Pıhtı atma salgını nedir? Yeni bir salgın mı var, salgın hastalık mı başladı?
Yönetmen Sadullah Celen’in pıhtı atması nedeniyle hayatını kaybetmesi, avukat Celal Ülgen beynine pıhtı atması sonucu felç geçirmesi, Milletvekili Sırrı Süreyya Önder pıhtı atması sonrası rahatsızlanmasının ardından sosyal medyada pıhtı atma salgını iddiaları dolaşıma girdi. Vatandaşlar Pıhtı atma salgını nedir, sorusuna yanıt ararken yeni bir salgın mı var mı sorusuna sormaya başladı.
Pıhtı atma salgını nedir? Pakize Suda, Sadullah Celen pıhtı atması nedeniyle hayatını kaybetti. Avukat Celal Ülgen, Popstar Mehtap, Sırrı Süreyya Önder, Kadir İnanır ise aynı nedenden dolayı hastanelik oldu.
Pıhtı atması nedir?
Beyne pıhtı atması veya beyin iskemisi olarak adlandırılan durum, beyin damarlarının belirli bir bölgesinde pıhtı oluşması ve bu pıhtının damarı tıkaması sonucu ortaya çıkar. Bu durum, beyne yeterli kan akışının sağlanamamasına neden olarak, beyin dokusunun gerekli oksijen ve besin maddeleri ile beslenememesine yol açar. Bu da beyin hücrelerinin zarar görmesine ve potansiyel olarak kalıcı hasara neden olabilir.
Pıhtı atması belirtileri
Beyin pıhtı atması belirtileri arasında bacaklarda ağrı, şişlik veya kızarıklık, nefes darlığı, göğüs ağrısı, baş dönmesi veya baş ağrısı, görme bozuklukları, konuşma bozuklukları, yüzde uyuşma veya güçsüzlük bulunmaktadır.
Geniş kapsamlı araştırmalar ve bilimsel verilere dayanarak, aşıların genel olarak salgınla mücadelede etkili ve güvenli olduğu kanıtlanmış, aşılar, salgının yayılmasını önleme ve ciddi komplikasyonları azaltma konusundaki önemi bir çok alanında uzman doktor tarafından da dile getirmiştir.
mRNA teknolojisi kullanan aşıların adenovirüs vektörleri içeren aşılarla karşılaştırıldığında daha güvenli olduğu da paylaşılmıştır. Öte yandan İsveç'te yapılan bir araştırmaya göre, koronavirüse yakalananlarda, 6 ay boyunca ciddi kan pıhtısı oluşumu riski artıyor. 'Pıhtı atma'nın sorumlusunun koronavirüs olduğu yönünde araştırmalar da var.
Sabah Gazetesi’nden Mevlüt Tezel’in köşesine taşıdığı konuda ilgili duruma yönelik bir de şöyle bir bilgi yer alıyor:
Aşıları sorumlu tutan araştırmalar da var. Örneğin Frankfurt Goethe Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaptıkları incelemeler sonucu kanda pıhtı atması ile AstraZeneca ve Johnson&Johnson gibi aşılar arasındaki bağı bulduklarını duyurdu:
"Soğuk virüsler olarak bilinen 'adenovirüs vektörleri' içeren aşılarda iletilecek olan materyalin bir kısmı hücrelerin çekirdeğine gidiyor ve burada koronavirüse karşı üretilmesi gereken protein dizilimleri yanlış okunabiliyor. Bunun sonuncunda da pıhtılaşma bozulmasına yol açan bir durum ortaya çıkıyor." Alman araştırmacılar, BioNTech ve Moderna gibi mRNA teknolojisi ile geliştirilenler aşılarda koronavirüs başak proteininin genetik materyalini hücrelerin çekirdeğine değil, sadece hücrelerin içinde bulunan sıvıya aktardığı belirtiliyor. Bu nedenle benzeri sorunun yaşanması riskinin çok daha az olduğu belirtiliyor.