Radyasyon

Radyasyon

Son dakika radyasyon haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan radyasyon ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını radyasyon haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Radyasyon

haberleri sayfasında son dakika yaşanan radyasyon gelişmeleri de dahil olmak üzere 1.159 radyasyon haberi bulunmuştur. Tüm radyasyon haberleri aşağıda listelenmiştir.
NASA Ay'da keşfetti: Su buzu işleri değiştirecek
NASA Ay'da keşfetti: Su buzu işleri değiştirecekAy'da kalıcı bir varlık oluşturmaya hazırlanan NASA, uydumuz üzerindeki su buzu yataklarının "daha önce düşünüldüğünden daha yaygın" olduğunu tespit etti. Uzay ajansının "Lunar Reconnaissance Orbiter / Ay Keşif Yörünge Aracı", Ay yüzeyine gömülü buzları tespit etti.
12.10.2024Dünya
NASA, "tehlikeli" bölgeye gidiyor
NASA, "tehlikeli" bölgeye gidiyorNASA'nın Europa Clipper aracının "beyni" metalden bir kasada tutuluyor.
3.10.2024Yaşam
GAÜN 100. yıl Onkoloji Hastanesi ve Radyoterapi Merkezi açıldı! "Sağlık kampüsü oluşturduk"
GAÜN 100. yıl Onkoloji Hastanesi ve Radyoterapi Merkezi açıldı! "Sağlık kampüsü oluşturduk"Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) 100. Yıl Onkoloji Hastanesi ve Radyoterapi Merkezi, düzenlenen törenle açıldı.
11.09.2024Gaziantep
TÜRKSAT 6A'dan ilk sinyaller geldi! Cumhuriyet tarihinde bir ilk!
TÜRKSAT 6A'dan ilk sinyaller geldi! Cumhuriyet tarihinde bir ilk!TÜRKSAT 6A uydusu ülkemiz için çok farklı alanlarda önemli kazanımlara işaret ediyor. Yörünge transferi sırasında 70 bin kilometre irtifaya çıkan TÜRKSAT 6A’dan sinyal alınabilmesi de bunlardan biri. CTech tarafından yerli/milli imkanlarla geliştirilen sistem sayesinde Türkiye, tarihinde ilk kez bu kadar uzak mesafeden sinyal almayı başardı.
15.08.2024Gündem
Adanalı lise öğrencisinden bilim dünyasını heyecanlandıran buluş! Radyasyona karışı dayanıklı kalkan yaptı
Adanalı lise öğrencisinden bilim dünyasını heyecanlandıran buluş! Radyasyona karışı dayanıklı kalkan yaptıAdana'da lise öğrencisi Elvin Ortatepe (18), kurşun ağırlıklı radyasyon önleyici kalkanlara alternatif olarak bizmut oksit ve bitkisel soya içerikli reçine gibi malzemeleri kullanarak hafif yapılı ve antibakteriyel özelliği bulunan radyasyon kalkanı yaptı. Küçük yaşlardan itibaren fiziğe ilgi duyduğunu dile getiren Ortatepe, "Kurşun; ağır, toksik, metal ve insan sağlığına da zararlı bir madde. Bizmut oksit daha hafif. Aynı zamanda soya bazlı reçine kullandım. Böylelikle çevreci ve esnek bir materyale dönüştü. Radyasyon kalkanı olarak kullanılabilir. İleride mühendis olup insanlığa faydalı yeni projelere ortak olmak istiyorum" dedi.
14.08.2024Adana
Rus askerler kendi topraklarında diz çöküp esir düştü! Putin çılgına döndü
Rus askerler kendi topraklarında diz çöküp esir düştü! Putin çılgına döndüRus ordusu Ukrayna birliklerinin sınırdan yaklaşık 30 kilometre içeri girdiğini kabul ederken, bugün tahliye emirleri daha da genişletildi. Yerel medya Vladimir Putin'in öfkeden çılgına döndüğünü yazdı, sosyal medyaya şok görüntüler yansıyor.
