Son dakika İlaç kullanımı haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan İlaç kullanımı ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını İlaç kullanımı haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan ilaç kullanımı gelişmeleri de dahil olmak üzere 1.407 ilaç kullanımı haberi bulunmuştur. Tüm ilaç kullanımı haberleri aşağıda listelenmiştir.
Aile hekimi başına düşen nüfus azaltıldıDaha etkin hizmet sunulabilmesi için aile hekimi başına düşen nüfus 4 binden 3 bin 500'e indirildi. Lohusa izlemleri de aile hekimlerinin yakın takip etmesi gereken kriterler arasına alındı.
Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF atağı) nedir, nasıl olur, FMF atağının belirtileri nelerdir? FMF atağı tedavisi nasıl?Oyuncu Tuba Ünsal, FMF atağı nedeniyle hastaneye kaldırıldığını duyurarak, “Hayatımın en zor gecesiydi” dedi. TRT’de yayınlanan ‘Mehmed Fetihler Sultanı’ adlı dizide oynayan Ünsal, hastalığı nedeniyle sete gidemediğini belirtti. Peki, Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF atağı) nedir, nasıl olur, FMF atağının belirtileri nelerdir? FMF atağı tedavisi nasıl?
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Çalıştayı'na katıldıDünya Sağlık Örgütü'nün 15'incisini düzenlediği Bitkisel İlaçlar İçin Düzenleyici İşbirliği Toplantısı ile Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Kılavuz ve Strateji Geliştirme Çalıştayı'na katılan Emine Erdoğan, "Artan kronik hastalıklar ve aşırı ilaç kullanımı tüm dünyada sağlık politikalarını yeniden gözden geçirmenin zorunlu olduğu kanısını güçlendirmiştir. Bu noktada Dünya Sağlık Örgütü, geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinin ülkelerin sağlık sistemlerine dahil edilmesini teşvik etmektedir. Tarihi öğretilerin gün yüzüne çıkarılarak, modern uygulamalara entegrasyonunda üzerimize düşeni yerine getirmek için 2012 yılında Sağlık Bakanlığımız bünyesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Daire Başkanlığı kuruldu" dedi.
Uzmanından Ramazanda ilaç kullanımını ihmal etmeyin uyarısı geldiHasta ve aşırı yaşlıların Ramazan ayında ilaçlarını aksatmamaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Turgay Çelik, hasta ve yaşlı kişilerin Ramazanda ilaç kullanmamasının hastalıkların alevlenmesine veya yeni hastalıkların tetiklenmesine, tedavinin durmasına, hastalıkların tekrar başlamasına yol açabileceğini ifade etti.
Kafein ile ilgili yapılan açıklamalar için kritik uyarı geldiSon zamanlarda sağlık sektöründe online mecralar vasıtasıyla gündeme gelen, siyah ve yeşil çay arasında bir fark yok hatta kafeinin ilaç kullanılan hastalıklara bile iyi geldiği tarzda açıklamalara Prof. Dr. Okan Yıllar’dan “Medyatik olmak adına genel geçer sağlık açıklamaları sakıncalı sonuçlar doğurabilir” uyarısı geldi.
Büyük tehlike! Aileler bile zorluyor, oyuncak içinde ilaç teslimatıSınavlara hazırlanan öğrenciler, dikkat artırmak ve daha iyi odaklanmak için kırmızı reçeteli ilaçlara yöneldi. Kimi arkadaşının önerisiyle kimisi de velisinin zorlamasıyla ilaca başlıyor. Kaçak yollardan ulaşmak isteyenlere ise peluş oyuncak içerisinde 1.300 TL’ye ilaç teslimatı yapılıyor.
Dezavantajlı dönem başlıyor: İnternetten sakın satın almayınKış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte sosyal medyada, internet üzerinden bağışıklık güçlendirdiği söylenen birtakım ilaç ve benzeri maddelerin satışının arttığını söyleyen Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Galip Ekuklu, vatandaşlara bilmeden, internet ortamından birkaç yoruma ve eşin-dostun söylediğine güvenerek bu ilaç benzeri şeyleri kullanmamaları konusunda uyarıda bulundu.
