Son dakika lenfödem haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan lenfödem ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını lenfödem haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan lenfödem gelişmeleri de dahil olmak üzere 32 lenfödem haberi bulunmuştur. Tüm lenfödem haberleri aşağıda listelenmiştir.
Fil hastalığı nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Lenfödem (Fil hastalığı) bulaşıcı mı, tedavisi nedir, geçer mi?Denizli'den Antalya'ya çalışmak için gittiği otelde sivrisineğin ısırması sonucu fil ayağı hastalığına yakalanan ve 9 yıldır insan içine çıkacağı günün hayaliyle yaşayan güvenlik görevlisinden acı haber geldi. İyileşebilmek için sağlık camiasına yaptığı çağrıyla gündeme gelen güvenlik görevlisi, fenalaşması sonucu kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Peki, Fil hastalığı nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Fil hastalığı bulaşıcı mı, tedavisi nedir, geçer mi?
Otelde sivrisineğin ısırması sonrası hayatı kabusa dönmüştü! Kahreden haber geldiDenizli'den Antalya'ya çalışmak için gittiği otelde sivrisineğin ısırması sonucu fil ayağı hastalığına yakalanan ve 9 yıldır insan içine çıkacağı günün hayaliyle yaşayan güvenlik görevlisinden acı haber geldi. İyileşebilmek için sağlık camiasına yaptığı çağrıyla gündeme gelen güvenlik görevlisi, fenalaşması sonucu kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.
Tansiyonu ve kolesterolü zıplatıyor, insülin direnci ile tip 2 diyabeti tetikliyor! En fazla Türkiye’de görülüyor, uykusuzluk, yorgunluk, umutsuzluk ve intihar...Açlık hissi veriyor, sürekli sinirli olmaya ve uyku haline neden oluyor, insülin direncini bozuyor, tip 2 diyabeti tetikliyor. Aşırı uyku hali ve halsizlik şikayetleri artıyor, tansiyonu zıplatıyor. Kalp damar hastalıklarına ve kalp krizine yol açabilen uyku apnesine neden oluyor, total kolesterol ve kötü huylu kolesterol LDL düzeyleri yükseliyor, iyi huylu kolesterol HDL düzeyi ise düşüyor. Kanser riskini yüzde 10 oranında arttırıyor, safra kesesi taşı görülme sıklığını yükseltiyor. Karaciğerde yağlanmaya neden oluyor, reflüyü tetikliyor. Deride kalınlaşma, kabarma, tüylenme, çatlaklar, lenfödem, selülit, ter bezleri iltihabı ve sedef gibi cilt hastalıklarının daha sık görülmesine neden oluyor. Bu kişilerde depresif ruh hali, uyku bozuklukları, yorgunluk, değersizlik hissi, umutsuzluk ve intihar düşüncesi daha yaygın görülüyor. İşte çağımızın en büyük sorunlarından birinin insan sağlığında yol açtığı hasarlar...
Fil hastalığı nedir, neden olur?Lenf bezleri kanallar ve düğümlerde oluşan hasarlara bağlı olarak sıvı kaybetmesi sonucunda anormallikler oluşur. Lenf bezlerindeki bu tıkanıklıklar lenf sıvısının boşalmasını da olumsuz erkiler ve kol ile bacaklarda sıvı birikimine ve şişliklere neden olur. Bu durum fil hastalığı olarak adlandırılmaktadır.
Fil hastası olan Nijeryalı kadın Türkiye'de sağlığına kavuştuSağ elindeki şiddetli ağrı ve şişlik nedeniyle elini kullanamayan ve sol ayağındaki ağrılar nedeniyle yürümekte güçlük çeken 25 yaşındaki Nijeryalı Ruqayya Lawal Mukhtar’a kaldırıldığı hastanede lenfödem (fil hastalığı) teşhisi kondu. Genç kadının Türkiye’de tedavisini gerçekleştiren Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. F. Figen Ayhan “Ruqqayya 12 seanslık fizik tedavi ve rehabilitasyon sonrası sağ elini kullanabiliyor ve desteksiz yürüyebiliyor” dedi.