12.08.2024Gündem
Zaporijya Nükleer Santrali’nin soğutma sisteminde yangın çıktı! Ukrayna, Rusya'yı suçladı
Zaporijya Nükleer Santrali’nin soğutma sisteminde yangın çıktı! Ukrayna, Rusya'yı suçladıRus işgali altındaki Ukrayna topraklarında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali’nde çıkan yangına ilişkin Zaporijya’nın Rusya tarafından atanan sözde Bölge Valisi Yevgeni Balitsky, “Ukrayna’nın Energodar kasabasını bombalaması sonucunda Zaporijya Nükleer Santrali’nin soğutma sisteminde yangın çıktı” dedi.
11.08.2024Dünya
Adanalı lise öğrencisinden bilim dünyasını heyecanlandıran buluş: Esnek ve çevreci radyasyon kalkanı
Adanalı lise öğrencisinden bilim dünyasını heyecanlandıran buluş: Esnek ve çevreci radyasyon kalkanıAdana'da lise öğrencisi Elvin Ortatepe (18), kurşun ağırlıklı radyasyon önleyici kalkanlara alternatif olarak bizmut oksit ve bitkisel soya içerikli reçine gibi malzemeleri kullanarak hafif yapılı ve antibakteriyel özelliği bulunan radyasyon kalkanı yaptı. Küçük yaşlardan itibaren fiziğe ilgi duyduğunu dile getiren Ortatepe, "Kurşun; ağır, toksik, metal ve insan sağlığına da zararlı bir madde. Bizmut oksit daha hafif. Aynı zamanda soya bazlı reçine kullandım. Böylelikle çevreci ve esnek bir materyale dönüştü. Radyasyon kalkanı olarak kullanılabilir. İleride mühendis olup insanlığa faydalı yeni projelere ortak olmak istiyorum" dedi.
18.06.2024Adana
Türkiye'nin 2. uzay yolculuğu! Bakan Kacır açıkladı: Uzayda söz sahibi olacağız
Türkiye'nin 2. uzay yolculuğu! Bakan Kacır açıkladı: Uzayda söz sahibi olacağızSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ve Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
11.06.2024Gündem
Tuva Cihangir Atasever ne zaman uzaya gidecek? Tuva Cihangir Atasever kimdir, nereli, evli mi? Türkiye'nin ikinci astronotunun yaşı ve mesleği
Tuva Cihangir Atasever ne zaman uzaya gidecek? Tuva Cihangir Atasever kimdir, nereli, evli mi? Türkiye'nin ikinci astronotunun yaşı ve mesleğiTürkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'in uzay yolculuğu haziran ayında gerçekleştirilecek. Atasever, 1 buçuk günlük uzay yolculuğunda 7 bilimsel deneye imza atacak. Peki, Tuva Cihangir Atasever kimdir, ne zaman uzaya gidecek?
6.06.2024Gündem
SANKO Üniversitesi Onkoloji Merkezi hizmete alındı
SANKO Üniversitesi Onkoloji Merkezi hizmete alındıSANKO Üniversitesi Onkoloji Bölümü, profesyonel kadrosu, teknik ve fiziki alt yapısı güçlendirilerek, Onkoloji Merkezi’ne dönüştürüldü.
16.05.2024Gaziantep
Teknolojik tedavi yöntemleri kanser hastaları için umut verici çözümler sunuyor
Teknolojik tedavi yöntemleri kanser hastaları için umut verici çözümler sunuyorBaşkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı, 4 hekim, 3 fizik mühendisi ve ekibi ile yılda 2000’e yakın hastaya radyoterapi hizmeti vererek, kanserle mücadelede yan etkileri en aza indiren modern ve teknolojik tedavi yöntemleri ile hastalar için umut verici çözümler sunuyor.
3.04.2024Adana
Çernobil faciası nedir, Çernobil reaktörü neden patladı? Çernobil patlaması nerede oldu, Çernobil nerede, hangi ülkede?
Çernobil faciası nedir, Çernobil reaktörü neden patladı? Çernobil patlaması nerede oldu, Çernobil nerede, hangi ülkede?Çernobil nükleer faciası, 26 Nisan 1986'da Ukrayna'daki Çernobil Nükleer Santrali'nde meydana geldi. Bir reaktör kazası sonucu büyük miktarda radyoaktif malzeme atmosfere salındı ve çevre felaketine yol açtı. Facia, bölgedeki yüz binlerce insanın tahliye edilmesine, birçok insanın radyasyon maruziyeti nedeniyle sağlık sorunları yaşamasına ve geniş çapta çevre kirliliğine neden oldu. Olayın etkileri, bölgeyi uzun yıllar boyunca etkiledi ve çevresel, sosyal ve ekonomik açıdan ciddi sonuçlar doğurdu. Peki, Çernobil faciası nedir, Çernobil reaktörü neden patladı?
