Son dakika Nörolojik haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan Nörolojik ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını Nörolojik haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan nörolojik gelişmeleri de dahil olmak üzere 873 nörolojik haberi bulunmuştur. Tüm nörolojik haberleri aşağıda listelenmiştir.
Erken emeklilik için flaş detayMalulen emeklilikle ilgili düzenlemeler ve kapsam dahilindeki hastalıklar güncellendi. Çalışma gücünün en az %60’ını kaybeden sigortalılar, belirli hastalıklar nedeniyle erken emekli olabiliyor. SGK tarafından yayımlanan güncel listede, nörolojik, onkolojik ve kalp hastalıkları başta olmak üzere toplam 159 sağlık sorunu malulen emekliliğe sebep olarak kabul ediliyor.
O söyledi hayranları ağladı: Celine Dion Paris 2024 Olimpiyatlarının açılış seremonisinde sahne aldıGösteri dünyasında bazı ünlüler azmin, cesaretin, başlarına gelen en kötü olayla bile korkusuzca savaşmanın simgesi haline geliyor. Bazen büyük bir acıya inanılmaz bir güçle dayanıyorlar, bazen de kesin tedavisi mümkün olmayan hastalıklara meydan okuyorlar. İşte bunlardan biri olan ünlü şarkıcı Celine Dion, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış gecesine damgasını vurdu.
ABD'nin en yaşlı erkeğiydi, uzun yaşamın 3 sırrını verdiSadece ABD'nin değil dünyanın en yaşlı insanlarından biri olan Morrie Markoff, 110 yaşına kadar hem fiziksel hem de zihinsel sağlığını korumayı başardı. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden Markoff'un sağlık sırlarını 83 yaşındaki kızı anlattı.
Basit bir ısırık ölümle sonuçlanabiliyor! Yaz geldi, uzmanı uyardı: Belirtisi ateşYaz gecelerinin davetsiz misafirleri sivrisinekler, ısırıklarıyla kaşıntı ve kızarıklığa neden olurken, ciddi hastalıklara da yol açabiliyor. Dişi sivrisineklerin üremek için ihtiyaç duydukları kan sıtma, sarı humma ve Batı Nil Ateşi gibi hastalıklara davetiye çıkarıyor. Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, bu hastalıkların nörolojik komplikasyonlara, hamile kadınlarda doğum kusurlarına ve hatta ölüme yol açabileceğini belirtirken, sivrisinek ısırıklarından korunmak için sivrisinek kovucu spreylerin kullanımının önemli olduğunun altını çizdi.
Hastalığını 17 yıl boyunca gizlemiş! Gözyaşlarıyla itiraf etti: 'Yalan söylemek çok ağır bir yüktü''Titanic' filmi için seslendirdiği 'My Heart Will Go On' şarkısıyla hafızalara kazınan, dünyaca tanınan şarkıcı Celine Dion, iki sene önce nadir görülen bir nörolojik rahatsızlık olan Stiff Person Sendromu'na (katı kişi sendromu) yakalandığını açıklamıştı. Şarkıcı, son röportajında aslında hastalığını 17 yıldır bildiğini ama bunu tüm dünyadan gizlediğini itiraf etti.
Zerrin Özer nöroloik problemleri olduğunu açıkladı! Yürümekte zorluk çektiGeçtiğimiz yıl omurilik ameliyatından sonra sağlık sorunları yaşayan Zerrin Özer, fiziksel tedavi ve rehabilitasyon merkezinde tedavi görmüş, Temmuz 2023'te de ‘Basit Numaralar’ şarkısıyla ortalığı kasıp kavurmuştu. Basit Numaralar yazarı aranjör Mustafa Arapoğlu’nun nikâh töreninde ortaya çıkan 66 yaşındaki sanatçının koluna girenlerin yardımıyla yürüdüğü görüldü.
