Hatay büyük deprem bekleniyor mu? Süleyman Pampal deprem uyarısı yaptı! Hatay’da yine deprem olacak mı, depremler devam edecek mi? Hatay’daki fay kırıldı mı?
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler etkilediği 11 ilde binlerce kişinin ölümüne sebep olmuştu. Depremde yaralar sarılmaya devam ederken depremlerden en çok etkilenen illerden olan ve geçtiğimiz günlerde de 6.4 büyüklüğünde bir sarsıntı yaşayan Hatay'a yönelik Süleyman Pampal’dan bir uyarı geldi. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, katıldığı canlı yayında Hatay bölgesi için uyarıda bulundu. Peki, Hatay’da depremler devam edecek mi, yine deprem olacak mı, büyük deprem bekleniyor mu? Hatay’daki fay kırıldı mı? Hatay’daki büyük depremler ve ile Süleyman Pampal’ın deprem uyarısı...

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerin ardından 11 şehirde binlerce vatandaş öldü, yaralandı ve evsiz kaldı. AFAD'ın verdiği son bilgilere göre hayatını kaybedenlerin sayısı 44 bini aştı. Depremlerden en çok etkilenen şehirlerden biri ise Hatay oldu. Hatay sallanmaya devam ediyor, geçtiğimiz günlerde de 6.4 büyüklüğünde bir deprem daha yaşamıştı. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal katıldığı bir TV programında Hatay’a yönelik dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Peki, Hatay deprem bekleniyor mu? Süleyman Pampal deprem uyarısı yaptı! Hatay’da yine deprem olacak mı, depremler devam edecek mi? Hatay’daki fay kırıldı mı? İşte Süleyman Pampal deprem uyarısı...

Hatay’da depremler devam edecek mi, Hatay’da yine deprem olacak mı?
Hatay'ın dahil olduğu bölge ile ilgili uyarılarda bulunan Pampal, 8'e varan büyüklükte bir depremin beklendiğini söyledi.
Pampal, katıldığı canlı yayında şu ifadeleri kullandı:
"Bana kalırsa acele etmek çok doğru olmaz. Yani gerekli çalışmaları yapıp, her şeyi hazırlayıp, hiç olmazsa bundan sonraki depremlerde bir de şunu söyleyeyim, lütfen atlamamak lazım. Şimdi bu bölgelerde depremzedeler tabi ki evsizler. Bir an önce barınma ihtiyaçları var ama artık buralarda bu türden büyük depremler olmayacak.

“En kadersiz kentimiz Hatay”
Yani Kahramanmaraş'ta, Adıyaman'da, Elbistan'da. Hatay da biraz güneyde tehlike olduğu için Hatay'ı dahil edemiyorum maalesef. Çünkü o fayın güneye doğru Ölü Deniz fayının devamı Suriye, Lübnan ve İsrail'de bu bölgeler de çok yıkıcı bir depremlere gebe. 8'e varan büyüklükler hep yaşanmıştır. Eğer olursa, ki olma ihtimali yüksek. Çünkü oralarda da stres transferiyle tehlike yaklaştı ve büyüdü. Hatay yine etkilenecektir. Burada en kadersiz, en şanssız kentimiz Hatay olmuştur.

Tarihte de böyledir ama bu depremde de, ilk depremde Kahramanmaraş'ın depremiyle yıkıldı. İkinci depremde yine Kahramanmaraş'ın depremiyle yıkıldı. Üçüncüsü ancak Hatay'ın depremiydi. Antakya fayı kırılarak 6,4'lük depremi doğurdu ve Hatay üç kez şamar yedi. Şimdi dördüncüsüne de hazır olması gerekiyor. O bakımdan belki Hatay'da daha hızlı davranmak gerekli olabilir. Ama diğer yerlerde, Kahramanmaraş, Adıyaman ve diğerlerinde çok acele etmeye gerek yok. Yeter ki doğru işler yapmak için gerekli çalışmaları yapın."

Hatay’daki depremler!
Antakya, tarih boyunca depremlerle en çok yıkılmış şehirlerden biridir. Bilinen önemli depremler M.Ö.148, 130, 83-90 arası, M.S. 35,37 ve 41-45 arası, 115, 341, 365, 396, 458, 526, 528 ve 531-534 arası, 532, 551, 557, 588, 589 yıllarında meydana gelmiştir. Bunlardan en şiddetli ve en çok can kaybına yol açanı, 29 Mayıs 526 akşamı meydana gelen depremdir. Bu depremde 250.000 kişi ölmüş ve Antakya ile birlikte Defne ve Seleukia Pieria de yerle bir olmuştur. 528 yılında meydana gelen deprem de en az önceki kadar şiddetliydi, ama can kaybı daha az oldu.

526 ve 528 depremlerinden sonra yeniden kurulan Antakya 540 yılında İranlıların işgaline uğradı.
846 veya 847 yılında meydana gelen depremde Antakya ve Musul’da 20.000 kişi öldü. 868 depreminde ise Antakya’da bütün evler yıkıldı, kale burçları harap oldu.
877’de Tolunoğullarının, daha sonra Ihşitlerin egemenliği altına giren Antakya, 944 yılında Hamdanoğullarının Halep koluna bağlandı. 968 yılında Bizans ordusunun kuşattığı şehir 969 yılında teslim oldu. Böylece 631 yıl süren İslam dönemi sona ermiş oldu. Mart 1054’de Antakya’da meydana gelen depremde 10.000 kişi öldü.

1090 (veya 1092) yılında Antakya’da şiddetli bir deprem oldu. 1157 ve 1169 yıllarında meydana gelen depremler Antakya’da ve Bakras kalesinde büyük yıkıma yol açtı. 1615 yılında Antakya ve çevresinde şiddetli bir deprem oldu.
1822 yılında meydana gelen deprem İskenderun ve çevresinde büyük yıkıma yol açtı. Seleukeia Pieria’nın son kalıntıları da yıkıldı, Antakya’da birçok ev hasar gördü.
1869 yılında Süveyş Kanalının açılışı İskenderun iskelesini, dolayısıyla yöre ekonomisini olumsuz etkiledi. İskenderun’un ticari yoğunluğu ve buna paralel olarak önemi azaldı. 16 Nisan 1872 tarihinde Antakya’da meydana gelen şiddetli deprem Antakya ve köylerinde büyük tahribat yaptı. Depremde 1500 kişi öldü, çok sayıda insan yaralı olarak kurtuldu.