Son dakika mRNA haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan mRNA ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını mRNA haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan mrna gelişmeleri de dahil olmak üzere 255 mrna haberi bulunmuştur. Tüm mrna haberleri aşağıda listelenmiştir.
2024 Nobel Tıp Ödülü'nün sahibi belli oldu2024 Nobel Tıp Ödülü'nü 'mikroRNA'nın keşfi ve gen düzenlemesi' çalışmalarından dolayı ABD'li Victor Ambros ve Gary Ruvkun kazandı.
Dünya tıp tarihine geçecek çalışmalarda Türk imzası! Kanser için umut ışığı olacakAlmanya Helmholtz Doku Mühendisliği Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Ali Ertürk, dünyada ses getiren biyoteknoloji çalışmalarını gerçekleştirdiği laboratuvarlarının kapısını açtı. Dünyanın en önemli bilim dergilerine kapak olan araştırmalarıyla sadece Almanya'da değil, dünyada tanınan Ertürk, şu anda üzerinde çalıştığımız en önemli teknolojilerden biri 3 boyutlu biyo-yazıcıları kullanarak bu haritaları hücre hücre bir dokuya dönüştürmek. Bu haritaları çıkarabilen dünyadaki tek araştırma grubuyuz. O üç boyutlu yazıcılar da mühendislik anlamında geliştiğinde tahmin ediyorum ki insan organlarının büyük parçalarının tamamını, organları, ileride üretebileceğiz. Organ nakli de aynı şekilde tarihe karışabilir" dedi.
Pıhtı atma salgını nedir? Yeni bir salgın mı var, salgın hastalık mı başladı?Yönetmen Sadullah Celen’in pıhtı atması nedeniyle hayatını kaybetmesi, avukat Celal Ülgen beynine pıhtı atması sonucu felç geçirmesi, Milletvekili Sırrı Süreyya Önder pıhtı atması sonrası rahatsızlanmasının ardından sosyal medyada pıhtı atma salgını iddiaları dolaşıma girdi. Vatandaşlar Pıhtı atma salgını nedir, sorusuna yanıt ararken yeni bir salgın mı var mı sorusuna sormaya başladı.
2023 Nobel Ödülleri sahiplerini bulduFizik, kimya, tıp, edebiyat ve ekonomi alanlarında verilen 2023 Nobel Ödülleri, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen törenle sahiplerini buldu.
Eris varyantı ile ilgili yeni açıklama: Yayılımının artacağını düşünüyorumTüm dünyada paniğe neden olan Eris varyantıyla ilgili konuşan Beykent Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Emine Sönmez, “Son günlerde Eris çok konuşuluyor, 50’ye yakın ülkede Eris varyantlarının hızla yayıldığını görüyoruz. Hakikaten çok hızla yayılan bir virüs, vaka sayısı fazla, çoğu ayakta atlatıyor, yatan hasta sayısı yok denecek kadar az. MRNA aşıları Omicron’a etkiliydi, bunlarda çok etkili olduğu düşünülmüyor. Kış aylarında Eris’in yayılımının artacağını düşünüyorum. Tamamen kapanma ya da kısıtlama geleceğini düşünmüyorum” dedi.
Mrna kanser aşısı nedir, ne zaman çıkacak? Kanser aşısı tarihi…Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci çifti kanser çalışmalarında geldikleri son durumu açıkladı. Koronavirüse karşı geliştirdikleri Biontech aşısıyla tarihe geçen Türk bilim insanları Özlem Türeci’yle Uğur Şahin, BBC’ye yeni bir röportaj verdi ve kanser aşısı tarihini açıkladı. Söz konusu açıklamanın ardından “Mrna kanser aşısı nedir, ne zaman çıkacak?” sorularına yanıt aranmaya başlandı. İşte Kanser aşısı tarihi…
Moderna, BioNTech ve Pfizer’ı dava ettiğini açıkladıKovid-19 aşısı üreticilerinden Moderna, bugün yaptığı basın açıklamasında Pfizer ve BioNTech aleyhine ABD ve Almanya’da patent ihlali davaları açtığını duyurdu. Moderna, iki firmanın kendilerine ait olan mRNA teknolojisini izinsiz kullanıp yasa dışı kopyalayarak Kovid-19 aşısını ürettiğini ileri sürdü.
