Son dakika arkeoloji haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan arkeoloji ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını arkeoloji haber sayfamızda bulabilirsiniz.
haberleri sayfasında son dakika yaşanan arkeoloji gelişmeleri de dahil olmak üzere 1.299 arkeoloji haberi bulunmuştur. Tüm arkeoloji haberleri aşağıda listelenmiştir.
Bakan Kacır: Çalışana 2 bin 500 lira destek vereceğizSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır "Sektörlerin rekabet gücünü ve üretimini korumayı hedefliyoruz, bunun için de KOSGEB eliyle çalışan başına 2 bin 500 liraya kadar bir destek sunuyor olacağız" dedi. Kacır ayrıca 2025 yılı ajandasına ilişkin de önemli bilgiler verdi.
Simpson'lar bunu da mı tahmin etti? Keşif bilimsel açıdan da oldukça önemliYakın zamanda keşfedilen bir antik Mısır mezarı, internetin ilgisini oldukça farklı bir şekilde üzerine çekti. Mezardaki bir resimde yer alan figür, Amerikan animasyon dizisi The Simpsons’ın ünlü karakteri Marge Simpson’a şaşırtıcı derecede benziyor. Bu keşif, hem arkeoloji meraklıları hem de popüler kültür hayranları arasında heyecan yarattı.
Anadolu'nun arkeolojik zenginlikleri dijital arşivle dünyaya açılıyor: Türkiye'de bir ilk!Türkiye'de bir ilk olarak 10 bin insan iskeleti ve fosili dijital ortamda arşivlenecek. Üç boyutlu taramalarla oluşturulacak bu dijital arşiv, arkeoloji ve antropoloji dünyasına önemli bir katkı sağlayarak Anadolu'nun tarihi zenginliklerini uluslararası bilim camiasına sunacak.
Antalya'da Perge Antik Kenti'nde 1800 yıl sonra çeşmeden su akmaya başladıKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'de ilk olarak Burdur'da Sagalassos Antik Kenti'ndeki Antoninler Çeşmesi'nde başlatılan, ardından Kibyra Antik Kenti'ndeki Anıtsal Çeşme'de devam eden tarihi çeşmelerin yüzyıllar sonra yeniden suyla buluşturulması çalışmaları kapsamında Antalya'daki Perge Antik Kenti'nde nehir tanrısı Kestros'un adını taşıyan 1800 yıllık antik çeşme de yeniden suya kavuştu.
Muazzez İlmiye Çığ son yolcuğuna uğurlandıMersin'de 110 yaşında yaşamını yitiren Türkiye'nin ilk sümeroloğu Muazzez İlmiye Çığ, düzenlenen törenin ardından toprağa verildi.
Muazzez İlmiye Çığ hayatını kaybettiSümeroloji alanında dünyaca tanınan bilimsel çalışmalara imza atan Muazzez İlmiye Çığ, Mersin'de tedavi gördüğü hastanede 110 yaşında yaşamını yitirdi.
Kapadokya’nın yeryüzü ve yer altı hikâyesi Milliyet Arkeoloji'deMilliyet Arkeoloji dergisi, 17 Kasım Pazar günü yayımlanacak olan 43. sayısında kapsamlı bir Kapadokya dosyası ile okurlarının karşısına çıkıyor. Dergi, Kapadokya'nın ilk yerleşiklerinden yer altındaki Kapadokya'ya, peribacalarının milyonlarca yıllık oluşum sürecinden bölgedeki Hristiyanlık mirasına, her yönüyle Kapadokya'yı ele alıyor.
İzmir'de 5 bin yıllık el emeği: Yassıtepe'de metalin döküldüğü atölyeler gün yüzüne çıktıİzmir'in Bornova ilçesindeki Yassıtepe Höyüğü'ndeki kazılarda, saçları toplamakta ve elbiseleri iliklemede kullanılan 4 ila 5 bin yıllık bronz (tunç) iğneler ile pişmiş topraktan ağırşaklar bulundu. Kazı Başkanı Doç. Dr. Zafer Derin, "Tuncun, bakırın içine arsenik malzemeyi katarak sert bir malzeme üretiyorlar. Bu da metal işçiliğini, dökümünü bildiklerini gösteriyor. Bu Yassıtepe'nin, 5 bin yıl önceden itibaren metalin döküldüğü atölyelerin de olduğu bir yer olduğunu ortaya koyuyor" dedi.
Efes’in 5 katı büyüklüğünde Adana’daki Anavarza Antik Kenti keşfedilmeyi bekliyor! Yeni protokol imzalandıAdana'nın Kozan ilçesinde bulunan ve 'Yenilmez şehir' olarak bilinen Anavarza Antik Kenti, Adana gezi rotasında mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan antik kentin giriş kapısı, kalesi, tiyatrosu, ve surları turistlerin ilgi odağında. Adana Büyükşehir Belediyesi ile Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölümü arasında Anavarza Antik Kent kazılarıyla ilgili 2024 yılını içeren protokolü imzalandı.
İzmir Kültür Yolu Festivali yüzlerce etkinliğe ev sahipliği yapacakKültür ve Turizm Bakanlığınca düzenlenen İzmir Kültür Yolu Festivali'nde konserlerden sergilere, tiyatrodan opera ve bale gösterilerine, söyleşilerden atölyelere, çocuk etkinliklerinden dijital sanatlara kadar yüzlerce etkinlik yapılacak.
