Son dakika kistik fibrozis haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan kistik fibrozis ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını kistik fibrozis haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan kistik fibrozis gelişmeleri de dahil olmak üzere 54 kistik fibrozis haberi bulunmuştur. Tüm kistik fibrozis haberleri aşağıda listelenmiştir.
İlaçlarını alamayınca mahkemeye gitti: SGK ödesin kararıAnkara 61'inci İş Mahkemesi, doğumundan hemen sonra 'Kistik fibrozis' tanısı alan U.T.D'nin (3) ömür boyu kullanması gereken ve yurt dışından getirilen, kutusu yaklaşık 800 bin TL'lik ilacın Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanmasına karar verdi.
Emar neden gece çekilir? Sebebine şaşıracaksınız, gece saatlerinin kritik önemi var!Manyetik rezonans görüntüleme (MR), vücut içindeki yapıların detaylı bir şekilde incelenmesini sağlayan bir tarama yöntemidir. Bu yöntem, radyo dalgaları ve manyetik alandan faydalanarak gerçekleştirilir. Uzman doktorlar, birçok hastalığın teşhisinde ve tedavi süreçlerinin takibinde MR taramalarından yararlanır. Peki, birçok hastalığın teşhisinde kullanılan EMAR’ın neden gece çekildiğini biliyor musunuz? İşte nedeni…
Melih Kalkan kaç yaşında, neden öldü? Twitch yayıncısı Melih Kalkan’ın hastalığı ne?Twitch izleyicileri yayıncı Unlostv ile birlikte yaptığı yayınlarla tanınan 14 yaşındaki Melih Kalkan'ın hayatını kaybettiğini açıklamasının ardından Melih Kalkan neden öldü, hastalığı ne? sorularına yanıt aranmaya başlandı. İşte Twitch yayıncısı Melih Kalkan’ın hastalığı…
Çocukların hangi hastalıklarında cerrahi uygulama yapılmalıdır?Çocuk hastalıkları söz konusu olduğunda hızlı müdahale kadar, doğru branşa gitmek etkili tedavi için çok önemlidir. Genelde ‘Çocuk hastalıkları’ bölümü ile ‘Çocuk Cerrahisi’ bölümünün karıştırılması hastalık teşhisi için zaman kaybı olabileceğinden ebeveynlere doğru yönlendirici bilgi vermek çok değerli. Çocuk Cerrahisi bölümünden Op. Dr. Mustafa Okumuş ‘Çocuk cerrahisi bölümünün uzmanlık alanları’ hakkında merak edilenleri cevapladı.
Akraba evliliği yapanlar risk grubunda! Kaybedilen zamanın telafisi çok zor!Nadir bir hastalık olan MPS LH hastalığında zamana karşı büyük bir yarış verildiğini dikkat çeken Mukopolisakkaridoz ve Benzeri Lizozomal Depo Hastalıkları (MPS LH) Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Muteber Eroğlu “Kaybedilen zamanın telafisi çok güç, bazen de imkânsız. Doğru merkezde, ehil hekimlerle tedaviye başlamak ve sürdürmek, pek çok başka nadir hastalıkta olduğu gibi bizim hastalığımızda da hayati önem taşımakta.” dedi.
K vitamini kalp rahatsızlıklarından koruyor!Felç, kalp krizi, beyin kanaması gibi ciddi komplikasyonların gelişimini önlemek açısından K vitamini önem taşıyor. K vitamininden zengin besinleri tüketmenin vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hale getirdiğini ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Şeyma Öner, K vitamininin yararlarını anlattı.
Sosyal Güvenlik Kurumu ödeyecek! Mahkemeden flaş kararSosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili flaş karar! Mahkeme ilaç maliyetini SGK'nın ödemesine karar verdi. Bu karar sonrası ilacın geri ödeme listesine alınması gündeme gelebilir. İstanbul'da Y.M.G.'ye doğumundan 1 ay sonra doktorlar tarafından genetik yapılı ölümcül bir hastalık olan 'Kistik Fibrozis' tanısı konuldu. Doktorların hazırladığı raporda 3 yaşındaki çocuğun "Ivacaftor etken maddeli ilacı kullanması zorunlu ve hayati önem taşıyor" denildi.
‘Okul sürecinde kronik hastalığı olan çocuklar için güvenli ortam oluşturulmalı’Aile Danışmanı ve Yaşam Koçu Hatice Bilgili, okul sürecinde kronik hastalık ile mücadele eden çocukların sağlığı ve eğitimi için her açıdan güvenli bir ortam oluşturulması gerektiğini söyleyerek, “Bu çocukların sağlıklarını korumak ve eğitim hayatlarında başarılı olmalarını sağlamak için öğretmenlerin ve ailelerin dikkatli davranmaları önem taşıyor” dedi.
Bakan Koca duyurdu! Çok yakında başlıyorSağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Çok yakın bir zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geri ödemesi kapsamında pregestasyonel tanı uygulamalarını başlatacağız" dedi.
Bu hastalığın 7 binden fazla çeşidi var! En çok çocukları etkiliyor!Progeria, kistik fibrozis, kaçış sendromu, mukopolisakkaridoz ve lizozomal depo hastalıkları... Bu isimleri ilk kez duyuyor olabilirsiniz! Hatta ilk tanı konulduğunda bile duyanın şaşırdığı, o nedir diye düşündüğü bir hastalık grubu nadir hastalıklar. İçinde 7 binden fazla hastalık var ve ismi nadir olsa da, aslında kapsadığı hasta sayısı oldukça yüksek. Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Özbek, 28 Şubat Dünya Nadir Hastalıklar Günü nedeniyle nadir hastalıklar hakkında bilgi verdi.
