Masa başı çalışanları uyardı! 2 günden fazla süren boyun ağrılarına dikkat
Uzun süre bilgisayar başında çalışmak ya da hareketsiz bir yaşam pratiğine sahip olmak beraberinde bir takım fiziksel problemleri getiriyor. Duruş bozukluğuyla tetiklenen rahatsızlıkların başını ise boyun sırt ve bel ağrıları çekiyor. Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Op. Dr. Candan Hundemir bu ağrıların çoğunun mekanik olduğunu söylese de 2 günden fazla süren ağrılara karşı vatandaşı uyardı ve uzmana görünmesini tavsiye etti.
Duygu Yeşilgöz / gazetevatan.com
Bilgisayarın daha çok hayatımıza girmesi masa başı çalışan birçok meslek grubu yarattı. Günün uzun bir süresini oturarak geçiren çalışanların neredeyse tamamında boyun, sırt ağrıları görülüyor. Boyun ve sırt ağrısı yaşama riskini en aza indirmek ise mümkün. Op. Dr. Candan Hundemir çalışma ortamında ve duruşta yapılabilecek basit düzeltmelerin bu ağrıların önüne geçeceğini belirtti.
"Ağrıların neredeyse yüzde 90’ını ciddi değil"
Hundemir de teknolojiyle beraber masa başında geçirilen sürenin arttığına dikkat çekerek boyun ağrılarının en büyük nedenini hareketsizlik olarak gördüğünü söyledi ve bu ağrıların neredeyse yüzde 90’ını ciddi sayılmayacak mekanik boyun ağrıları olarak tanımladı.
"Hastalar 3-5 gün içinde tamamen düzelirler"
Boyun ağrılarının veya tutulmalarının hafifleme eğilimi göstermeyip, 2 günden fazla sürmesi durumunda ise Beyin-Sinir Cerrahisi uzmanına başvurulmasını tavsiye eden Hundemir, hastalığın tedavisine yönelik de bilgiler verdi:
Bizler bu yakınmayla gelen hastalara günlük poliklinik pratiğimizde oldukça sık rastlarız. Bu hastaların ayrıntılı nörolojik muayenelerini yapar, öykülerini dikkatle dinleriz. Şayet muayenede anlamlı bir bulgu (örneğin; kolda/kollarda ağrı, güç kaybı ve uyuşma olması gibi) saptarsak tetkik (genelde MR) isteriz. Ancak nörolojik muayene normalse (çoğu hasta böyledir) genelde konservatif tedavi (istirahat ve ilaç) ile rahatlıkla tedavi edilebilir. Hastalar bu yaklaşımla 3-5 gün içinde tamamen düzelirler. Tersi bir durumda MR çekilip, bakılır.
"Bilgisayar ve klavye göz hizasında olmalı"
Hundemir konservatif tedavi sırasında sürekli oturarak çalışan insanlara boyun egzersizleri verildiğini belirterek boyun ve sırt ağrısı çekenlere önemli tavsiyelerde bulundu.
“Hastalar dahil tüm kişilere yüzme başta olmak üzere pilates, fitness gibi sportif faaliyetler önermekteyiz” diyen Hundemir, “Çalışırken yaklaşık olarak saat başı ara verilmeli, dairesel boyun hareketleri yapılmalı” ifadelerini kullandı.
Hundemir ayrıca bilgisayar ve klavyenin göz hizasında olmasını, fazla kilolardan da kurtulunulmasını önerdi.