Lenfödem hakkında 5 soru 5 cevapHerhangi bir darbeye veya yaralanmaya maruz kalmamanıza rağmen bacaklarınızda ve kollarınızda şişlik farkediyorsanız 'Lenfödem' olasılığını dikkate almalı ve doktorunuza başvurmalısınız. Lenf kanallarından geçişin yavaşlaması veya duraklaması sonucu ortaya çıkan şişlik olarak da tanımlanabilen Lenfödem, tedavi edilmediği takdirde kolda ve bacakta önemli sorunlara yol açma riskini barındırıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Semih Barlas Lenfödem'in nedenlerini, tanı yöntemlerini ve tedavi seçeneklerini 5 soruda yanıtladı.
Telefonunuzu sık düşürüyorsanız dikkat!Gündelik hayatta ve iş yaşamında ellerini aktif kullananlarda karşılaşılan karpal tünel sendromunun telefon, kitap, bardak gibi eşyaların sık sık elden düşürülmesiyle ortaya çıktığını söyleyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ersin Kuyucu, “Baş, işaret ve orta parmağınızda uyuşma, karıncalanma hissi ve uzun süre geçmeyen ağrılar oluyorsa, vakit kaybetmeden bir hekime başvurmalısınız” dedi.
Fil hastalığı hakkında uzmanlardan önemli uyarılarHalk arasında “Fil Hastalığı” olarak bilinen “Lenfödem” hakkında uyarılarda bulunan Uzm. Dr. Nurhan Barutçu, “Vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilen lenfödem, erken evrede tanımlanırsa tedavi süreci daha rahat ilerliyor” dedi.
Birçok hastalığın belirtisi olabilir dikkat!Vücutta bölgesel veya yaygın gelişen ödemin altında çok çeşitli sağlık sorunlarının olabildiğine dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Uğur Dilek Calap, “Çok çeşitli sebeplere bağlı olarak farklı klinik görünümlerde meydana gelebildiği için ödem probleminin uzman bir hekim tarafından dikkatle ele alınması ve değerlendirilmesi oldukça önemlidir” dedi.
Kadınlarda sık görülen ağrılı selülite dikkatKadınlarda sık görülen Lipödem’in(Ağrılı Selülit) erken tanı ve tedavisinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr.F. Figen Ayhan, “Tedavi edilmez ise lipödem kademeli olarak genişlemeye devam etmekte ve çok ilerlediğinde hastaları yatağa bağımlı hale getirmektedir. Şişliklerin cilt kıvrımları arasında bakteriyel ve mantar enfeksiyonları gelişebilmektedir.” dedi.
“Evde çıplak ayakla gezmek tehlikeli'Parmakların, kolun veya bacağın bir kısmı ya da tümünde şişme, ağırlık, gerginlik hissi ve tekrarlayan cilt enfeksiyonlarının lenfödem işareti olabileceğini söyleyen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Halil Ural, “Evde veya dışarıda çıplak ayakla kesinlikle dolaşmayın. Ayağınıza batacak herhangi bir cisim ciltte yaralanmaya neden olarak enfeksiyon oluşmasına ve sonrasında lenfödem hastalığına zemin hazırlayabilir” dedi.
Hemen başlayın! Evde sağlıklı kalınİstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle evinden çıkmayan ya da çıkmaları kısıtlanan vatandaşların hareketlilik düzeylerini artırmak amacıyla fiziksel aktivite destek programı geliştirildi.
Sıkan ayakkabı ve takılara dikkat: Lenfödem belirtisi olabilirHalk arasında ‘fil hastalığı’ olarak da bilinen lenfödemin sinsice ilerlediğini vurgulayan Anadolu Lenfödem Derneği Başkanı Prof. Dr. Pınar Borman, kol ve bacakta görülen şişliklerden sonra muhakkak fizik tedavi bölümlerine başvurulması gerektiğini söyledi. Borman, “Ayakkabınız, takınız, kıyafetleriniz sıkıyorsa, lenfödem belirtisi olabilir” dedi.