Kişiye özel tüp bebek tedavisiyle başarı artıyorHer 10 çiftten birinde infertilite yani kısırlık görülebiliyor. İnfertilite tanısı alan çiftlere uygulanan en etkili tekniğin tüp bebek tedavisi olduğunu söyleyen Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, "Tüp bebek tedavisinde kişiye özel tedaviler sonucu, başarı şansı yani gebelik elde etme oranları artıyor” dedi.
Tüp bebekte yeni tedavi yöntemleri hakkında bilmeniz gerekenler!Türkiye'de her yıl doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 4-5’i tüp bebek tedavisi ile dünyaya geliyor. Bebek hayali kuran çiftler için bebek sahibi olmak kimi zaman kolay olmayabilir. Son yıllarda gelişen teknoloji ve tedavi yöntemleri pek çok çift için umut oluyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Bülent Baysal tüp bebekle ilgili son tedavi yöntemlerini anlattı.
Topuk kanı her yıl 5 bin bebeği koruyorSağlık Bakanlığınca yürütülen topuk kanı taraması programı sayesinde, her yıl 5 binin üzerinde bebekteki hastalık, belirtileri ortaya çıkmadan saptanabiliyor.
Hamilelere corona virüs uyarısıKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Alpay, hamilelere corona virüs salgını sürecinde dikkat etmeleri gerekenler hakkında önerilerde bulundu.
'Evden akciğer fonksiyon testi' teknolojisine büyük yatırımODTÜ Teknokentteki araştırmacıların geliştirdiği koronavirüsü atlatan ya da kronik solunum hastalıklarından muzdarip kişilerin akciğer fonksiyon testlerini evde yapmalarına imkan sağlan mobil teknoloji 100 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.
Kamuda kronik hastalar ne zaman işe başlayacak? Sağlık Bakanlığı kronik hastalıklar listesiCorona virüs için alınan tedbirlerin esnetilmesi kapsamında uygulamaya konan normalleşme süreci ile birlikte Türkiye normal hayata dönüyor. 1 Haziran'da normalleşmenin uygulanacağı alanlar belli oldu. Bu kapsamda pek çok yasak da kalktı. Özellikle kapalı olan ve uzaktan çalışma sistemine geçen işyerleri, kurum ve kuruluşlar da bu kapsamda işbaşı yapacak. Kamuda idari izinli olan personel de yarın işe başlıyor. Kamu personeli idari izinleri ile ilgili düzenlemeyi içeren işe dönüş genelgesi, Resmi Gazete'de yayımlandı. Sağlık Bakanlığı da kronik hastalıklar listesini açıkladı. Peki, Kronik rahasızlığı olanlar ne zaman iş başı yapacak? Kamuda kronik hastalar ne zaman işe başlayacak? Sağlık Bakanlığı kronik hastalıklar listesinde olan hastalıklar hangileri? İşte kronik hastalığı olan ve 65 yaş üstü kamu personeli idari izinleri ile ilgili son gelişmeler...
'Evden akciğer fonksiyon testi'ne imkan veren teknoloji!ODTÜ Teknokentteki araştırmacıların geliştirdiği mobil teknoloji "Spirohome", koronavirüsü atlatan ya da astım, KOAH, kistik fibrozis gibi kronik solunum hastalıklarından muzdarip kişilerin akciğer fonksiyon testlerini evde yapmalarına imkan sağlıyor
Corona virüs için ilaç bulundu mu yoksa şov mu?Prof. Dr. Ercüment Ovalı, yaklaşık 1 aydır üzerinde çalıştıkları, COVID-19 tedavisinde kullanılacak ilacın başarılı olduğunu duyurdu. Bilim insanlarından ise itiraz geldi. Çünkü ‘Keşfettik’ denilen ilaç 19 Mart’tan bu yana Yeni Zelanda’da klinik testlerde kullanılıyor. Dornaz Alfa ilacı nedir? Bilim insanları neden tepkili? İşte yanıtı.
Kistik fibrozis hastalığında kullanılan Dornaz alfaz proteini corona virüsü ilacı olarak mı kullanılacak? (Kistik fibrozis nedir, belirtileri ve nedenleri...)Genetik bir hastalık olan ve akciğerlerde, sindirim sisteminde ve vücuttaki diğer organlarda ciddi hasara yol açabilen kistik fibrozis, ebeveyndeki kusurlu genin çocuklara geçmesi ile birlikte meydana gelen kalıtsal bir hastalıktır. Corona aşısı için ekibiyle karantinada olan Ercümen Ovalı'nın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklama sonrası kistik fibrozis araştırılmaya başlandı. Akciğer ve sindirim sistemini etkilen Kistik fibrozis nedir? Kistik fibroz,s nedenleri, belirtileri nelerdir? Tedavisi var mı? Kistik fibrozis'un dornaz alfa ile olan bağlantısı nedir? Kistik fibrozis hastalığında kullanılan Dornaz alfaz proteini corona ilacı olarak mı kullanılacak?
Üreme sistemine yardımcı oluyor!A vitamininin hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin oluşumuna yardımcı olduğunu belirten Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, "Bu vitamin, kemik dokusunun ve üreme sisteminin gelişimine yardımcı oluyor. Bir antioksidan gibi çalıştığından çeşitli kanser türleri ile yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşıda etki gösterebiliyor" dedi.
Üç kanser ilacı daha geri ödeme listesindeAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, üçü kanser olmak üzere 45 ilacı daha geri ödeme listesine aldıklarını bildirdi.
"Erken teşhis ve taramada başarı oranı arttı"Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, erken teşhis ve tedaviyle kalıcı sakatlığın önüne geçmek için yürütülen bebek ve çocuk sağlığı tarama faaliyetlerinde başarı oranının yüzde 99'a ulaştığını bildirdi.
Kistik Fibrozis ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki kistik fibrozis haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.