dolandırıcılığı! Testi elektrikçi, güçlendirmeyi emlakçı yapıyorDepremlerden sonra risk tespiti ve güçlendirme talepleri arttı. Bu yoğunluk her sektörde olduğu gibi fırsatçıları harekete geçirdi. Merdiven altı firmalar binalarda test yapmaya başladı. Nakliye ve emlak işiyle ilgilenenler dahi güçlendirme piyasasına girdi. Güçlendirme fırsatçılarına karşı uyaran uzmanlar; “Proje hazırlanmadan, ruhsat alınmadan yapılmaz. İşin ehli mühendisin yapmadığı çalışma, binalara daha çok zarar verir” uyarısında bulunuyor.
Evimizi depreme karşı nasıl güçlendiririz? İşte adım adım işlemler ve maliyeti...Deprem felaketi sonrasında birçok ilde binaların güvenliği sorgulanmaya başlandı. Bu amaçla da risk tespiti talepleri ciddi ölçüde arttı. Yapılan testlerin sonucunda binaları riskli çıkan vatandaş bugünlerde iki seçenekle baş başa kalıyor: Yıkıp yenisi yapmak ya da güçlendirmek... Peki güçlendirme için nereye nasıl başvuru yapılacak, doğru firma nasıl seçilecek, çalışmanın maliyeti ne olacak, devlet destek verecek mi? İşte haberin detayları...
Evini yenilemek isteyenlere kredi desteği ve faiz indirimi! İşte riskli binayı dönüştürmenin maliyetiDepremlerden sonra binasının ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek isteyenlerin sayısı her geçen gün artmaya başladı. Kentsel dönüşüm kapsamında binasını yenilemek isteyenler, risk tespiti yolunu seçiyor. Peki risk tespiti nasıl yapılıyor? Riskli çıkan binada yaşayanlar ya da yapısı için riskli kararı çıkanlar ne yapacak? Evler ne zaman nasıl yıkılacak, yenisi nasıl inşa edilecek? İşte tüm sürecin detayları...
Oturduğum bina sağlam mı? İşte adım adım risk tespit süreciKahramanmaraş merkezli art arda yaşanan depremlerden günler sonra Hatay’ı bir kez daha deprem vurdu. Bu büyük felaketlerden sonra yüz binlerce kişi binasının ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek istiyor. Fakat, bunun için hangi tespit yönteminin seçileceği, nereye nasıl başvuru yapılacağı, binada hangi işlemlerin uygulanacağı ve sonrasında daire sahiplerini nelerin beklediği bilinmiyor. İstanbul’da 55 yaşında bir binada yapılan risk tespiti ile bu sorular cevap buldu. İşte a’dan z’ye risk tespiti...
Milyonlarca kiracıyı ilgilendiriyor! Mülk sahibine 30 gün süre tanınıyorDeprem felaketinden sonra binlerce kişi ‘Binam ne kadar güvenli?’ sorusuna yanıt arıyor. Bu nedenle de son iki haftada birçok ilde risk tespit talepleri ciddi ölçüde arttı. Ancak tespit kurumlarına sadece mülk sahiplerinin başvuru hakkı olması kiracıları tedirgin ediyor.
Riskli binalarla ilgili flaş gelişme! Riske bak dönüştür ya da güçlendirKahramanmaraş merkezli depremlerde binlerce binanın çökmesi, yaklaşık 105 bin binanın da hasar alması, Türkiye’de yeniden yapı güvenliğini sorgulattı. Yeni yapılan binalar dahi yıkılırken, yalnızca mevzuata ve tekniğe uygun yapılar ayakta kalabildi. Bu yaşananlar bir kez daha “deprem değil, bina öldürür” dedirtti.
Bina depreme dayanıklı değilse tazminat davası açılabilir! Çoğunluğa gerek yok, tek kişi yetiyorAntalya Barosu Başkanı Hüseyin Geçilmez, depreme dayanıklılık testinde yapının riskli çıkması halinde kat maliklerinden herhangi birinin, diğerlerinin onayını almadan hukuki süreci başlatabileceğini söyledi. Geçilmez "Eğer projeye veya standarda aykırı bir yapılaşma varsa; o yapının sahipleri, firmalara tazminat davası açabilir ya da tüketici mahkemelerinde dava açıp, zararlarını tazmin edebilir" dedi.
DASK ile ilgili tüm detaylar ortaya çıktı! 24 saat içinde hesaplara yatırılacakKahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm bölgede yaralar sarılmaya çalışılırken depremzedelerin hayata yeniden tutunabilmeleri için sigorta şirketlerinden alacakları tazminatlar büyük önem taşıyor. Konuyla ilgili merak edilen DASK hangi hasarları kapsar? Hangi konutlar kapsamda? DASK, ne kadar hasar ödeyecek? Zararın tamamı ödenir mi? Hasar ihbarı nasıl yapılacak? sorularına uzman isimler ve sektör temsilcileri cevap verdi. İşte detaylar...
Girilemeyen bina ne demek, ne anlama gelir? Hasar tespitinde girilemeyen bina ne olacak, bina hasar tespiti nedir? Hasar tespitinde girilemeyen bina ne demek, girilemeye bina ne olacak? Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası bina hasar tespit süreci araştırılmaya başlandı. 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerden etkilenen vatandaşlar, binalarının hasar durumunu öğrenmek için arama motorlarına yöneliyor. 2 büyük depremde, 33 bin 143 binada ağır hasar tespit edildi. Bu binaların acil yıkılması gerektiği belirtilirken girilemeyen bina tespiti yapıldı. Peki, bina hasar ve risk tespiti nasıl yapılır? Girilemeyen bina ne demek? Hasar tespitinde girilemeyen bina ne olacak? Bina hasar tespiti nedir?
