Son dakika jeoloji haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan jeoloji ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını jeoloji haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan jeoloji gelişmeleri de dahil olmak üzere 1.073 jeoloji haberi bulunmuştur. Tüm jeoloji haberleri aşağıda listelenmiştir.
İzmir'de 7.2'lik deprem riski hızla yaklaşıyor! 4 fay otuz bin artçı ürettiDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir depreminin 4'üncü yıl dönümüne sayılı günler kala, bölgedeki zemin aktivitesinin sürdüğünü belirtip, bugüne kadar yaşanan artçı depremlerin sayısının 30 bini aştığını söyledi. İzmir'de 7.2'lik deprem üretme kapasitesine sahip 4 fay olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Bunlar arasında Tuzla fayı, özellikle öne çıkıyor. Arkasından Gülbahçe, Seferihisar ve İzmir fayı geliyor. Bu 4 fay, aslında İzmir için en büyük deprem tehlikesini oluşturuyor" dedi.
Jeoloji mühendisinden İzmir için kritik heyelan uyarısıJeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, İzmir'de her yıl en az bir kere heyelan yaşandığını belirterek, "Narlıdere, Balçova, Konak Kadifekale ve Çiğli Harmandalı İzmir'in en çok heyelanla karşı karşıya kaldığı ilçeler" dedi. Önalan, İzmir'de heyelan tehlikesi olan Kadifekale ve Harmandalı'nın imara kapatılması gerektiğini söyledi.
Trabzon'daki sel felaketi sonrası kritik uyarı: Gravite etkisi yerleşim alanlarını doğrudan etkileyecekJeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon'daki sel felaketi sonrası heyelan riskine dikkati çekip, "Toprak artık suya doygun hale gelmiş durumda. Bu da gravite (yoğunluk) etkisi ile toprakların kaymaya son derece müsait hale gelmesine neden oluyor. Yamaçlarda kırık ve fay hatlarına su girince, bu faylar boşluk suyu basıncı ile harekete geçmeye hazır hale geliyor. Özellikle kara yollarının üzerindeki dik şevlerde bu durum büyük bir heyelan riski oluşturuyor" dedi.
Bungalov evlerinde tatil yapan 6 kişinin ölümüne ilişkin davada ailelerden sanığa tepkiKırklareli'nin Demirköy ilçesi İğneada beldesinde yaşanan sel felaketinde 'Sisli Vadi' bungalov evlerinde tatil yapan 6 kişinin ölümüne ilişkin davanın duruşmasında gerginlik çıktı. Selde ölen tesis müdürü Ümit Solmaz'ın ablası Yasemin Demir, kardeşinin cinayete kurban gittiği iddia etti. Solmaz'a ilişkin "Konu sabah programları olmasın diye bu konulara girmiyordum. Ümit kardeşimi çok severim. Hayatı riskliydi" şeklinde sözler sarf eden tutuklu sanık Bülent Bayrak, tepki çekti. Yakınlarını kaybeden aileler, Solmaz'ın özel hayatının konuşulmasına tepki gösterdi.
Deprem uzmanı İstanbul için iyi haberi verdi! Adana için ise korkutan uyarıyı yaptıJeoloji Yüksek Mühendisi Beytullah Saraç, 1894, 1912 ve 1999 yılında gerçekleşen depremlerin yakın zamanda İstanbul'da gerçekleşebilecek 7 ve üzerindeki deprem riskini ertelediğini, kırılmayan mevcut fayın en fazla 6.5 büyüklüğünde deprem üretebileceğini, bu şiddetteki bir depremin ise İstanbul'u yerle bir edecek derecede olmadığını açıkladı.
Konya'da obruk tehlikesi: Acil tedbir alınması gerekiyor! Eylem planı hazırlanması gerekKonya'da yer altı sularının çekilip, toprağın göçmesiyle oluşan obrukların sayısı her geçen gün artıyor. Obrukların evlerin altında oluşmamasının şans olduğunu belirten Konya Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Arif Delikan, "En son oluşan obruk ile evler arasındaki mesafe belki 20-30 metre bile yoktur. Oradaki insanlarla da görüştük, gerçekten çok korkuyorlar. Alttan su çıktığını, hatta suyun yüzeye doğuya fışkırdığını söylüyorlar. Bölgede gaz çıkışı var ve bu hızlı bir gaz çıkışı olduğunda, tedirgin oluyorlar” dedi.