Lassa ateşi belirtileri neler, Lassa hastalığı nedir? Lassa salgını nasıl bulaşır?Nijerya'da hayvandan insana bulaşan ve ölümcül olabilen Lassa ateşi nedeniyle 4 ayda 156 kişi yaşamını yitirdi. Şubat 2023'te Nijerya hükümeti, Lassa ateşi salgını nedeniyle "acil durum" ilan etmişti. Peki, Lassa ateşi nedir, belirtileri neler? Lassa salgını nasıl bulaşır?
Uzmanlar uyarıyor! Çocukluk döneminde tedavi edilebilirÇocukluk döneminde tedavi edilebileceğini belirten Çocuk Nörolojisi Uzmanı Doç. Dr. Canan Kocaman, nörolojik bozuklukları ve detaylarını tek tek açıkladı. Kocaman, “Erken tanı ve uygun tedavilerle çocuğun yaşam kalitesi önemli ölçüde artırabilir” dedi.
Dudak uyuşması neden olur, nasıl geçer?Dudaklarda karıncalanma ve uyuşma oldukça nadir durumlarda görülen belirtilerdendir. Sık sık yaşanılması halinde endişeye neden olan dudak uyuşması çoğu zaman felç riski ile ilişkilendirilir. Stres, soğuğa maruz kalma veya alerjik durumlarda da ortaya çıkabilen dudak uyuşması sık yaşanıyorsa mutlaka bir doktora başvurmak gerekiyor. Peki, Dudaklarda karıncalanma neden olur? Dudak uyuşması neden olur? Üst dudak uyuşması neden oluyor, nedenleri ne? İşte dudak uyuşmasının nedenleri...
Erken tanı sayesinde kurtuldu! Tedavinin altını çizdiİzmir'de yaşayan aşçı Mehmet Furkan Lastikçi, 4 yıl önce çift görme, dengesizlik, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu gibi bulguların ardından Multipl Skleroz (MS) tanısı koyuldu. Tedavilerini aksatmayan Lastikçi, "Hastalık beynime zarar vermediği için bir sıkıntım kalmadı" dedi.
Uzmanından botoks uyarısı! Geri dönüşü zor olabilirDermatoloji Uzmanı Doktor Gülden Kökümer, botoks hakkında uyarılarda bulundu. Estetik olmak üzere birçok tıbbi alanda kullanıldığını vurgulayan Kökümer, “Doğru ellerde yapılmayan tıbbi uygulamaların geri dönüşü zor olan sonuçları olabilir” dedi.
Uzmandan gluten uyarısı: Vücutta eksikliklere yol açabilirGlutensiz diyetin yararlarının yanında zararlarının’da bulunduğunu belirten Diyetisyen Cemile Gül, “Daha iyi bağırsak sağlığı gibi muhtemel sağlık faydaları için buğday ve glutenden kaçınmalıdırlar” dedi.
Karı, koca inanamadı! Her şey hamile kalınca başladı, fark etmeden kanını çalmışAntalya'da ilginç bir olay yaşandı. Anne, baba garipliği fark edince hemen hastaneye koştu. Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde ikizden ikize transfüzyon sendromu tanısı konulan anne karnındaki ikiz bebekler, yapılan operasyonla hayata tutundu. Kritik operasyon sonunda gerçek ortaya çıktı. İşte detaylar...
Babinski Refleksi Nedir, Neden Olur? Babinski Refleksi Ne İçin Kullanılır?Babinski refleksi, plantar refleks olarak da bilinmektedir. 1899 yılında nörolog Joseph Babinski tarafından tanımlanmıştır. O zamandan beri standart nörolojik muayeneye dahil edilmiştir. 1899 yılından itibaren aktif olarak kullanılmaktadır.
