Ayaklarda numara farkı varsa dikkat!
İki ayak arasında numara farkı olanlarda, 'Fil Bacak' yani 'Lenfödem' hastası olma ihtimalini yüksek. Damarlarda dolaşım bozukluğundan kaynaklanan bu hastalık doğuştan olabileceği gibi trafik kazası, ayak burkulması, kas ezilmesi, hatta böcek sokması sonrası bile ortaya çıkabiliyor.
Ciddi bir dolaşım bozukluğu rahatsızlığı olmasına rağmen çok fazla dikkate alınmayan 'Lenfödem' hastalığı ileri safhalarda bacakların fil bacağı gibi kalın görünmesine neden olduğu için 'Fil Bacak' hastalığı olarak adlandırılıyor. Okmeydanı Damar Merkezi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cafer Abbasoğlu lenf sisteminin çok ince damarlar ve aralarındaki lenf bezlerinden oluştuğunu, bu bezlerde meydana gelen hasar sonucunda sıvıların dokuda birikmesiyle kol ya da bacakta oluşan şişmelerin bir süre sonra işlevsel bozukluklara yol açarak lenfödem hastalığına neden olduğunu söyledi.
SİNSİ İLERLEYEN BİR HASTALIK
Dr. Cafer Abbasoğlu, lenfödem rahatsızlığının doğuştan veya daha sonra bilinmeyen sebeplerden başlayabileceği gibi trafik kazası, ayak burkulması, kas ezilmesi, aşırı terleme, böcek ve zehirli hayvan sokmaları, kasık ameliyatları, kadın doğum, meme cerrahisi veya karın içi operasyonlar sonrası da ortaya çıkabileceğini ifade etti. Abbasoğlu, hastalığın en önemli belirtilerinin başında özellikle iki ayak numarası arasında oluşan farklılık, giysi, saat, bilezik, yüzük, ayakkabı, çorap gibi eşyaların dar gelmesi olarak sıraladı.
MEME KANSERİ SONRASI DA OLUŞABİLİR
Meme kanserinin lenf yolları ile yayılmasını engellemek için lenf bezleri alındığında lenf sıvısı kolda birikerek şişmeye yol açar ve lenf ödem oluşur. Hastalar saçını taramak, banyo yapmak gibi basit günlük işlerini bile kendisi yapmakta zorlanır hale gelir. Hem kolda hem de bacakta oluşan Lenfödem tedavisinde lazer kullanımı en etkili ve en kalıcı tedavi yöntemidir. Günümüzde lenfödem hastalığının en önemli tedavisinin lazer tedavisi olduğunu ifade eden Dr. Abbasoğlu, “Akut ve kronik lenfödemde uygulanan en etkili tedavi yöntemi düşük dozda lazer tedavisidir. Bu yöntemi uyguladığımız hastalarımız yaklaşık 10 uygulamadan sonra tedaviye cevap vererek iyileşme göstermektedirler” dedi.
LAZER İLE DAMARLARIN GENİŞLEMESİ SAĞLANIYOR
Dr. Abbasoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 'Lenfödemin derecesi, bulunduğu organ ve lenfödemin oluşma nedeni tespit edildikten sonra uzman hekimin belirleyeceği lazer dalga boyunun damara serum gibi verilmesiyle kılcal damarlar 4- 5 kat daha genişler kısa sürede şişlik azalmaya ve hastalık gerilemeye başlar.'
Dr. Cafer Abbasoğlu, düşük enerjili laser tedavisinin bandaj ve prosseterapi tedavisinin yanında son yıllarda tüm dünyada uygulanan en önemli, ve çok tercih edilen tedavi yöntemi olduğunu da vurguladı.