Son dakika işe iade davası haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan işe iade davası ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını işe iade davası haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan işe iade davası gelişmeleri de dahil olmak üzere 533 işe iade davası haberi bulunmuştur. Tüm işe iade davası haberleri aşağıda listelenmiştir.
Tazminat ile ilgili milyonlarca çalışanı ilgilendiren detayÇalışanın ücreti, çalışma süresi, izni, sosyal hakları iş sözleşmeleriyle düzenlenirken, hem çalışan hem de işveren hakları İş Kanunu ile koruma altında bulunuyor. Geçerli mazeret olmadan işe geç kalınması, devamsızlık iş sözleşmesinin feshine imkân tanırken, İstanbul gibi büyükşehirlerde yaşanan trafik sorunu nedeniyle geç kalınması Yüksek yargı tarafından bu kapsamda değerlendirilmiyor. İşyerinde çalışanın dedikodu yapması haklı fesih nedeni kabul ediliyor.
İstifaya zorlanan işçiye müjde! Mahkemeden emsal kararPandemi döneminde istifa ettirildiğini öne süren işçi, mağdur olduğunu belirterek işe iade davası açtı. İş Mahkemesi'nden eli boş dönen mağdur işçiye Bölge Adliye Mahkemesi'nden, "Tam 13 sene boyunca çalıştığı iş yerinden tüm haklarından feragat edip istifa imzalamak hayatın olağan akışına terstir. İstifa işçinin gerçek iradesini yansıtmalı, irade sakatlığı olmaması gerekir" müjdesi geldi.
'Sallama çay' nedeniyle azarlanıp işten çıkarıldı! Mahkemeden işçiye güzel haberDiyarbakır'da 2 yıl önce özel bir hastanenin yemek firmasında çalışırken misafire "demleme" yerine "sallama" çay verdiği gerekçesiyle işten çıkarılan işçi, hukuk mücadelesini kazandı. Mahkeme, işverenin işçiye 77 bin 340 lira tazminat ödemesine karar verdi.
'Emekli çalıştırmıyoruz' diyerek kovuldu! EYT'lilere bir müjde de yargıdan geldiEmeklilikte Yaşa Takınlanlara (EYT) yönelik düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle 2 milyonu aşkın kişi, çifte maaş hayali kurarken mahkemeden önemli bir karar çıktı. Tam 25 sene boyunca çalıştığı işyerinden emekli olduktan sonra 'emekli çalıştırmıyoruz' denilerek kovulan işçiye mahkemeden müjde geldi. Mahkeme kararına gerekçe olarak; işyerinde emekliliği hak edenlerin işten çıkarılmasına dönük objektif bir kararın bulunmamasını gösterdi.
Çalışan herkes için geçerli! Mesajlaşmalara dikkat, tazminatsız işten çıkarılabilirsinizİşverenin çalışanlarına tahsis ettiği bilgisayar ve cep telefonundaki yazışmalar tazminatsız işten atılmaya sebep olabiliyor. Burada bir yandan özel hayatın gizliliği sorgulanırken bir yandan da iş sözleşmesindeki madde detayı dikkat çekiyor. Peki işveren çalışana iş için verdiği telefondaki mesajları denetleyebilir mi? İşverenin çalışanın yazışmalarını okuması hak ihlali mi? İşte detaylar...
Borç ve alacağı olan milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Flaş imza detayıÇalışan milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Borç ve alacağı olan çalışanların dikkat etmesi gerekiyor. İbranameler tarafların sözleşme nedeniyle birbirlerine borç ve alacaklarının kalmadığını göstermek üzere hazırladıkları belgelerdir. İşçinin işveren karşısında daha zayıf konumda olması ibranamelere birtakım sınırlamaların konulmasını zorunlu kılmıştır. Borçlar Kanunu’ndaki düzenleme öncesinde Yargıtay ilkeleriyle sınırlanan ibraname, bugün kanunda yer alan kurallarla net bir şekilde sınırlandırılmıştır. Yargıtay’a göre ibranamelerin geçerliliği için gereken bir aylık süre, feshi izleyen bir aylık sürede işverenin olası baskılarını azaltmak, iş güvencesinin sağlanması açısından önemlidir. Geçerli ve haklı neden iddialarına dayanan fesihlerde dahi ibraname düzenlenmesi için feshi izleyen bir aylık sürenin beklenmesi gerekir. İşte ibranamelerle ilgili çalışanları ilgilendiren detaylar...