Acillik eden gizli tehlike! Ağzına kadar dolu ilaç torbalarıTansiyon düşürücüler, kolesterol hapları, ağrı kesiciler, kan sulandırıcılar… Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Vahide Aslıhan Durak, yaşlılarda çok sayıda ilaç kullanımı nedeniyle aşırı düşük tansiyon, kanama, hatta bilinç kaybı ile acil başvurularının sık yaşandığını söyledi. Doç. Dr. Durak, sarı kantaron ve gingko biloba gibi takviyelerin de tehlikeyi katladığını kaydederek bazen ölümcül bile olabilen bu tehlikeyi önlemenin yolunun ise literatüre de giren "İlaç torbanı bana göster" ilkesinden geçtiğini vurguladı. Doç. Dr. Durak, "Eczanelerin verdiği ilaç çantalarını çok sever bu hasta grubumuz. İçinde bir dolu ilaç ve şeker ölçüm çubuklarıyla günlere giderler hatta. Bu hastalarımızın 6 ayda bir, onları düzenli takip eden aile hekimlerine bu torbalarını açıp göstermeleri gerekiyor" dedi.
Uzman isim uyardı: Kahvaltılarınızı düzene sokunBahar yorgunluğu kış ayından bahar ayına geçilirken havaların birden ısınması sonrası görülüyor. Soğuk havaya alışan insanlar havanın bir anda ısınmasıyla kendini halsiz ve yorgun hissediyor. Yorgunluğun geçmemesi durumunda bir hekime başvurmamız gerekiyor. Peki bu yorgunluğu üstümüzden nasıl atabiliriz? Bu dönemde beslenmemiz nasıl olmalı? Hayatımızdan çıkarmamız gereken besinler neler? İşte yanıtları...
Kanseri can evinde vuracak çalışma! ‘Hastada uygular gibi’ önce laboratuvarda deniyorlarMarmara Üniversitesi (MÜ) Genetik ve Metabolik Hastalıklar Araştırma ve Uygulama Merkezi (GEMHAM) tarafından Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen bir çalışmayla, kanser teşhisi alan hastadaki tümörün tedaviye nasıl yanıt vereceği, tedaviye başlanmadan önce laboratuvarda belirleniyor.
Antibiyotik kullanımı ile ilgili korkutan uyarı! Herkes doğru sanıyordu ama tamamen yanlış çıktıAntibiyotik kullanımı ile ilgili son dakika uyarısı! Herkes doğru biliyordu ama tamamen yanlış çıktı. Kış aylarında olabilecek viral enfeksiyonlarda bilinçsiz antibiyotik kullanımının uygun olmadığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Bekçibaşı, tarih vererek korkutan bir uyarıda bulundu.
Boğaz ağrısına iyi geliyor, yüz binlerce kişi tüketiyor! Pastil kullandıktan sonra sakın bunu yapmayınÇok sayıda vatandaş, çoğunlukla kışın çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan boğaz ağrısından muzdarip. İlaç kullanan da var kullanmak istemeyen de... Boğaz ağrısı yaşayan kişilerde bu dönemde pastil kullanımı da oldukça yaygınlaşıyor. Ağrıyı yatıştırmak ve semptomları hafifletmek için pastil kullanımı etkili oluyor. Peki her pastil aynı etkiyi gösterir mi? İçeriğinde hangi maddeler olan pastiller daha etkili? İşte kış ayına girdiğimiz şu aylarda uzman isimden size yardımcı olacak detaylı pastil rehberi…
Çok sayıda ilaç kullanan hastaları sevindirecek haber! Resmen başladıHastaların doğru şekilde ilaç kullanımını sağlayacak 'Akılcı İlaç Polikliniği' Manisa'da ilk kez bölge hastanesi konumundaki Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde açıldı. Akılcı İlaç Polikliniği sayesinde çok sayıda ilaç kullanan hastaların hem kafasındaki karışıklıklar sona erecek hem de ilaç tedavisinde maksimum faydaya ulaşılacak.
'İlk 2 yaştaki beslenme yetersizliği büyüme geriliği sebebi'Büyüme geriliğinin, çocuğun kendi yaş ve cinsiyetine uygun büyümeyi göstermemesi olarak tanımlandığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Ferda Yapıcı Köklü, “Her topluma özgü hesaplanan büyüme eğrileri vardır. Çocuk, kendi toplumunun büyüme eğrisinde en alt çizgide ya da daha altında yer alıyorsa ve kontrollerinde normal boy uzamasını sağlayamıyorsa, büyüme geriliğinden söz edilebilir. İlk iki yaştaki beslenme yetersizlikleri de büyüme geriliğine sebep olabilir” dedi.