Narlı Fayı nerede, kırıldı mı? Narlı Fayı nereden geçiyor?Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'taki Narlı Fayı'na dikkat çekti. Sözbilir, "Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Tabii Sakçagöz Fayı'yla birleşirse, bu depremin büyüklüğü daha da artabilir." dedi.
Mühendislik bölümü taban puanları 2024: YÖK mühendislik sıralama belli mi?YKS sonuçları açıklandı. Artık üniversite adayları okumak istedikleri bölümlerin taban puanlarını ve sıralamalarını araştırmaya başladı. Bunlar arasında en çok ilgi gören mühendislik bölümü oldu. Peki YÖK mühendislik taban puanları 2024 belli oldu mu? YÖK Atlas mühendislik sıralama açıklandı mı?
İzmir olası bir depremde sular altında kalabilir: Neredeyse şehrin tamamı denizin içinde olacakİzmir'de mevcut yapı stokunun eski olması ve yerleşim yerlerinin yanlış bölgelere konumlandırılması gibi nedenlerle olası bir depremde yıkımlar yaşanacağından endişe ediliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Koray Çetin Önalan, kentte olası bir depremde Konak, Alsancak, Bayraklı, Mavişehir ve Bostanlı'da sıvılaşma yaşanacağını, denizin kentin içine doğru yürüyeceğini belirterek, "Bunlar uzun vadede çözülmesi gereken şeylerdi ancak ne yazık ki yapılmadı" dedi.
Ebrar Siteleri’nde ailesini kaybeden kadın: Bina değil puzzle yapmışlarKahramanmaraş’ta depremde yıkılarak 76 kişinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin de yaralı kurtarıldığı Ebrar Siteleri’ndeki K Blokla ilgili tutuksuz 7 sanığın ‘Bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan 22.5’ar yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın 2’nci duruşması görüldü. Binada annesi, babası ve kardeşini kaybeden Yasemin Kozaklı, sorumluların cezalandırılmasını istediğini belirterek, “8 katlı bina, depremde 2 kata düşmüştü neredeyse. Bina değil puzzle yapmışlar” dedi.
Kuzey Anadolu Fayı'nda hareketlilik devam ediyor: Malatya Fayı kırılması halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilirİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremden sonra bölgede 100'e yakın bilim insanıyla 128 fayı incelediklerini belirterek, Malatya Fayı'na dikkat çekti. Prof. Dr. Sözbilir, "Malatya Fayı'nı oluşturan 3 segmentin her birinin kendi başına kırılması halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir" dedi.
Depremden etkilenen Yılmaz Erbek Apartmanı davasında Yargıtay kararı bekleniyor!İzmir'in Bayraklı ilçesinde 4 yıl önce yaşanan depremde 11 kişinin hayatını kaybettiği Yılmaz Erbek Apartmanı'na ilişkin, o dönemde Bornova Belediyesi'nde çalışan 7 sanığın 'görevi kötüye kullanma' suçundan yargılandığı davada şikayetçi avukatları da davanın görevsizlik kararıyla ağır ceza mahkemesine gönderilmesi talebini yineledi. Talepler sonrası duruşma savcısı, ana davaya ilişkin Yargıtay kararının beklenmesini istedi.