Tazminat kararı! İşçi-işveren milyonları ilgilendiriyorİşe iade davası ile ilgili flaş karar! İşveren halı bulundu. İşçi işe iade edilmedi. Birçok çalışan farkında olmadan yapıyor. Ancak çalışanın işten tazminatsız olarak çıkarılması ile sonuçlanabiliyor. İzin alarak iş görüşmesine gittiği tespit edilen çalışan tazminatsız olrak işten çıkarıldı.
İşçi - işveren milyonları ilgilendiriyor! Tazminat ve işe iade ile ilgili flaş açıklamaMilyonlarca çalışan ve işvereni doğrudan ilgilendiriyor.Tazminat, işe iade va çeşitli alacakları kapsıyor. Birçok çalışan işten çıkarıldığında işe iade talebiyle dava açıyordu. Tazimat ödemelerinin eksik yapılması da dava açıklan konular arasında bulunuyordu. Ancak 2018 yılında yapılan düzenleme ile işçi işveren arasındaki alacak davalarında arabulucuya başvuru zorunluluğu başladı. Arabulucu başvurusunda ve uzlaşılamaması halinde düzenlenecek tutanakta alacak kalemlerinin tek tek sayılması gerekiyor. Başvuruda ve tutanakta yer almayan alacaklar için dava açılamıyor. Arabulucu ile sonuç alınamaması durumunda dava yolu açılıyor.
Çalışanları ilgilendiren işe iade kararı! Sigara içtiği için kovulmuştu...İşe iade davasında mahkeme kararını verdi. Adana’da bir fabrikada güvenlik görevlisi Salih Yılmaz, ‘Burada sigara içilmez’ tabelasının asılı olmadığı alanda sigara içti. Bunu gören tesis müdürü ise Yılmaz’ı işten çıkarttı. Mahkemeye başvuran Yılmaz, sigara içtiği alanda ‘Burada sigara içilmez’ tabelası olmadığı için davayı kazanarak işe geri döndü.
2022 Adli tatil ne zaman? Adli tatil ne zaman başlıyor? Adli tatile kısa bir süre kaldı. Yargı teşkilatının çalışmalarına ara vereceği Adli tatilin ne zaman başlayacağı adli personel, yargı mensupları ve vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Adli tatilde kural olarak yargısal faaliyetler görülmez, bu faaliyetlere ara verilir. Ancak bazı istisnaları bulunuyor. Peki, 2022 Adli tatil ne zaman? Adli tatil ne zaman başlıyor? Adli tatil kaç gün? 2022 Adli tatil ne zaman bitiyor? İşte detaylar…
Emeklilik ile ilgili flaş dilekçe detayı! Geç kalanın emekli maaşı bağlanmıyorEmekli aylığı ile ilgili flaş detay. Emekli olduktan sonra aylık bağlanması için emeklilik dilekçesi verilmesi gerekiyor. Fakat dilekçeyi verme tarihine dikkat edilmediği taktirde emekli aylığı bir ay geç bağlanıyor. Eğer emekliliğe hak kazanılan tarihin ayın son günü resmi tatil veya hafta sonu tatiline rastlaması halinde, resmi tatil gününü takip eden ilk iş günü mesai bitimine kadar doğrudan SGK’ya başvurmanız ya da taahhütlü, iadeli taahhütlü, acele posta servisi, PTT ALO Post veya PTT kargo ile talepte bulunulduğunda hiçbir hak kaybı olmuyor. İşte emekli olmak isteyen milyonları ilgilendiren dilekçe detayı...
Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı ile ilgili son dakika gelişmesi! 2 ay içerisinde...Milyonlarca çalışan ve işvereni yakından ilgilendiriyor. Kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı hakkı doğuyor. alışanın ücreti, izni, çalışma süresi, sosyal hakları iş sözleşmeleriyle düzenlenirken, hem işçi hem işveren hakları İş Kanunu'yla koruma altında alınıyor. Kanun'a göre işin niteliği, zamanı ve şeklini işveren belirler. İş sözleşmesindeki koşullarının çalışan aleyhine değiştirilmesi durumunda iş hukukuna uygun hareket ederek, çalışanın onayını almak gerekiyor.
