Son dakika jeoloji mühendisi haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan jeoloji mühendisi ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını jeoloji mühendisi haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan jeoloji mühendisi gelişmeleri de dahil olmak üzere 234 jeoloji mühendisi haberi bulunmuştur. Tüm jeoloji mühendisi haberleri aşağıda listelenmiştir.
Uzmanlar uyardı! Dere yataklarındaki yapılaşma tehlike oluşturuyorDoğu Karadeniz Bölgesi'nde şiddetli yağışların yol açtığı sel ve heyelanlar dere yataklarındaki yerleşimlerde hasara neden oluyor. Çarpık yapılaşmanın ön plana çıktığı Artvin, Giresun, Rize ve Trabzon illerinde yasa ve yönetmeliklerin uygulanması gerektiğini belirten Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Sürekli nüfus artıyor. Arsa arzı sürekli artıyor. Dolayısıyla yasa ve yönetmenlikler artık geçerli olmuyor. Dolayısıyla hala dere yatakları talan ediliyor” dedi.
Trabzon'daki sel felaketi sonrası kritik uyarı: Gravite etkisi yerleşim alanlarını doğrudan etkileyecekJeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon'daki sel felaketi sonrası heyelan riskine dikkati çekip, "Toprak artık suya doygun hale gelmiş durumda. Bu da gravite (yoğunluk) etkisi ile toprakların kaymaya son derece müsait hale gelmesine neden oluyor. Yamaçlarda kırık ve fay hatlarına su girince, bu faylar boşluk suyu basıncı ile harekete geçmeye hazır hale geliyor. Özellikle kara yollarının üzerindeki dik şevlerde bu durum büyük bir heyelan riski oluşturuyor" dedi.
Bungalov evlerinde tatil yapan 6 kişinin ölümüne ilişkin davada ailelerden sanığa tepkiKırklareli'nin Demirköy ilçesi İğneada beldesinde yaşanan sel felaketinde 'Sisli Vadi' bungalov evlerinde tatil yapan 6 kişinin ölümüne ilişkin davanın duruşmasında gerginlik çıktı. Selde ölen tesis müdürü Ümit Solmaz'ın ablası Yasemin Demir, kardeşinin cinayete kurban gittiği iddia etti. Solmaz'a ilişkin "Konu sabah programları olmasın diye bu konulara girmiyordum. Ümit kardeşimi çok severim. Hayatı riskliydi" şeklinde sözler sarf eden tutuklu sanık Bülent Bayrak, tepki çekti. Yakınlarını kaybeden aileler, Solmaz'ın özel hayatının konuşulmasına tepki gösterdi.
Depremden etkilenen Yılmaz Erbek Apartmanı davasında Yargıtay kararı bekleniyor!İzmir'in Bayraklı ilçesinde 4 yıl önce yaşanan depremde 11 kişinin hayatını kaybettiği Yılmaz Erbek Apartmanı'na ilişkin, o dönemde Bornova Belediyesi'nde çalışan 7 sanığın 'görevi kötüye kullanma' suçundan yargılandığı davada şikayetçi avukatları da davanın görevsizlik kararıyla ağır ceza mahkemesine gönderilmesi talebini yineledi. Talepler sonrası duruşma savcısı, ana davaya ilişkin Yargıtay kararının beklenmesini istedi.
Kritik deprem uyarısı! Fay uzunluğu 50 kilometre, 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeli bulunuyorİzmir'deki 5 fay üzerinde yaklaşık 6 yıldır çalıştıklarını söyleyen İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Tuzla fayları ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını söyledi. Sözbilir, "Tuzla fayı 2 bin yılda bir kırılan bir fay. 2 bin yıldır kırılmadığını görüyoruz. Yakında kırılma ihtimali yüksek. Tuzla fayının uzunluğu yaklaşık 50 kilometre. Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeline sahip" dedi.
Jeoloji Mühendisi İstanbul'u uyardı! Beklenen depremi yorumladıAtatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi kurucusu ve Jeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, İstanbul için ezber bozan açıklamalarda bulundu. İstanbul'da 4- 5 büyüklüğünde deprem meydana gelmesinin doğal olduğunu söyleyen Bayraktutan, "İstanbul'da iddia edilen yıkıcı deprem olmayacak. İstanbul'un en büyük şansı, zeminin geoteknik dayanımı yüksek kayalardan oluşmasıdır. Zemin ve eviniz sağlamsa; rahat uyuyabilirsiniz" dedi.
Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası! Karadeniz'den 8 alan listedeTürkiye’deki jeolojik oluşumların kalkınmadaki payının artırılması amacıyla düzenlenen ‘Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi hazırlandı. Bildirgede, aralarında mağara ve turba bataklıklarının da bulunduğu Rize’den 1, Gümüşhane’den 4, Trabzon’dan 3 alan Türkiye’nin en önemli 100 jeolojik mirası ve jeositleri listesinde yer aldı. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Raif Kandemir, “Bu alanları kapsayacak jeoparkları oluşturabilirsek Türkiye turizmine çok büyük katkılarda bulunabiliriz” dedi.
Yılmaz Erbek Apartmanı davasında avukatlardan ağır ceza mahkemesi talebiİzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde 11 kişinin öldüğü, 11 kişinin yaralandığı Yılmaz Erbek Apartmanı'nda, o dönemde Bornova Belediyesi'nde görev yapan 7 sanık 'görevi kötüye kullanma' suçundan hakim karşısına çıktı. Duruşmada şikayetçi avukatları, davanın görevsizlik kararıyla ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talebinde bulunurken, duruşma savcısı ana davaya ilişkin Yargıtay kararının beklenmesini istedi.
Marmara için endişelendiren uyarı: 2000 yıllık suskun fay uyandı mı?Maden Tetkik Arama'nın güncel fay haritasına birkaç yıl önce eklenen ve tahmini olarak 2 bin yıldır deprem üretmediği tespit edilen Gökçeyazı Fayı'na çok yakın bir noktada önceki dün meydana gelen 3.6 büyüklüğündeki deprem akıllarda soru işareti bıraktı. Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan, Balıkesir il merkezinin de içinden geçen Gökçeyazı Fayı'nın her an kırılabileceğine işaret ederken, Balıkesir'in deprem riskinin İstanbul'dan daha fazla olduğunu vurguladı.
Denizden duman çıkması deprem belirtisi mi? Gemlik’teki depremden 7 dakika önce Marmara Denizi’nden duman yükseldiMarmara Denizi’nde Gemlik Körfezi’nde meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremden 7 dakika önce, Mudanya ilçesi açıklarında denizden duman yükseldiği görüldü. Bir iş yerinin güvenlik kamerasına da yansıyan görüntülere ilişkin Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Başkanı Engin Er açıklamalarda bulundu. Peki, Denizden duman çıkması deprem belirtisi mi?
Futbol dünyasının ünlü isimlerini dolandırdığı öne sürülmüştü! Bankacı müdürü hakim karşısında: Kazandırırken Seçil'dim, kazandıramayınca dolandırıcı oldumÜnlü futbolcuları dolandırdığı iddia edilen banka müdürü Seçil Erzan ile birlikte 6 sanığın yargılanmalarına başlandı. Erzan savunmasında, "Ben batmak üzere olan bir geminin kaptanıydım. Dolandırıcı olsam gemi batar ben kurtulurdum. Suça konu olan bakiyenin bende olmadığı, bu bakiyeyi bir yerde saklamadığımı, bununla bir şeyler almadığımı salondakilerin bildiğini çok iyi biliyorum. Bakiyenin 45 milyon olmadığını bildiklerini de biliyorum. İddianamede adı geçenlerle paradan para kazanma konusunda ortak noktamız vardı" dedi. Seçil Erzan, "Faiz adı altında bu insanların aza tamah etmemeleri, çok kazanmak istemeleri beni bu hala soktu" ifadelerini kullandı. Savunmasında Erzan 2020 yılında Fatih Terim'den 300 bin dolar aldığını da ifade etti.
