NASA, "tehlikeli" bölgeye gidiyor
NASA'nın Europa Clipper aracının "beyni" metalden bir kasada tutuluyor.
Basketbol sahası uzunluğundaki dev keşif aracının bilgisayarları, yazılımı ve birçok elektronik aksamı da bu kasada bulunuyor. Araç yakın zamanda, gezegen bilimcilerin Dünya'dakinin iki katı hacimde bir okyanus barındırdığından şüphelenilen, Jüpiter'in uydusu Europa'ya doğru yolculuğu için fırlatılacak. Europa'nın yakınından 50 kez geçmesi planlanan araçla NASA, bu "okyanus dünyasının" yaşamı mümkün kılacak enerji kaynak ve materyallerini barındırıp barındırmadığı yönünde sağlam bir cevap vermeyi hedefliyor.
Ancak Güneş Sistemi'nin bu bölgesindeki radyasyon, özellikle zorlu koşullar yaratıyor.
NASA'nın Europa Clipper görevinde proje bilimcisi ve yine uzay ajansında gezegen jeologu olan Cynthi Philips konuyu şu sözlerle özetliyor: "Europa'nın bulunduğu bölgedeki yüklü parçacık oranı çok yüksek."
Dünya'dan 317 kat daha büyük olan gaz devi Jüpiter, Güneş'e doğru 1 ila 3 milyon kilometre arasında uzanan, devasa bir manyetik alan oluşturuyor. Bu manyetik alan, gezegenin sıvı metalden oluşan çekirdeği tarafından, çekirdeğin dönüşüyle ortaya çıkan elektrik akımları nedeniyle ortaya çıkıyor. Alan sayesinde Güneş rüzgarlarıyla gelen parçacıklar yakalanıyor ve hızlandırılıyor. Böylece Jüpiter'in etrafında güçlü radyasyon kuşakları oluşuyor.
"Her şeyi bombalıyor."
Gezegenin çevresinde ilerleyen herhangi bir araç, bu tehlikeli bölgelerden neredeyse kesin bir şekilde geçmek zorunda. Bu nedenle araçların üzerindeki cihazlar da, bilgisayar yongaları ve elektronik parçalara hasar verebilen zararlı parçacıklara hedef oluyor. Europa Clipper'ın görev bilimcisi Curt Niebur bu durumu şöyle açıklıyor: "Her şeyi bombalıyor."