Erken emeklilik imkanı doğuyor! Kıdem tazminatı ve işsizlik maaşı hakkı ile ilgili flaş gelişme! 2 ay içerisinde...On binlerce çalışanı doğrudan ilgilendiriyor. Tek tek açıklandı. Erken emeklilik fırsatı doğuyor. Ayrıca tazminat ya da işe iade hakkı da sunuluyor. Kıdem tazminatını alarak işten ayrılan çalışanlara işsizlik maaşı ödeniyor. Askere gidecek olan çalışanların aklında çokça soru bulunuyor. Askerden dönünce işe geri dönebilir miyim? Hangi şartlarda işten ayrılabilirim? Tazminat hakkım var mı? gibi sorular yanıtını buldu. Vatani görevini yapanlar için farklı alternatifler suluyor. İsteyenler tazminatını alarak hayatına farklı bir yönde devam edebiliyor. İşsizlik maaşı ödemesi de yapılıyor. Hemen askere gidecek olanların işsizlik maaşları askerlik dönüşü ödeniyor. İstenler askerlik öncesi çalıştığı işine geri dönüyor. Askerlik borçlanması ile erken emekli olma imkanı da bulunuyor. İşte Askere gidenler için sağlanan haklar...
SGK resmen duyurdu! Flaş değişiklik, yüzde 30'a düştüSosyal Güvenlik Kurumu yeni gelişmeyi resmen duyurdu. Yüzde 50'den yüzde 302a düştü. SGK tarafından yapılan açıklamada detaylara yer verildi. Milyonlarca çalışan ve işvereni ilgilendiriyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na kayıtlı her işçi belli haklara sahip olarak çalışıyor. Örneğin haftalık tatil hakkı çalışandan alınamaz. SGK'lı olarak çalışanlara asgari ücretin altında maaş verilemez. Bazı işverenler SGK primi ödememek için kayıt dışı personel çalıştırma yolunu tercih ediyor. Bu şekilde çalışanlar ise genellikle asgari ücretin altına maaş alıyorlar. Maaş ödemeleri yüksek dahi olsa kayıt dışı çalışmak, çalışan açısından pek çok dezavantajı beraberinde getiriyor. Meslek hastalığı, iş yeri kazası gibi durumlar karşısında kayıt dışı çalışanın hiçbir hakkı bulunmuyor. Ayrıca işten haksız yere çıkarılırsa işe iade davası da açamıyor. Belli bir dönem kayıt dışı çalışanların emeklilik süreçleri de uzuyor. Kayıt dışı istihdamın önlenmesi ile ilgili SGK gelen ihbarları değerlendiriyor, ve kayıt dışı olarak işçi çalıştırdığı tespit edilen kişiler cezai yaptırımla karşılaşıyor. SGK tarafından yürütülen çalışmalar ise sonuç verdi. Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürü Tuncay Cevheroğlu, kayıt dışı istihdam ile mücadelenin verilen teşvikler ve denetimlerle etkin bir şeklide sürdürüldüğünü vurgulayarak, "Bu süreçte yüzde 50'lerde olan kayıt dışı istihdam oranı bugün yüzde 30'lara kadar düşmüştür" dedi.
Kıdem ve ihbar tazminatı hakkı doğuyor! Çalışan milyonlara müjde! Süre sınırı var, hemen başvuran...Milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiriyor. İş akdinin feshedilmesi ile ilgili flaş detay belli oldu. Pek çok kişi haberdar değil. Bu nedenle hakkını aramıyor. Başvuru yapanlar için işe iade hakkı doğuyor. Çalışan ayrıca kıdem ve ihbar tazimatı alma hakkı kazanıyor. Çalışan ve işveren arasında işe başlangıç tarihinde iş sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşmeye her iki tarafın da uyması gerekiyor. Çeşitli nedenlerle ya işçi ya da işveren iş sözleşmesini feshedebiliyor. Fesih hakkı her iki taraf için de bulunuyorken iş akdinin ne şekilde sonlandırıldığı da büyük önem taşıyor. Bazı işverenler WhatsApp'tan çalışanın işten çıkarıldığını bildiriyor. Ancak mesaj yolu ile yapılan işten çıkarmalarda çalışanın işe iade davası açma hakkı doğuyor. İşte milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiren konunun detayları...