Son hali şoke etti! 1.5 yılda 155 kilo verdiSakarya’nın Adapazarı ilçesinde yaşayan 46 yaşındaki Sevim Bal, İl Sağlık Müdürlüğünün girişimleriyle obezite ameliyatı olarak 155 kilo verdi. 95 kiloya düşen Sevim Bal, “İl Sağlık Müdürlüğünün devreye girmesiyle tedavi sürecim başladı. Obezite ameliyatı sonrası doktorların tüm dediklerine uydum ve 250 kilodan bir buçuk yılda 95 kiloya düştüm. Şimdi ideal kiloma gelmem için 20 kilom kaldı” dedi
Obezitenin yol açtığı 11 sağlık problemiGenetik mutasyonlar, diyet, yaş ve fiziksel aktiviteden etkilenen kronik bir hastalık olan obezite sadece estetik bir sorun değil, vücudun tüm sistemlerini olumsuz yönde etkileyen, bunun sonucunda pek çok hastalığa zemin hazırlayan ciddi bir problem.İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Keramettin Şar obezitenin en sık yol açtığı 11 sağlık sorununu anlattı, önemli bilgiler verdi
Pedikür yaptırmak bacakta hastalık nedeni olabilirKadınların yanı sıra günümüzde pek çok erkeğin de bakımlı olmak adına yaptırdığı pedikür, bacaklarda bir tür damar hastalığı olan lipödeme yol açıyor. Kişinin kendi vücudundan aldığı mikropla ortaya çıkan lipödem, bacaklarda aşırı şişmeye neden oluyor. Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Ahmet Akgül, bacaklarında varis gibi damar hastalığı olanların asla pedikür yaptırmamaları gerektiğini söyledi.
Meme kanseri tedavisinde 4 yeni gelişmeGerek dünyada gerekse ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser olan meme kanseri her 8 kadından birinin kapısını çalıyor. 40 yaşın üzerinde kadınlarda görülme sıklığı artarken, 50-59 yaş grubunda en yüksek seviyeye ulaşıyor.
Tatilde lenfödem hastalarını bekleyen büyük tehlikeLenfatik dolaşımın doğuştan veya sonradan gelişen nedenlerle bozulması sonucu, proteinden zengin sıvının birikimi olarak tanımlanabildiğini belirten Uzman Fizyoterapist Gökhan Aygül, tatilde artan sıcaklıklardan dolayı ödem olan bölgenin daha da fazla şişebileceğini ve çeşitli sıkıntıların açığa çıkabileceğini söyledi.
Meme kanserinde doğru sanılan 8 yanlış!Son yıllardaki tanı ve tedavi gelişmeleri sayesinde meme kanseri artık ölümcül değil, kronik bir hastalık olarak görülüyor. Tedavideki başarındaki en önemli etkenlerden biri ise farkındalığın artması sonucu tanının erken konulabilmesi.
Lenfödem tedavisinda bunlara dikkat!Çeşitli nedenlerden kaynaklanan, kol ve bacakta oluşan şişliklerle ortaya çıkarak yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren lenfödem hastalığı doğru yöntemlerle tedavi edilebiliyor.
Meme kanserinde "lenfödem"e karşı 'kompleks' terapisiMeme kanseri tedavisi sonrasında görülebilen ve kişilerin günlük aktivitelerini yapmalarını zorlaştıran, "lenfödem" adı verilen şişlikler, masaj, bandajlama, egzersiz ve cilt bakımından oluşan özel yöntemle tedavi edilebiliyor.
Lenfödem nasıl bir hastalıktırFizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Betül Toygar cevaplıyor; Lenfödem nasıl bir hastalıktır?Lenfödem, fil hastalığı olarak da bilinmektedir. Lenf sıvısının hücreler arasında birikerek çoğunlukla kollarda, bacaklarda bazen de gövdede şişkinlik yapmasıdır. Hücreler arasında bulunan sıvılar süzülerek kana karışırlar. Bu görevi yerine getiren sisteme lenfatik sistem denir. Lenfatik sistem kan dolaşımından farklı olarak yavaş işler. Yani kalbimiz gibi onu pompalayan bir sistem yoktur. Nefes alışımızla ve kaslarımızın hareketiyle yol alır.
Lenfödem ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki lenfödem haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.