B6 Vitamini İçeren Besinler Nelerdir? En Çok B6 Vitamini Barındıran Gıdalar Listesi...B6 vitamini Piridoksin vitamini olarak da bilinir. B grubu vitaminlerinden birisidir. Dışarıdan alınabilen, vücutta depolanmayan ve enerji takviyesi olarak alınabilir. Işığa ve ısıya karşı hassas bir yapısı vardır. Herkes B6 vitaminini dışarıdan almalıdır özellikle sporcular tarafından etkin bir şekilde kullanılması önerilir.
Müdahalede ilk 6 saat kritik! Her yıl yaklaşık 140 bin kişiyi etkiliyor, aniden gelip, ölümle sonuçlanabiliyorTürkiye'de her yıl binlerce insanı etkileyen inme, sessiz bir tehlike olarak sinsice ilerliyor. Nörolojik bir rahatsızlık olarak inme, ülkemizde her yıl binlerce insanın sakat kalmasına ya da hayatını kaybetmesine sebep oluyor. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Kırbaş, bu nörolojik rahatsızlığın, gece uykuda bile beklenmedik bir deprem gibi aniden ortaya çıkabildiğini belirterek, toplumun inme konusundaki farkındalığının ve bilincinin yetersiz olduğuna dikkat çekti. Kırbaş, zamanında müdahale ile ölümlerin önüne geçilebilecek yeterliliğe sahip olunduğunun da önemine vurgu yapıp, inme sonrası ilk 6 saatin kritik öneme sahip olduğunun altını çizdi.
İnmede erken dönemde hareket hayati önem taşıyorİnme dünyada en sık görülen nörolojik hastalıklar arasında yer alıyor. Son zamanlarda her yıl 17 milyon kişinin inme geçirdiği; 35 bin kişinin de inmeye bağlı nedenlerden hayatını kaybettiği biliniyor. Ancak inmenin erken dönemde müdahale edildiğinde tedavi edilen bir hastalık olduğunu belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Uzmanlı Doç. Dr. Mustafa Aziz Yıldırım,” İlaç ve fizik tedavi yöntemleriyle inmenin getirdiği felçle başa çıkılabiliyor” dedi.
Masa başı çalışanları uyardı! 2 günden fazla süren boyun ağrılarına dikkatUzun süre bilgisayar başında çalışmak ya da hareketsiz bir yaşam pratiğine sahip olmak beraberinde bir takım fiziksel problemleri getiriyor. Duruş bozukluğuyla tetiklenen rahatsızlıkların başını ise boyun sırt ve bel ağrıları çekiyor. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Op. Dr. Candan Hundemir bu ağrıların çoğunun mekanik olduğunu söylese de 2 günden fazla süren ağrılara karşı vatandaşı uyardı ve uzmana görünmesini tavsiye etti.
Sivrisinek ısırığı deyip geçmeyin komaya ve ölüme götürebilir! Özellikle hamileler için büyük riskSivrisinekler genellikle çiçek ve bitkilerin su ve özleriyle beslenmelerine rağmen özellikle de dişi sivrisinekler üremek için kana ihtiyaç duyar. Kan emmek için soktuklarında ise salgıladıkları bir madde o bölgede kaşıntıya, beraberinde de kızarıklığa neden olur. Bu ısırıklar başlangıçta basit görülse de sıtma, sarı humma, Batı Nil Ateşi gibi ciddi hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever de sivrisinek ısırığı nedeniyle bulaşan hastalıkların ciddi nörolojik komplikasyonlara, hamileyseniz doğum kusurlarına hatta ölüme davetiye çıkarabileceğine dikkat çekti ve korunmak için sivrisinek kovucu spreylerin kullanımına yönelik bilgi verdi.
Alzheimer ve MS artık gençleri de tehdit ediyorAlzheimer, MS, Parkinson gibi genellikle yaşlılarda görülen beyin hastalıkları artık genç nüfusu da tehdit ediyor. “Dünyada 50 milyon kişi Alzheimer. Bu rakam 2050’ye kadar üç katına çıkacak” diyen Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Akif Topçuoğlu çarpıcı bilgiler verdi.
Nörolojik ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki nörolojik haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.