Kıdem tazminatı hakkı ile ilgili son dakika açıklaması! Flaş hesap detayı, işçi, memur milyonlarca çalışan için geçerli, ödeme...Milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiriyor. Kıdem hakkı ile ilgili son dakika açıklaması! İşçi, memur farkı bulunmuyor. Birçok çalışan haberdar değil. Kıdem tazminatını aynı işyerinde bir yıl ve üzerinde çalışanlar, işten çıkarılmaları durumunda almaya hak kazanıyor. Milyonlarca çalışanın güvencesi olan kıdem tazminatını almayı planlayanların bazı önemli ayrıntılara dikkat etmesi gerekiyor. Özel sektör çalışanları sadece en son çalıştığı işyerinde geçen sürelere, memur da kamuda çalıştığı süre üzerinden tazminat alıyor. Gerekli bir neden olmaksızın işten çıkarılanlar işe iade davası açabiliyor. Davayı kazanan çalışana boşta geçen süre için de tazminat ödemesi yapılıyor. Öte yandan ilk sigortalı tarihten itibaren 15 yılı dolduran, 3600 gün primi ödeyen kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilir.
Tazminat hakkı, servis ve yemek ücreti ile ilgili milyonlarca çalışanı ilgilendiren karar!Milyonlarca çalışanı ilgilendiren son dakika gelişmesi! Servis ücreti ve yemek ücreti ile ilgili kritik bir karar geldi. İşe iadelerde işveren, işçiye bu dört kalemi ödemek zorunda kalıyor ve çalışanın işe iade hakkı doğuyor. 4 ay süresi var, bu tazminattan Gelir Vergisi kesilmiyor. İşe iadelerde kıdem ve ihbar tazminatı ile işe başlatmama tazminatının yanında ‘boşta geçen süre ücreti’ de ödeniyor. Ücret çalışana ödenirken, servis ücreti ve yemek ücretinin de bu hesaplamaya dahil edilip edilmeyeceği ise merak konusu. İşte milyonlarca işçi ve işverenin bilmediği detaylar...
İhbar, kötü niyet ve kıdem tazminatı ödeniyor! Kritik detay ortaya çıktı, bunu yapan hiçbir ödeme alamıyorÇalışan milyonları ilgilendiriyor. İhbar ve kıdem tazminatı ödeniyor. Ayrıca iş güvencesi olmayan iş yerlerinden kötü niyet tazminatı da talep edilebiliyor. İşten çıkartılan kişi isterse işe iade talebinde de bulunabiliyor. Çalışma hayatında kadınların daha çok yer alabilmesi için bir takım pozitif ayrıcalıklar tanınıyor. Bazı işverenler kadın çalışanın hamilelik döneminde işten çıkartılmasına karar veriyor. Doğum izni, süt izni gibi haklardan faydalanması işverenler tarafından tercih edilmiyor. Ancak hamile veya yeni doğum yapmış kadınların çalışma koşulları İş Kanunu ve yönetmelik ile düzenlenmiş durumda. Bu dönemde işten çıkartılan işçi, işveren açısından başka bir haklı neden yoksa ihbar ve kıdem tazminatı alabiliyor, iş güvencesi bulunan işyerlerinde işe iade talebinde bulunabiliyor, iş güvencesi olmayan işyerlerinde kötü niyet tazminatı talep edebiliyor. Hamile olduğunu gizleyen çalışan ise zor durumda zor durumda kalıyor. Hamilelik işten çıkartma sebebi değil, fakat halime olduğunu gizlemek tazminatsız olarak işten çıkarılma nedeni oluyor.
Tazminat, kıdem, işe iade, ücret güvencesi... Milyonlarca çalışanı kapsıyor! Onay verilirse...Milyonlarca çalışanı doğrudan ilgilendiriyor. Kıdem, ihbar, işe iade tazminatı ve boşta geçen süre ücretini kapsıyor. Onay şartı bulunuyor. Ancak çalışanın onay vermesi durumunda geçerli olabiliyor. İhbar tazminatında süreler kıdeme göre değişiyor. İşyerinin devri veya satışında tazminat hakkı bulunuyor. İşin niteliği, görev tanımı ve koşullarında yapılacak değişikliklerin çalışana bildirilmesi ve onayının alınması gerekiyor.
Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Tazminatsız kovulan çalışanlara güzel haberTazminatsız kovulan milyonları ilgilendiriyor. Hasta köpeğini veteriner hekime götürmek için işe gitmeyen genç kadın, mazeretsiz devamsızlık sebebiyle tazminatsız kovuldu. Mahkeme, çalışanın köpeğinin rahatsızlığı nedeni ile işe gelemediğine, bunun iş ortamında da bilindiğine, sebepsiz devamsızlığının söz konusu olmadığına dikkat çekerek yapılan feshin haklı nedene dayanmadığına hükmetti.
Zam ve tazminat ile ilgili son dakika kararı! Çalışanlara kötü haber....Çalışanları ilgilendiren flaş karar! Pek çok çalışan maaşına zam yapılmaması durumunda hangi haklara sahip olduğunu merak ediyor. 2020'de başta asgari ücretliler olmak üzere özel sektör çalışanlarının maaşlarına da önemli miktarda zam yapıldı. Büyük firmalar zam oranlarını açıklarken zam beklentisini karşılık bulamayan çalışanlar ise ne yapacağını düşünüyor. Yargıtay'dan çalanları üzen zam ve tazminat talebi kararı geldi. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, işçinin ücretine zam yapılmamış olması ya da mailine cevap verilmemesi gibi sebeplerin ayrımcılık yasağının ihlali olarak değerlendirilemeyeceğine hükmetti. Emsal kararla birlikte zam talebi geri çevrilen işçiler, tazminat talebinde bulunamayacak.
Çalışan milyonları ilgilendiriyor! İş akdi tazminatsız olarak feshediliyorTüm çalışanlar için geçerli. Pek çok kişi farkında olmadan yapıyor. İş akdinin sonlandırılmasına kadar gidiyor. Çalışan tazminat hakkını da kaybediyor. Çalışma hayatında uzaktan çalışma modeline geçilmesi ile daha da yaygınlaştı. Çalışanlar hem iş trafiği ile ilgili hem de çalışma arkadaşlarıyla sohbet için online platformları kullanıyor. Bu sohbetlerde kullanılan ifadeler ise çalışanın işini kaybetmesine yol açabiliyor. İşveren tarafından temin edilen bilgisayarlar üzerinden WhatsApp.gibi uygulamalar aracılığı ile yapılan mesajlaşmalar kayıt altına alınabiliyor. Bunun işçiye haber verilmeden yapılıyor olması yasalara uygun olmasa da çalışanların mesajlarında iftira ve hakaret içeren ifadeler kullandığı tespit edilirse işi akdi sonlandırılabiliyor. Anayasa Mahkemesi önemli bir karara imza attı. Karara konu olayda bir işçiden gerçeğe aykırı beyanla izin almaya çalıştığı ve WhatsApp üzerinden çalışma arkadaşlarıyla şirket yetkililerine iftira ve hakaret ettiği gerekçesiyle önce savunması istenmiş daha sonra iş sözleşmesi bu nedenle feshedilmiş. Anayasa Mahkemesi'nin kararının sonucu, işçi açısından yalnızca yeniden yargılama doğuruyor. Bu nedenle işçilerin özellikle işveren tarafından tahsis edilen bilgisayar ve telefonlar üzerinden kurdukları iletişime ve hatta iş arkadaşlarıyla olan WhatsApp gruplarındaki yazışmalara çok dikkat etmeleri gerekiyor. Aksi taktirde çok uzun süren bir hukuk mücadelesine girişmeleri gerekecek ve sonucunda tazminatlı da olsa işlerini kaybedebilirler.
Çalışan milyonları ilgilendiriyor! WhatsApp yazışmaları ile ilgili flaş kararÇalışan milyonları ilgilendiriyor. Mahkemeden milyonlarca çalışanı ilgilendiren flaş bir karar geldi. WhatsApp yazışmaları delil gösterilerek kovulan bir çalışan, şirkete karşı açtığı işe iade davasını kazandı. Ancak son karar, bu zamana kadar WhatsApp mesajları gerekçe gösterilerek işten çıkarma davalarıyla ilgili akıllarda soru işaretleri bıraktı. Uzmanlar, "Mesajları elde edilme şekli önemli" deyip tüm çalışanları ilgilendiren, dikkat çeken uyarılarda bulundu.
İşe İade Davası ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki işe iade davası haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.