Sıcak çarpması ölüme neden olabilirİç Hastalıkları Uzmanı Dr. Harika Uğurtay, sıcak çarpmasının ölüme neden olabileceğini söyledi. Sıcak çarpmasının 40 derecenin üzerine çıkan yüksek bir vücut sıcaklığı ve deliryum, konvülsiyon veya koma ile sonuçlanan merkezi sinir sistemi işlev bozukluğu ile karakterize, yaşamı tehdit eden bir hastalık olduğunu söyleyen İç Hastalıkları Kliniği’nden Uzm. Dr. Harika Uğurtay, artan sıcak havalar nedeniyle uyarılarda bulundu.
“Her 2 gebeden biri hemoroid hastalığı tehdidi altında”Hamileler arasında hemoroidal hastalık görülme sıklığının yüzde 50 oranında olduğuna işaret eden Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Hamilelik sırasında vücuttaki değişiklikler hemoroidal hastalıkların görülmesine sebep olabilir. Özellikle bu dönemde vücudun kabızlığa yatkın olması, hormonal değişiklikler ve demir ilaçları gibi kabızlığı artıran ilaçlar şikayetlerin artmasına neden olabilir” dedi.
Diyabet hastalarına 10 önemli yaz uyarısı!Yaz mevsimi geldi. Ancak güneşin kendini bolca gösterdiği yaz ayları diyabet hastaları için büyük bir risk oluşturabiliyor. Yaz mevsiminde vücutta oluşan sıvı kaybına, yazın getirdiği rehavet nedeniyle beslenme düzeninin bozulması ve rutin kontrollerin ihmal edilmesi gibi çeşitli faktörler de eklenince, diyabet hastalarının kan şekerinde düzensizlikler gelişebiliyor. Bunun sonucunda yaşam kalitesinin düşmesinin yanı sıra kalpten böbreklere, beyinden gözlere kadar pek çok organda hasar meydana gelebiliyor. Aslında yaşam alışkanlıklarında yapılacak olan bazı düzenlemelerle diyabet hastalarının kan şekerini kontrol altında tutarak sağlıklı bir yaz dönemi geçirmeleri mümkün olabiliyor. Peki, Diyabet hastaları nelere dikkat etmeli, nasıl beslenmeli? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meltem Batmacı anlattı.
Hem hazır melatonin kaynağı hem de kanserden koruyor! Sofradan eksik etmeyin!İleri yaştaki bireylerin beslenmelerinde dikkat etmesi gereken noktalara işaret eden Diyetisyen Özden Örkcü, kas kütlesinin kaybedilmesi, aktivite seviyesinin düşmesi eğilimi nedeniyle alınması gereken kalorilerin azalması gerektiğini söyledi. Özellikle 70 yaş üzerindeki bireylerin kemik sağlığını korumaları için daha fazla kalsiyum ve D vitaminine ihtiyaç duyduğunu belirten Örkcü, B12 vitamini kaynağı olan güçlendirilmiş tahıl, yağsız et, balık ve deniz ürünleri tüketilmesini tavsiye ediyor. Beyin tarafından salgılanan melatonin aynı zamanda çok kuvvetli bir antioksidan özelliği gösterdiğini kaydeden Örkcü, “Ceviz melatoninin insan vücudunun kullanıma hazır formunu içermektedir.” dedi.
Çocuklarda hipertansiyon belirtilerine dikkat edilmeliHipertansiyon hastalığının çocukluk döneminde ortaya çıkabildiğini belirten Çocuk Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Duygu Övünç Hacıhamdioğlu, “Geceleri uyanıp idrara gitmek, uç organlarda (el, ayak gibi) soğukluk, yürüme sırasında kalça ya da bacaktaki bir ağrıdan dolayı aksama, çarpıntı, terleme, ateş basması hissi gibi belirtiler hipertansiyona bağlı yakınmalar olabilir. 3 yaşını doldurmuş tüm çocuklara sağlık kontrolleri sırasında tansiyon ölçümü de yapılması çok önemlidir” dedi.
Ameliyat öncesi PCR testi kalktı mı? PCR testi kaldırıldı mı? Sağlık Bakanlığı duyurdu! Ameliyat öncesi PCR testi zorunluluğu ile ilgili önemli karar! Sağlık Bakanlığı ameliyat ya da endoskopi, kolonoskopi gibi girişimsel işlemler öncesinde hastalara tarama amaçlı test zorunluluğunu uyguluyordu. Peki, Ameliyat öncesi PCR testi kalktı mı? PCR testi kaldırıldı mı? İşte detaylar…
İlaç Kullanımı ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki ilaç kullanımı haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.