İzmir'de beklenen deprem yaklaşıyor! En son 336 yıl önce olmuştuİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Deprem Araştırma ve Uygulama Merkez (DAUM) Müdürü Doç. Dr. Ökmen Sümer, İzmir'de 6'nın üzerinde deprem üretebilecek 25'e yakın fayın olduğunu belirtti. İzmir'in son büyük depremini 1688 yılında yaşadığını ifade eden Doç. Dr. Sümer, "Depremin hangi fayda olduğunu bilmiyoruz. Eğer İzmir Fayı'nın Balçova segmentinde ya da Pınarbaşı segmentiyle beraber meydana geldiyse, o zaman İzmir Fayı özelinde rahatız demektir. Eğer 1688 depremi, Uzunada Fayı'nda olduysa, İzmir Fayı'nın zamanı gelmiş demektir. Çünkü bu fayda tespit edilen son deprem, 1510 yıl önce, 178 yılında. Dolayısıyla İzmir Fayı'na dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.
Yerli ve milli doğal gaz heyecanı! İlk ateşi yandıTürkiye’nin en büyük özel sektör doğalgaz arama ve üretim şirketi TBNG’nin (Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi), Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin desteğiyle hazırladığı yeni sondaj programı kapsamında, Silivri’de açtığı yeni kuyulardan gaz çıkarılmaya başlandı. İlk ateşin yakılmasıyla birlikte çıkarılan doğalgaz dağıtıma hazır hale geldi.
Kritik deprem uyarısı! Fay uzunluğu 50 kilometre, 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeli bulunuyorİzmir'deki 5 fay üzerinde yaklaşık 6 yıldır çalıştıklarını söyleyen İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Tuzla fayları ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını söyledi. Sözbilir, "Tuzla fayı 2 bin yılda bir kırılan bir fay. 2 bin yıldır kırılmadığını görüyoruz. Yakında kırılma ihtimali yüksek. Tuzla fayının uzunluğu yaklaşık 50 kilometre. Fay uzunluğu nedeniyle yaklaşık 7.1'e kadar deprem üretme potansiyeline sahip" dedi.
Uzmanlardan kritik inceleme! 'Deprem üretme potansiyeli var’Yüksekova fay hattını inceleyen İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Jeoloji Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk, bölgede aktif bir fay hattı tespit ettiklerini açıkladı. Öztürk, "Irak'a doğru uzanan bir fay. yaklaşık 100 kilometre boyunda bir fay. Büyük kırıldığı zaman 7'lik deprem üretme potansiyeli olan bir fay" dedi.
Jeoloji Mühendisi İstanbul'u uyardı! Beklenen depremi yorumladıAtatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi kurucusu ve Jeoloji Mühendisi Dr. Mehmet Salih Bayraktutan, İstanbul için ezber bozan açıklamalarda bulundu. İstanbul'da 4- 5 büyüklüğünde deprem meydana gelmesinin doğal olduğunu söyleyen Bayraktutan, "İstanbul'da iddia edilen yıkıcı deprem olmayacak. İstanbul'un en büyük şansı, zeminin geoteknik dayanımı yüksek kayalardan oluşmasıdır. Zemin ve eviniz sağlamsa; rahat uyuyabilirsiniz" dedi.
Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası! Karadeniz'den 8 alan listedeTürkiye’deki jeolojik oluşumların kalkınmadaki payının artırılması amacıyla düzenlenen ‘Ulusal ve Uluslararası Görünürlük İçin Türkiye’nin En Önemli 100 Jeolojik Mirası ve Anahtar Jeolojik Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi hazırlandı. Bildirgede, aralarında mağara ve turba bataklıklarının da bulunduğu Rize’den 1, Gümüşhane’den 4, Trabzon’dan 3 alan Türkiye’nin en önemli 100 jeolojik mirası ve jeositleri listesinde yer aldı. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Raif Kandemir, “Bu alanları kapsayacak jeoparkları oluşturabilirsek Türkiye turizmine çok büyük katkılarda bulunabiliriz” dedi.
Marmara'da deprem! Prof. Dr. Süleyman Pampal: Hareketliliğini artırdığını gösteriyorMarmara Denizi'nde Yalova açıklarında 3,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, İstanbul, Bursa ve çevre illerde hissedildi. Peki bu depremi nasıl yorumlamak gerekiyor? Bölgede hangi faylar büyük deprem üretebilir? Prof. Dr. Süleyman Pampal anlattı.
Jeoloji ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki jeoloji haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.