14.02.2024Gündem
Dumanlı Kuvars Taşı Özellikleri Nelerdir? Dumanlı Kuvars Taşının En Bilinen Faydaları...
Dumanlı Kuvars Taşı Özellikleri Nelerdir? Dumanlı Kuvars Taşının En Bilinen Faydaları...Dumanlı kuvars taşı, diğer adı ile smoky quartz olarak da bilinmektedir. Aynı zamanda zafer taşı ya da rüya taşı olarak da adlandırılır.
2.02.2024Yaşam
Sar Değeri Nedir, Ne İşe Yarar? Sar Değerinin Yüksek Olmasının Zararları Nelerdir?
Sar Değeri Nedir, Ne İşe Yarar? Sar Değerinin Yüksek Olmasının Zararları Nelerdir?Sar açılımı Specific Absorption Rate olarak bilinmektedir. Türkçe karşılığı ise Özgül Soğurma Oranı olmaktadır. Sar değeri sahip olan cihazların insan vücuduna yaydığı radyasyon miktarını temsil etmektedir. Özellikle son birkaç yılda sar değeri ile ilgili pek çok araştırma yapılmaktadır. Sar değerine sahip cihazların kullanıcılara verdiği zararlar ise merak edilmektedir.
1.02.2024Gündem
Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi
Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdiTürkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deneyin 4'üne kadın eli değdi. Deneylerde, Yıldız Teknik Üniversitesi'nden 2 kadın bilim insanın çalışması yer aldı. Bir çalışmada uzayda bitkiler üzerine gen aktarımının yapılıp yapılmayacağı test edilirken, diğerinde ise Türkiye'nin Antarktika bölgesindeki istasyonundan toplanan mikroalglerin üretimi ilk kez uzayda deneniyor.
1.02.2024Gündem
Kanser cerrahisinde hedef, tekrarlama riskini yüzde 10’un altında tutmaktır
Kanser cerrahisinde hedef, tekrarlama riskini yüzde 10’un altında tutmaktırKansere yakalanma oranının, günümüz dünyasında halen artışta olduğunu söyleyen Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Babek Tabandeh, “Öncelikli hedef, her zaman hastalığı tam olarak iyileştirmek olsa da kanser cerrahisinde başarının tanımı, genellikle hastalığın bölgesel tekrarlama riskini yüzde 10’un altında tutmak ve hastanın beklenen hayat süresini 5 yıla yaklaştırmaktır” dedi.
11.01.2024Sağlık
Oyuncu Nicole Eggert meme kanserine yakalandığını açıkladı
Oyuncu Nicole Eggert meme kanserine yakalandığını açıkladı"Sahil Güvenlik" dizisinden canlandırdığı "Quin" karakteriyle hafızalara kazınan Nicole Eggert, meme kanserine yakalandığını duyurdu.
11.01.2024Magazin
Doktorken mühendisliğe başladı; kanser tedavisinde önemli çalışmaya imza attı
Doktorken mühendisliğe başladı; kanser tedavisinde önemli çalışmaya imza attıOndokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükriye Bilge Gürsel meme kanserinde yapay zekanın kullanımına dair çalışmasıyla adından söz ettiriyor. Prof. Dr. Gürsel'i meslektaşlarından ayıran en önemli özelliği, bu çalışmayı sadece bir doktor olarak değil, aynı zamanda bilgisayar mühendisi olarak bizzat kendisinin bitirme teziyle gerçekleştirmiş olması. Gürsel, Ondokuz Mayıs Tıp Fakültesi'nde doçentken, üniversite sınavlarına yeniden girerek bilgisayar mühendisliğini kazandı. 3 yıl sonra mühendislikten yüksek onur derecesiyle mezun olurken, tıpta da profesörlüğe yükselmişti. Mühendislikteki bitirme tezinde ise, doktorluğunu konuşturdu; rahim ağzı ve meme kanserinde tedavi sonrası meydana gelebilecek nüksleri, yapay zeka ile yüzde 92 doğruluk oranıyla önceden belirleyebilen pilot bir çalışmaya imza attı.