Evlerini depremzedelere ücretsiz tahsis ettilerElazığ’da bazı fırsatçı ev sahipleri kiraları yükseltirken bazı duyarlı ev sahipleri ise dairelerini ücretsiz olarak depremzedelere tahsis etti. 12 ay boyunca kira almayacak olan ve aynı zamanda faturaları ödeyecek olan ev sahipleri, fırsatçılara örnek oldu.
Depremde yıkılan binadan deniz kumu ve dere taşı çıktıGaziantep İslahiye’de yıkılan Gözde Apartmanı’ndan alınan karot örneğinde dere taşı ve deniz kumuna rastlandı. Bir cephesi 6 katlı, diğer cephesi 8 katlı inşa edilen binaya 2018’de çürük raporu verildiği ortaya çıktı.
Deprem bölgesindeki kamu çalışanlarına idari izin kararıKahramanmaraş merkezli depremler sebebiyle ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) bölgesindeki kamu çalışanlarına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı.
Depreme dayanıklı ev rehberi! Adım adım risk tespitiKahramanmaraş merkezli art arda yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 10 ili şiddetli vurdu. Hatay, Adıyaman, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya ve Kilis'te büyük yıkıma yol açan deprem sonrası hayatını kaybedenlerin sayısı gün gün artıyor. Asrın felaketi olarak görülen deprem sonrası ise fay hattı üzerinde yaşayan pek çok kişi evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığını bilmiyor. Uzmanların özellikle Marmara bölgesinde büyük bir depremin yaşanacağını belirtmesi risk tespiti çalışmalarının bir an evvel yapılması gerektiğini ortaya koydu. Peki süreç nasıl işliyor? İşte oturduğunuz binanın depreme dayanıklı olup olmadığını tespit etmenin adımları...
Ev alacaklar için yeni fırsat! Değerini üçe katlayacakEv alma planı yapan herkesi ilgilendiriyor. Yatırım fırsatı olarak değerlendiriliyor. Kentsel dönüşümle yenilenmesi planlanan riskli konutlar bir bir satışa çıkıyor. Kimi için yıkım kararı alınmış, kimi çoktan yıkılmış, kimi ise dönüşümü bekliyor... Evlerin yenilendiğinde 2-3 kat değer kazanacağı vaat ediliyor. Dönüşüm evlerinin fırsat olabileceğini belirten uzmanlar, araştırma yapmadan alanların zarar edebileceği konusunda uyarıyor.
1.150 TL kira yardımı! 2 yıl geri ödemesiz kredi desteği, başvuran alıyor, 3 ay içerisinde...Kira desteği ile ilgili son dakika açıklaması! 1.150 TL kira yardımı sağlanıyor. Başvuran alıyor. Sadece kira değil kredi desteği de veriliyor. 400 bin TL 'ye kadar kredi kullanım imkanı bulunuyor. Avantajlı kredi imkanında vatandaşlara faiz desteği, vergi, harç ve ücret muafiyeti de sunuluyor. İki yıl geri ödemesiz kredilerde 10 yıl vade imkanı bulunuyor. 18 banka tüketiciler için devrede. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bu yıl risk tespiti yapılan 100 bin konutu dönüştürecek. Evi kentsel dönüşüme girecek vatandaşlara büyük şehirlerde bin 150 liraya kadar kira yardımı veriliyor. Ayrıca avantajlı koşullarda kentsel dönüşüm kredisi de devreye alınıyor. Ancak vatandaşların iki seçeneği bulunuyor. Kira yardımı ya da kredi desteğinden sadece birinden yararlanmak mümkün.
Kredi ve faiz desteği! 200 bin liraya kadar...Kredi ve faiz desteği ile ilgili çok önemli adım atıldı. Depreme karşı bir an önce evini ve işyerini kendisi dönüştürmek isteyenler için kullanılacak kredilere, faiz desteği veriliyor. Verilecek olan kredide üst limit 200 bin liraya yükseldi. Bu kapsamda kişilere, kendi evini dönüştürmesi halinde kira yardımı, faiz desteği, vergi, harç ve ücret muafiyeti sağlanacak. Üst limiti 200 bin liraya çıkarılacak krediden kimler yararlanabilir? Hangi bankalar veriyor? Ödemeler nasıl? İşte tüm detaylar...
480 bin kamu binasının envanteri çıkarılıyor! Puanı düşük çıkan...Ülke genelinde 480 bin kamu binasının envanteri çıkarılıyor. Üniversitelerin desteğiyle geliştirilen modelde bir tabletle binalarda tahribata gerek kalmadan risk durumu ölçülüyor. Binaya ait onlarca bilgi sisteme giriliyor ve bir risk puanı ortaya çıkıyor. Puanına göre binaya renk veriliyor. Kırmızı bina birinci, turuncu bina ikinci, yeşil bina üçüncü öncelikli yapı oluyor. 67 ile yayılan denetimde 120 bin bina analiz edildi. Çalışmanın 2021 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.
Risk Tespiti ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki risk tespiti haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.