15 Temmuz şehitleri kaç kişi, 15 Temmuz şehitlerinin isimleri nedir? 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde kaç kişi öldü? 15 Temmuz'da ölen şehitlerin isimleri, yaşları ve memleketleri15 Temmuz şehitleri isimleri, fotoğrafları ve memleketleri hain darbecilere karşı halkın kahramanca memleketi müdafaa ettiği bugün en çok araştırılan konulardan biri oldu. 15 Temmuz 2016 tarihinde Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) içindeki bir grup asker tanklar, helikopterler ve askeri birlikler bazı stratejik noktaları ele geçirmeye çalıştı. Halk büyük bir direniş göstermiş, sokaklara çıkarak tanklara ve askerlere karşı koyup darbe girişiminin başarısız olmasını sağlamıştır. Bu müdafaa sırasında 251 vatandaşımız hayatını kaybetti, binlerce kişi ise yaralandı. Her yıl 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak bugünde şehitlerimizi anmak isteyenler kaç şehit verildiğini, isimlerini ve memleketlerini araştırıyor. Peki, 15 Temmuz şehitleri kaç kişi, 15 Temmuz şehitlerinin isimleri nedir? 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde kaç kişi öldü? 15 Temmuz'da ölen şehitlerin isimleri, yaşları, meslekleri ve memleketleri…
Salda Gölü için dikkat çeken talep geldi! 'Tamamen yasaklanmalı'Denizli'nin Çivril ilçesinden 1 Temmuz Cumartesi günü ailesiyle birlikte geldiği Salda Gölü'ne giren İlayda Kılıç (13), boğuldu. İlayda'nın cansız bedenini, dalgıçlar 10 metre derinlikte balçıkta bulabildi. İlayda Kılıç'ın ölümüyle Salda Gölü'ne girmenin ne kadar güvenli olduğu sorusu gündeme geldi. TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yüksek Jeoloji Mühendisi Servet Cevni, gölde oluşan ani çökeller ve sığ bataklıkların suya girenlerin can güvenliği açısından tehdit oluşturduğunu söyledi.
Doğu Karadeniz'de petrol sondajı heyecanıEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, Doğu Karadeniz’de petrol keşfi için arama ve sondaj çalışmaları başlatılacağını açıklaması, bölgede heyecan yarattı. Sondaj gemisinin, Trabzon-Rize açıklarında faaliyet göstermesi beklenirken Jeoloji Mühendisi Dr. Kemal Akdağ, "Karadeniz’de gözüken emare, petrolün varlığını gösteriyor. Sismik çalışmalar sonunda sondaj sonrasında da üretim çalışmaları başlar” dedi.
Doğu Karadeniz'de petrol sondajı heyecanıEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, Doğu Karadeniz’de petrol keşfi için arama ve sondaj çalışmaları başlatılacağını açıklaması, bölgede heyecan yarattı. Sondaj gemisinin, Trabzon-Rize açıklarında faaliyet göstermesi beklenirken Jeoloji Mühendisi Dr. Kemal Akdağ, "Karadeniz’de gözüken emare, petrolün varlığını gösteriyor. Sismik çalışmalar sonunda sondaj sonrasında da üretim çalışmaları başlar” dedi.
Doğu Karadeniz'de 'sel-heyelan' riski arttı; kritik 2 ay uyarısıDoğu Karadeniz’de küresel ısınma kaynaklı yağış rejimindeki değişkenlik, toprak hareketlerine yol açıyor, ani ve lokal yağışlar da sel ve heyelan tehlikesini beraberinde getiriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Hakan Ersoy, “Kuraklık çok fazla olduğu için aşırı yağışların erkenden olabileceğini ön görüyoruz. En büyük korkumuz kuraklığın peşine özellikle baharın ardından mayıs ve haziranda şiddetli yağışlar bekliyoruz. Bu anlamda ilgililerin de özellikle önlem alması gerekiyor" dedi.
Olası Marmara depremi nedeniyle gözler İstanbul'a çevrilmişken korkutan uyarı geldi: O ilde her an deprem olabilir!Kahramanmaraş merkezli depremlerin Türkiye'yi sarsmasının ardından olası Marmara depremi nedeniyle gözler İstanbul'a çevrilirken, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, deniz tabanından geçen Karadeniz fayının, deprem riski taşıdığına dikkati çekti. Bektaş, "1996'da yayınlanan haritada deprem tehlikesi, göz ardı ediliyor. İstanbul'da beklerken, o ilimizde her an bir deprem oluşabilir. 'Deprem bölgesi değildir' algısı, bugüne kadar herkesin de kabul ettiği sağlıksız yapılaşmaya neden oldu" dedi.
