Son dakika jeoloji haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan jeoloji ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını jeoloji haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan jeoloji gelişmeleri de dahil olmak üzere 1.089 jeoloji haberi bulunmuştur. Tüm jeoloji haberleri aşağıda listelenmiştir.
Kocaeli'deki metan gazı 3 gündür yanıyor: Uzmanından önemli uyarıKocaeli'nin Kartepe ilçesinde 3 gündür yanmaya devam eden metan gazıyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Özkan Coruk, "Yeraltına müdahale edilmediği sürece kendi döngüsünü sağlayacaktır. Bu tarz olaylarda ne yapılacağını bilip kontrollü bir şekilde müdahale etmek, gazı boşaltmak gerekir" dedi.
'Ege'de deprem fırtınasının sonuna geldik' Uzman isimden umutlandıran açıklamaİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi Santorini Adası çevresindeki deprem fırtınasına yönelik, "Deprem fırtınasının ilk bölümünün sonuna geldik gibi görünüyor. Günde ortalama 400'e yakın deprem şimdi 10-15'e düştü. Bu aşamada, 'İlk deprem fırtınası tamamlanmıştır' diyebiliriz" dedi.
Jeoloji mühendisi Süleyman Pampal Adana'da o bölgeye işaret etti: 'Deprem riski var!'Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Pampal, "Kozan'da deprem tehlikesi var ama büyük ölçekte değil. Yakınımızda bazı faylar mevcut, bunlar genellikle 5 ila 6 büyüklüğünde depremler üretebiliyor. Ancak 7'nin üzerinde deprem üretecek büyük faylar bölgede yer almıyor" dedi.
Deprem felaketinin 2. yılı! Uzmanlar o bölgeye işaret ediyor: 7.2 büyüklüğüme kadar deprem üretebilir 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen iki büyük deprem, geniş bir coğrafyada yıkım yarattı. Yaşanan depremde resmî rakamlara göre 50 bin 783 vatandaşımız hayatını kaybetti ve 122 binden fazla kişi yaralandı. Açıklanan verilere göre o yıl Türkiye’de toplamda 58 bin 81 deprem kaydedildi. Bu rakam, bir önceki yılın neredeyse üç katı hatta 2024’te kaydedilen deprem sayısından bile fazla. Bölgede artçı sarsıntılar ise hâlâ devam ediyor. Depremlerin yaşandığı bölge ve çevresindeki faylarda çalışmalar yürüten Prof. Dr. Süleyman Pampal ve Dr. Kenan Akbayram dikkat çeken uyarılarda bulundu.
Uzman isimden uyarı: Bursa'da 7 ve üzeri deprem oluşturabilecek fay hatları varBursa'da öğle saatlerinde 4.1 büyüklüğündeki deprem kısa süreli paniğe sebep oldu. Jeoloji Mühendisi Engin Er, Bursa'da 7 ve üzeri deprem oluşturabilecek fay hatları olduğunu belirterek, bu depremle birlikte deprem gerçekliğinin unutulmaması gerektiğini ifade etti.
Mahkeme, eski eş ile görüşmeyi boşanma nedeni saydıAnkara'da görülen boşanma davasında mahkeme, eski eşiyle yüz yüze ve telefonla sık görüşüp, birlikte tatile giden Mesut B.'yi ağır kusurlu bularak, davacı eşi Fatma B.'ye 100 bin lira tazminat ödemesine hükmetti. İstinaf da kararı hukuka uygun buldu.
Deprem uyarısı! 'Her an 6.6 büyüklüğünde depreme hazır olun'Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz’de son yıllarda heyelan ve sel başta olmak üzere yoğun görülen doğal afetleri değerlendirdi. Heyelan artışında depremlerin tetikleyici etkisi olduğunu belirten Bektaş, “Karadeniz sahili, her an 6.6 büyüklüğünde ya da daha üstünde bir depreme hazır olmalıdır. Sahil kesimleri çok daha tehlikeli ve risklidir” diye konuştu.
Van Gölü'nden çıktı, ilk kez tescillendi! Ekonomiye kazandırılacakVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ali Kılıçer, ponza (volkanik kayaç türü) madeninden "nanofiber" üretti.
Kent merkezinden fay geçen 24 ili tek tek saydı: Çok dikkat edilmesi gerekiyor!Bursa'nın Karacabey ilçesinde belediye tarafından düzenlenen deprem panelinde Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan; 24 ilin kent merkezinden diri fay geçtiğini belirterek; " Özellikle buraların tehlikesine dikkat çekmemiz gerekiyor. Türkiye'nin birçok yerinde deprem üretme zamanını doldurmuş ve yeterli gerilimi biriktirmiş faylar var." dedi.
Prof. Dr. Pampal'dan Adana uyarısı! Özellikle 3 ilçeyi işaret ettiJeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Türkiye'nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz” dedi. Pampal Adana ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulunarak 3 ilçeye dikkat çekti.