24.12.2023Yaşam
Fazla ekran maruziyeti depresyona neden olabiliyor
Fazla ekran maruziyeti depresyona neden olabiliyorArtık herkesin günlük hayatta kullandığı dijital ekranlar sonucu fazla ekran maruziyetinin birçok probleme neden olabileceğini söyleyen Doç. Dr. Cafer Tanrıverdi, “Özellikle göz sağlığı açısından birçok soruna neden olabilen fazla ekran maruziyetinin hastaları depresyona kadar sürükleyebilir” dedi.
21.12.2023Gündem
Güneş fırtınası ne zaman olacak 2024-2025? Güneş fırtınası nedir, nasıl oluşur, güneş fırtınasında neler olur, güneş fırtınası sonuçları neler?
Güneş fırtınası ne zaman olacak 2024-2025? Güneş fırtınası nedir, nasıl oluşur, güneş fırtınasında neler olur, güneş fırtınası sonuçları neler? Güneş fırtınası uyarıları peş peşe geldi. Elektromanyetik radyasyon ve yüklü parçacıkların uzaya yayılmasıyla sonuçlanan güneş fırtınası, parçacıkların hareketi ile Dünya'nın manyetosferi ve atmosferiyle iletişime girebiliyor. Güneş fırtınalarıyla manyetik fırtınalar, radyo frekanslarında kesintiler, iletişim ağlarında bozulmalar, uyduların işlevsiz hale gelmesi, elektrik kesintileri ve kutup bölgelerinde aurora (kutup ışıkları) gibi olaylar meydana gelebiliyor. Peki, Güneş fırtınası ne zaman olacak 2023? Güneş fırtınası nedir, nasıl oluşur, güneş fırtınasında neler olur, güneş fırtınası sonuçları neler?
8.12.2023Gündem
Güneş maksimumu beklediğimizden daha erken geliyor
Güneş maksimumu beklediğimizden daha erken geliyorGüneşimiz sadık ve ebedi yol arkadaşımız. Tıpkı bir saat gibi bize güven veriyor. Onun gökyüzündeki yolculuğu zamanı ölçmemizi sağlıyor. İzlediği yol aynı zamanda Dünya'daki mevsimlerin kaynağı.
Her gün tüketiyoruz! Sonuçları çok ağır, bu belirtiler varsa doktora gidin
Her gün tüketiyoruz! Sonuçları çok ağır, bu belirtiler varsa doktora gidinKanser vakaları gün geçtikçe artıyor. Tıpın çoğu zaman çaresiz kaldığı kanserde erken tanı en önemli rolü oynuyor. Özellikle akciğer kanseri yıllarca belirti vermeden ilerleyebiliyor. Genetik faktörler, çevresel etkenler, beslenme ve yaşam şekli kanser riski üzerinde etkili olurken, bu riski azaltmak da mümkün. Uzman isim akciğer kanserinin belirtileri, teşhis ve tedavi süreci ile ilgili yaptığı açıklamada ‘sigara’ vurgusu yaparak, beslenme ve yaşam şeklinin akciğer kanserine etkisini anlattı.
22.10.2023Sağlık
Ukrayna, barış formülünün 10 şartını açıkladı
Ukrayna, barış formülünün 10 şartını açıkladıUkrayna Dışişleri Bakanlığı, Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin açıkladığı barış formülüne ilişkin 10 şartı tüm detaylarıyla paylaştı. Bu şartlar arasında enerji ve gıda güvenliği, Rusya’nın Ukrayna topraklarından çekilmesi, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün tanınması maddeleri yer aldı.
24.09.2023 Dünya
MEB'den kısıtlama geldi! Yeni eğitim yılı telefonsuz başlıyor
MEB'den kısıtlama geldi! Yeni eğitim yılı telefonsuz başlıyorOkulla ilk kez tanışacak ya da yeni bir kademeye geçecek olan öğrenciler için bugün okul zili çalıyor. 2023-2024 eğitim öğretim yılı ise 11 Eylül pazartesi günü başlayacak. MEB, bu yıl dijital bağımlılığın önüne geçmek için okullarda cep telefonu kısıtlaması uygulayacak. Uzmanlar da odaklanmayı olumsuz etkileyen cep kullanımı kısıtlamasından yana.
4.09.2023Eğitim

Benzer Haber Etiketleri

Radyasyon ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki radyasyon haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.