Son dakika höyük haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan höyük ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını höyük haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan höyük gelişmeleri de dahil olmak üzere 146 höyük haberi bulunmuştur. Tüm höyük haberleri aşağıda listelenmiştir.
Milliyet Arkeoloji 45. sayısında soruyor: İstanbul'da bir antik kent olduğunu biliyor musunuz?Milliyet Arkeoloji dergisi, 19 Ocak Pazar günü yayımlanacak olan yeni sayısında, her gün yakınından binlerce kişinin geçtiği ama çok az kişinin bildiği bir antik kenti kapağına taşıdı. "İstanbul’da birçok tarihi yapı görmüş olabilirsiniz; peki ya bir antik kent?" diye soran dergi, Küçükçekmece Gölü’nün Avcılar kıyısındaki Bathonea Antik Kenti’nde, İstanbul tarihinin eksik parçalarını tamamlayan kazı çalışmasına ilişkin detaylı bilgilere yer veriyor.
Amasya'da bulundu, ilk ve tek! Tam 6 bin 500 yıllık tarih saklıAmasya'da 18 yıldır süren Oluz Höyük kazıları, 6 bin 500 yıl öncesine uzanan tarihe sahip höyüğün Hitit, Frig ve Pers medeniyetleri dönemlerinde inanç merkezi olarak kullanıldığını ortaya çıkardı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Kazılarda gördüğümüz büyük fotoğraf, Oluz Höyük dini bir merkez şeklinde değerlendirilmiş olmasıdır” dedi.
Kutsal Oda Anadolu'da bulundu! Kazı sırasında işçiler fark etti: Bu tarihte bir ilk!Amasya'daki Oluz Höyük kazısında Frig dönemine ait kutsal olduğu değerlendirilen 2 bin 600 yıllık oda ve taş ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, “Bir kutsal odayı ve içerisinde kutsal taşı açığa çıkarmamız Anadolu arkeolojisinde ilk defa gelişen bir olay” dedi.
Diyarbakır'da Amida Höyük'te heyecanlandıran keşif: Çanakkale gazisine ait olduğu ortaya çıktıDiyarbakır'ın Sur ilçesindeki 10 bin yıllık Amida Höyük'teki Artuklu Sarayı'nda yapılan kazı çalışmalarında, Çanakkale Savaşı’nda gazi olan bir askere ait olduğu değerlendirilen rozet bulundu. Kazı Başkanı ve Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Yıldız, “Muhtemelen bu madalya Çanakkale savaşlarına katılıp, gazi olarak memleketi Diyarbakır’a dönen bir gazi askerimize verilen bir madalyadır. O da Amida Höyük’ün olduğu alanda düşürmüştür” dedi.
Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'deMilliyet Arkeoloji dergisi, 17 Kasım Pazar günü yayımlanacak olan 43. sayısında kapsamlı bir Kapadokya dosyası ile okurlarının karşısına çıkıyor. Dergi, Kapadokya'nın ilk yerleşiklerinden yer altındaki Kapadokya'ya, peribacalarının milyonlarca yıllık oluşum sürecinden bölgedeki Hristiyanlık mirasına, her yönüyle Kapadokya'yı ele alıyor.
Burdur'da tam 5 bin yıllık iskelet bulunduBurdur’da tarihi milattan önce 3 bin yılına dayanan Hacılar Büyük Höyük'teki kazı çalışması sırasında, yaklaşık 5 bin yıllık olduğu belirlenen iskelet bulundu.
Çanakkale'de Maydos Antik Kenti'nde 4 bin yıllık silindir mühür bulunduÇanakkale'nin Eceabat ilçesindeki Maydos Antik Kenti'nde devam eden 2024 yılı kazı çalışmalarında Mezopotamya'dan başlayan ve Anadolu'nun içlerine kadar devam eden ticaret ağında kullanılan yaklaşık 4 bin yıllık silindir mühür bulundu.
Medeniyetler beşiği Adana'da 9 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkıyor Binlerce yıldır çok farklı medeniyetleri bünyesinde barındıran Adana, geniş coğrafyasında birbirinden farklı zenginliklere ev sahipliği yapıyor. Özellikle yemekleri ile ön plana çıkan kadim kent tarihi dokusu ile de dikkat çekiyor. Neolitik dönemden erken Roma'ya kadar kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanılan Tatarlı Höyük'te tarih gün yüzüne çıkartılıyor.
Kütahya'da bulundu, tam 3 bin 750 yıllık! İlk örnek olarak kayda geçtiKültür ve Turizm Bakanlığı, Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde yer alan Tavşanlı Höyük'te yapılan arkeolojik kazılar sonucunda, 3 bin 750 yıllık ticaret buluntusu olan fayans silindir mührün gün yüzüne çıkarıldığını duyurdu.
Milliyet Arkeoloji ile 'Yaşayan Tarih'e YolculukMilliyet Arkeoloji dergisi, 18 Ağustos Pazar günü yayımlanacak 40. sayısında Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ni mercek altına alıyor. Ayrıca dergi, Muğla'dan İstanbul'a uzanarak okurları önce fotoğrafçı Timurtaş Onan'ın kitabıyla İstanbul'un tarihî hanlarına, ardından da Bizans Dönemi'nde yapılmış ve daha sonra camiye çevrilmiş üç kültür mirasına götürüyor.
Tatarlı Höyük'te Adana'nın 9 bin yıllık tarihi gün yüzüne çıkıyor! İlk kadın kraliçenin izi aranıyorBinlerce yıldır çok farklı medeniyetleri bünyesinde barındıran Adana, geniş coğrafyasında birbirinden farklı zenginliklere ev sahipliği yapıyor. Özellikle yemekleri ile ön plana çıkan kadim kent tarihi dokusu ile de dikkat çekiyor. Neolitik dönemden erken Roma'ya kadar kesintisiz yerleşim yeri olarak kullanılan Tatarlı Höyük'te tarih gün yüzüne çıkartılıyor. Hitit Kraliçesi Puduhepa'nın doğup büyüdüğü ve gençlik yıllarını geçirdiği höyükte tarihe ışık tutacak izler araştırılıyor.
Adana'da serinleten yaz şenliği bugün başlıyor!Adana'da kavurucu sıcaklara yaz şenliği ile ara verilecek. Aladağ Millet Bahçesi ve Ceritler Meydanı Mahallesi Çarşı Merkezi'nde düzenlenen etkinliklerde Adanalılar sanata doyacak.
Tatar Höyük: Tarihin izleriAdana'nın Ceyhan ilçesinde bulunan Tatar Höyük, Türkiye'nin önemli arkeolojik alanlarından biridir. Höyük, çeşitli dönemlere ait kalıntıları barındıran çok katmanlı bir yerleşim yeridir. Arkeolojik kazılar, Neolitik Çağ’dan Roma Dönemi’ne kadar geniş bir zaman dilimini kapsayan eserleri ortaya çıkarmıştır.
Höyük ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki höyük haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.