Deprem uyarısı! 'Şu an aktif fay bulunmuyor'Jeoloji uzmanı Fahri Çelik, Mardin’de deprem konusunda insanların rahat olması gerektiğini, şehirde şu an aktif fay bulunmadığını söyledi.
İstanbul'da hangi ilçeler daha risksiz? Uzman isim depreme karşı zemini sağlam 4 ilçeyi açıkladıKahramanmaraş depreminin ardından gözler büyük Marmara depremine çevrildi. Canlı yayında konuşan Jeoloji Mühendisi İshak Yılmaz'dan ise yüreklere su serpen bir açıklama geldi. İstanbul'un zeminin sağlam olduğunu ve doldurma olan yerlere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Buraların zeminini balyozla bile kıramıyoruz" dedi.
Erciyes Dağı volkanik mi, depremle patlar mı? Erciyes Dağı nerede, hangi ilimizdedir, yüksekliği kaç metredir, dünyada kaçıncı sırada? Dağın oluşumu!Maraş merkezli depremlerin ardından gözler volkanik dağlara çevrildi. Kayseri'nin İncesu ilçesinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen 4.4'lük deprem hakkında açıklamalarda bulunan Jeoloji Mühendisi Adnan Evsen, "4.4'lük depremin ardından 3.4 şiddetine kadar artçılar olabilir" ifadelerini kullandı. Kayseriler söz konusu depremin ardından “Erciyes Dağı aktif mi, en son ne zaman patladı, Türkiye’nin kaçıncı büyük dağı, volkanik mi? Erciyes Dağı patlar mı?” gibi sorulara yanıt aramaya başladı. Peki, Erciyes Dağı depremde patlar mı?
Süleyman Pampal kimdir? Deprem uyarısıyla dikkat çeken Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal nereli, kaç yaşında? İşte biyografisi! Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerde en çok etkilenen Hatay ile ilgili Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, katıldığı canlı yayında Hatay'ı bir büyük depremin daha beklediğini ve tehlikenin yaklaştığını söyledi. Söz konusu açıklamanın ardından “Süleyman Pampal kimdir? Deprem açıklaması yapan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal kaç yaşında, nereli?” sorularına yanıt aranmaya başlandı. İşte Prof. Dr. Süleyman Pampal’ın biyografisi...
Hatay büyük deprem bekleniyor mu? Süleyman Pampal deprem uyarısı yaptı! Hatay’da yine deprem olacak mı, depremler devam edecek mi? Hatay’daki fay kırıldı mı? Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler etkilediği 11 ilde binlerce kişinin ölümüne sebep olmuştu. Depremde yaralar sarılmaya devam ederken depremlerden en çok etkilenen illerden olan ve geçtiğimiz günlerde de 6.4 büyüklüğünde bir sarsıntı yaşayan Hatay'a yönelik Süleyman Pampal’dan bir uyarı geldi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, katıldığı canlı yayında Hatay bölgesi için uyarıda bulundu. Peki, Hatay’da depremler devam edecek mi, yine deprem olacak mı, büyük deprem bekleniyor mu? Hatay’daki fay kırıldı mı? Hatay’daki büyük depremler ve ile Süleyman Pampal’ın deprem uyarısı...
Deprem uygulamaları gerçekten işe yarıyor mu?Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilde yıkıma yol açan depremlerin ardından deprem uygulamaları yeniden gündeme geldi. Milyonlarca kişi depremi bir kaç saniye önceden öğrenebilmek için bu uygulamaları telefonuna indirdi. Peki deprem uygulamaları gerçekten işe yarıyor mu? Uzman isimler tek tek açıkladı.
4.6 büyüklüğündeki depremde zeminde sıvılaşma oluşması uzmanları da şaşırttıElazığ’da 17 Şubat'ta meydana gelen 4,6'lık deprem sonrası Yolüstü köyünde metrelerce uzanan yarıkların zemin sıvılaşması olduğu tespit edildi. Elazığ Jeoloji Mühendisler Odası Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Burhan Daş, 4,6 büyüklüğündeki bir depremde meydana gelen sıvılaşmaya kendilerinin de şaşırdığını söyledi.
Jeoloji Mühendisi ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki jeoloji mühendisi haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.