Uzmanlar uyardı! Dere yataklarındaki yapılaşma tehlike oluşturuyorDoğu Karadeniz Bölgesi'nde şiddetli yağışların yol açtığı sel ve heyelanlar dere yataklarındaki yerleşimlerde hasara neden oluyor. Çarpık yapılaşmanın ön plana çıktığı Artvin, Giresun, Rize ve Trabzon illerinde yasa ve yönetmeliklerin uygulanması gerektiğini belirten Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, “Sürekli nüfus artıyor. Arsa arzı sürekli artıyor. Dolayısıyla yasa ve yönetmenlikler artık geçerli olmuyor. Dolayısıyla hala dere yatakları talan ediliyor” dedi.
Deprem Uzmanı Sözbilir 6 il hakkında uyarı yaptı! Acil önlem alınması hayati derecede önemliİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, kırılan fay uçlarındaki enerji transferinin, yeni depremlerin tetiklenmesine neden olduğuna dikkat çekerek, "Henüz kırılmayan bu sismik kaynakların varlığı nedeniyle depreme hazırlık konusunda acil önlemler alınması, halkın bilinçlendirilmesi hayati derecede önemli diye düşünüyorum" dedi.
İzmir'de 7.2'lik deprem riski hızla yaklaşıyor! 4 fay otuz bin artçı ürettiDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir depreminin 4'üncü yıl dönümüne sayılı günler kala, bölgedeki zemin aktivitesinin sürdüğünü belirtip, bugüne kadar yaşanan artçı depremlerin sayısının 30 bini aştığını söyledi. İzmir'de 7.2'lik deprem üretme kapasitesine sahip 4 fay olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bunlar arasında Tuzla fayı, özellikle öne çıkıyor. Arkasından Gülbahçe, Seferihisar ve İzmir fayı geliyor. Bu 4 fay, aslında İzmir için en büyük deprem tehlikesini oluşturuyor" dedi.
Jeoloji mühendisinden İzmir için kritik heyelan uyarısıJeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, İzmir'de her yıl en az bir kere heyelan yaşandığını belirterek, "Narlıdere, Balçova, Konak Kadifekale ve Çiğli Harmandalı İzmir'in en çok heyelanla karşı karşıya kaldığı ilçeler" dedi. Önalan, İzmir'de heyelan tehlikesi olan Kadifekale ve Harmandalı'nın imara kapatılması gerektiğini söyledi.
Trabzon'daki sel felaketi sonrası kritik uyarı: Gravite etkisi yerleşim alanlarını doğrudan etkileyecekJeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon'daki sel felaketi sonrası heyelan riskine dikkati çekip, "Toprak artık suya doygun hale gelmiş durumda. Bu da gravite (yoğunluk) etkisi ile toprakların kaymaya son derece müsait hale gelmesine neden oluyor. Yamaçlarda kırık ve fay hatlarına su girince, bu faylar boşluk suyu basıncı ile harekete geçmeye hazır hale geliyor. Özellikle kara yollarının üzerindeki dik şevlerde bu durum büyük bir heyelan riski oluşturuyor" dedi.
Bungalov evlerinde tatil yapan 6 kişinin ölümüne ilişkin davada ailelerden sanığa tepkiKırklareli'nin Demirköy ilçesi İğneada beldesinde yaşanan sel felaketinde 'Sisli Vadi' bungalov evlerinde tatil yapan 6 kişinin ölümüne ilişkin davanın duruşmasında gerginlik çıktı. Selde ölen tesis müdürü Ümit Solmaz'ın ablası Yasemin Demir, kardeşinin cinayete kurban gittiği iddia etti. Solmaz'a ilişkin "Konu sabah programları olmasın diye bu konulara girmiyordum. Ümit kardeşimi çok severim. Hayatı riskliydi" şeklinde sözler sarf eden tutuklu sanık Bülent Bayrak, tepki çekti. Yakınlarını kaybeden aileler, Solmaz'ın özel hayatının konuşulmasına tepki gösterdi.
Deprem uzmanı İstanbul için iyi haberi verdi! Adana için ise korkutan uyarıyı yaptıJeoloji Yüksek Mühendisi Beytullah Saraç, 1894, 1912 ve 1999 yılında gerçekleşen depremlerin yakın zamanda İstanbul'da gerçekleşebilecek 7 ve üzerindeki deprem riskini ertelediğini, kırılmayan mevcut fayın en fazla 6.5 büyüklüğünde deprem üretebileceğini, bu şiddetteki bir depremin ise İstanbul'u yerle bir edecek derecede olmadığını açıkladı.
Konya'da obruk tehlikesi: Acil tedbir alınması gerekiyor! Eylem planı hazırlanması gerekKonya'da yer altı sularının çekilip, toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayısı her geçen gün artıyor. Obrukların evlerin altında oluşmamasının şans olduğunu belirten Konya Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Arif Delikan, "En son oluşan obruk ile evler arasındaki mesafe belki 20-30 metre bile yoktur. Oradaki insanlarla da görüştük, gerçekten çok korkuyorlar. Alttan su çıktığını, hatta suyun yüzeye doğuya fışkırdığını söylüyorlar. Bölgede gaz çıkışı var ve bu hızlı bir gaz çıkışı olduğunda, tedirgin oluyorlar” dedi.
Jeoloji ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki jeoloji haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.