Vaka sayıları arttı! Maske çıkışı geldiTrakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, hiçbir şikayeti olmadan bulaştırmayı sağlayabilecek türde koronavirüs taşıyanların dışarıda dolaştığını belirterek, "Vaka sayılarının artışı, mutasyonları da körükleyen bir durum. Yeni mutasyonların ortaya çıkışını hızlandıran bir durum olduğu için de maske kullanarak bulaşmayı mümkün olduğunca sınırlandırmamıza ihtiyacımız var" dedi.
Koronavirüste yeni dalga uyarısı! 'Toplumsal hareketlilik hızlandırıyor'Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, "Dünyanın saygın tıp dergilerinde yapılan çalışmalarda, hatırlatma dozunda inaktif virüs aşısı yaptıranlar ile hatırlatma dozu olarak mRNA grubu virüs aşısı olanlar kıyaslandığında; mRNA aşısı yaptırılan gruplarda ağır hastalık tablosu, ölüm ve hastaneye yatış oranları daha düşük olduğu ve daha koruyucu olduğu için bu yönde bir bilimsel kanıt var" dedi.
Koronavirüs salgını yeniden hortladı! Korkutan uyarı geldi: Hipertansiyonu, diyabeti, kalp ve damar...Koronavirüs salgınında korkutan gelişme! Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi, Ankara Şehir Hastanesi Kovid-19 Yoğun Bakım Sorumlusu Prof. Dr. Sema Turan, yaz tatili ve Kurban Bayramı'nın etkisiyle koronavirüs vaka sayılarında artış yaşandığını belirterek, "Geçtiğimiz haftaya göre yoğun bakım yatak ve servis yatak sayımızı yüzde 30 oranında artırdık" dedi.
Koronavirüs ile ilgili son dakika gelişmesi! Geri döndü! 40 kat arttıSağlık Bakanlığınca açıklanan haftalık Kovid-19 tablosuna göre, 11-17 Temmuz arasında vaka sayısı 226 bin 532 oldu, 96 kişi hayatını kaybederken, 124 bin 732 kişinin de karantina ve tedavisi sona erdi. Pandeminin ateşinin yaz başında söndüğüne dikkat çeken Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, yangının söndürüldüğünü ancak soğutma çalışmalarını beklemeden gevşemenin vaka sayılarını artırdığını vurguladı. Öte yandan kapanma geri gelecek mi? Dünya genelinde Omicron varyantı kaynaklı Kovid-19 vaka sayısında artış görülmesinin ardından gözler kısıtlamalara çevrildi. Tam normalleşmeye geçen Türkiye'de kısıtlamaları yeniden uygulanıp uygulanmayacağı merak ediliyor. Konu hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklamalarda bulundu.
Dalga dalga yayılıyor! Maske ve karantina uyarısıSağlık Bakanlığı’nın 4-10 Temmuz verilerine göre haftalık Kovid-19 vaka sayısı 117 bin 95’e, 17 olan ölü sayısı 31’e çıktı. Prof. Dr. Hüseyin Baskın, Kovid-19 pandemisinin artık varyant pandemisine dönüştüğünü belirterek, varyantların dalga dalga yayıldığını söyledi.
Hatırlatma dozu dönemi başladı! Kimler aşı olmalı? Tek tek açıklandı: BioNTech, SinoVac...Son haftalarda dünyada olduğu gibi Türkiye’de de Kovid-19 vaka sayısı artışa geçti. Salgında 2.5 yıl geride kaldı ancak virüs tehdidi halen devam ediyor. Türkiye'de pazar gününden itibaren BioNTech aşısı yaptırmış ve üzerinden 6 ay geçmiş kişilere hatırlatma dozu tanımlandı. Mevcut aşıların yeni varyantlara karşı etkili olup olmadığı da merak edilen konular arasında. Peki hatırlatma dozunu kimler olmalı? İşte detaylar...