Mağaradaki 86 bin yıllık yaşam Milliyet Arkeoloji'deMilliyet Arkeoloji dergisi, 20 Ekim Pazar günü yayımlanacak 42. sayısında ilk bakışta "sıradan taşlar" gibi görünen ama bilimsel bir kazıyla insanlığı 86 bin yıl öncesine bağlayan yontma taş aletlerin bulunduğu İnkaya Mağarası'nı kapağına taşıdı.
Mersin'de binlerce tarihi eser turizme kazandırıldıMersin'de Bizans ile Roma dönemlerine ait nekropol, antik tiyatro, sarnıç, su kemerleri ve fırınların yer aldığı Elaiussa Sebasta Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarında bulunan binlerce eser restore edilerek müzeye kazandırıldı.
Burdur'da tam 5 bin yıllık iskelet bulunduBurdur’da tarihi milattan önce 3 bin yılına dayanan Hacılar Büyük Höyük'teki kazı çalışması sırasında, yaklaşık 5 bin yıllık olduğu belirlenen iskelet bulundu.
Almanlar 111 yıl önce tarihi eserlere göz koymuş! Gizli belgeler ortaya çıktıÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Assos Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, bu yıl hazırladığı Assos-Behram kitabında, Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıyı fırsat bilen Didyma, Priene ve Milet kazılarını yapmış olan İstanbul Alman Konsolosluğu Bilim Ataşesi Arkeolog Theodor Wiegand'ın, İstanbul Arkeoloji Müzesindeki eserleri Alman Bankasına götürmek için girişimde bulunduğunu belirterek, “Arkeolog Theodor Wiegand, İstanbul Arkeoloji Müzesindeki en önemli eserlerin teminat gösterilerek, Osmanlı Hükümetine, Alman Bankası tarafından yüklü bir kredi verilmesi ve sonrasında zaten Osmanlıların bu verilen krediye ödemeleri mümkün olmayacağı içinde bu eserlerin önce Alman Bankasına daha sonra da Prusya Devlet tarafından bu bankanın satın almasının iyi fikir olduğunu iddia etmiş” dedi.
Ankara'nın göbeğinde Osmanlı Hamamı'na ait kalıntılar bulunduAnkara'nın Ulus semtinde yürütülen 'Antik Roma Tiyatrosu ve Arkeopark (Arkeoloji Parkı)' projesi kapsamındaki restorasyon ve kazı çalışmalarında, Osmanlı hamamı ve tabakhane gün yüzüne çıkarıldı. Osmanlı'nın ilk hamam örnekleriyle benzer özellikler taşıyan yapı, proje ile birlikte kentin kültür hayatına kazandırılacak.
Kayseri'de Erken Tunç Çağı'na tarihlenen sarayda 20'ye yakın oda ortaya çıkarıldıKayseri'de 6 bin yıllık Kültepe Kaniş Karum Ören Yeri'nde 4 bin 200 yıl önce çıkan yangında yok olan Erken Tunç Çağı'na tarihlenen sarayın 20'ye yakın odası ortaya çıkarıldı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, "Hemen hemen hepsi az, orta ya da şiddetli bir şekilde yangına maruz kalmış ve aslına bakarsanız maruz kaldıktan sonra bu yapılar terk edilmiş. Fakat anladığımız kadarıyla daha sonra tekrar kullanılmış. Bu kalın duvarlı yapıların üstüne daha ince duvarlı başka yapılar eklenerek, belki depo niteliğinde tekrar kullanılmaya devam etmiş" dedi.
İncil'de adı 8 kere geçiyor: Hristiyanlığın Anadolu'daki en önemli merkezinde kazı çalışmaları başlatıldıİncil'de Aziz Pavlus’un Hristiyanlığı yaydığı yer olarak bilinen Konya’nın Meram ilçesindeki Lystra Antik Kenti’nde arkeolojik kazı çalışmaları başladı. Kazı Başkanı Doç. Dr. İlker Mete Mimiroğlu, “Lystra, 1’inci yüzyılda Aziz Pavlus tarafından ziyaret ediliyor. Ziyareti sırasında bir yatalağı iyileştirmesi sonrasında halk tarafından Zeus ve yanındaki Barnabas'la beraber Hermes zannediliyor. Bunun üzerine yaşanan olaylar, özellikle Hristiyanlık aleminde en önemli mucizelerden ve Hristiyanlığın temelinin atıldığı olaylardan biri olarak kabul görüyor. Bu bağlamda Lystra aslında Hristiyanlık dünyası için önemli bir hac merkezlerinden biri ve oldukça tanınan bir yer” dedi.
Efes'in 'ışıltısı' Milliyet Arkeoloji'deMilliyet Arkeoloji dergisi, 15 Eylül Pazar günü yayımlanacak 41. sayısında Efes’i mercek altına alıyor. Dergide ayrıca Avusturya’nın başkenti Viyana’da bulunan Efes Müzesi’nde, Anadolu tarihine ait önemli eserler inceleniyor.
Dülük Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları başladı: Yıl boyunca yapılacakGaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Dülük Antik Kenti'nde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarını inceledi. Ziyaret sonrası yapılan açıklamada senede 2 ay süren kazı çalışmalarının 12 ay yapılabilmesi için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile görüşüleceği belirtildi.
Arkeoloji ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki arkeoloji haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.