Koronavirüs ile ilgili flaş açıklama! 6. dalga başladı!Son zamanlarda Kovid-19 vakalarında hızlı artış görülmesine rağmen vatandaşların rahat davrandığına dikkat çeken uzmanlar, 2.5 aydır kimsenin aşı yaptırmaya gelmediğini belirtiyor.
Kanser aşısı ile kanseri yenmek mümkün mü? Kanser aşısı kaç doz yapıldı? Birinci aşama sonuçları ortaya çıktı!Türk bilim insanları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci tarafından geliştirilen kanser aşısının ilk sonuçları ortaya çıktı. Yapılan çalışmada kanser aşısının ilk sonuçları başarılı çıktı. Ayrıca, kanser aşısının da hastalığı başarılı bir şekilde uzak tutabildiği belirtildi. Peki, Kanser aşısı ile kanseri yenmek mümkün mü? Kanser aşısı kaç doz yapıldı? Birinci aşama sonuçları ne? Biontech kanser aşısı ne zaman çıkacak? İşte detaylar…
Bakan Koca'dan 'maymun çiçeği virüsü' açıklaması! 'Benzer belirtiler gösteren...'Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maymun çiçeği virüsüne ilişkin, "Salgın, pandemi ve benzeri olabilecek durum söz konusu değil. Lüzumsuz gündem yapmayalım, vatandaşı tedirgin etmeyelim. Halen de bizde görülmedi ama maymun çiçeğine benzer belirtiler gösteren birçok virüs var. Her benzer görüntü için 'maymun çiçeği' demeyelim" dedi.
Bilim adamlarından müthiş keşif! Milyonlarca kalp krizi vakası engellenecekİngiltere'li bilim adamları kalpteki zarar gören hücreleri yenilemenin yöntemini keşfetti. Covid aşılarında kullanılan mRNA teknolojisi şimdi de kalplerin yenilenmesine yardımcı oluyor. İngiltere’nin köklü eğitim kurumlarından King’s College London yeni bir araştırmaya imza attı. Söz konusu çalışma, kalp krizi vakaları için umut taşıyor.
Maske ile ilgili flaş açıklama! Uyarı geldiİngiltere ve Danimarka’nın ardından Türkiye’de de Kovid tedbirlerinin gevşetilmesine Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Derneği’nden (KLİMİK) itiraz geldi. KLİMİK Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, ‘’Pandeminin bitip bitmediğini belirleyen kurum Dünya Sağlık Örgütü’dür, DSÖ, pandemi bitmedi diyor’’ derken, Antalya’da düzenlenen 22’nci KLİMİK Kongresi’nde konuşan Kongre Başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk, “Ülkelerdeki vaka ve aşılama oranlarına baktığımızda, tedbirlerin gevşetilmesi çok da uygun değil” dedi. Enfeksiyon uzmanlarının ortak görüşü ise ‘’Pandeminin devam etmesi demek, halen olağanüstü enfeksiyon ve ölüm var demektir’’ şeklinde ifade edildi.
İki doz aşı olan kişilerde en sık görülen 8 koronavirüs semptomu! Koronavirüs ile tüm dünya mücadele ederken bir de Omicron varyantı türedi. Uzmanlar aşının varyanta karşı en etkili korunma yöntemi olduğunu belirtiyor. Türkiye'nin de aralarında olduğu pek çok ülke ise üçüncü doz aşı kararı aldı. Norveç'te katılımcılar mercek altına alındı, yapılan bir çalışma ile iki doz aşı olanlarda en sık görülen koronavirüs semptomları belirlendi.
Mrna ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki mrna haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.