Hak Düşürücü Süre

Hak Düşürücü Süre

Son dakika hak düşürücü süre haberleri ile ilgili Gazete Vatan adresinde yer alan tüm haberlere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Geçmişte yaşanan hak düşürücü süre ile ilgili gelişmeler, bugün yayınlanan güncel haberler ve çok daha fazlasını hak düşürücü süre haber sayfamızda bulabilirsiniz.

Hak Düşürücü Süre

haberleri sayfasında son dakika yaşanan hak düşürücü süre gelişmeleri de dahil olmak üzere 90 hak düşürücü süre haberi bulunmuştur. Tüm hak düşürücü süre haberleri aşağıda listelenmiştir.
Kıdem tazminatı ödense de geri alınıyor! Tespit edilmesi yeterli, çalışanlara kritik uyarı
Kıdem tazminatı ödense de geri alınıyor! Tespit edilmesi yeterli, çalışanlara kritik uyarıKadın işçi bir işverene bağlı olarak çalışırken evlenmesi üzerine evlilik tazminatı hakkından yararlanabiliyor. İşten çıkacak çalışanlara, iş sözleşmesini kendi isteğiyle sona erdirse de kıdem tazminatı ödemesi yapılıyor. İşten ayrılması için hak düşürücü süre bulunmasının yanı sıra bir şirkette belirli bir süre çalışmış olması da gerekiyor. Fesih anı itibarıyla doğmuş hakedişler, işten ayrıldıktan sonra başka işe başlama, ihbar süresi, işsizlik maaşı gibi konular özellikle araştırılanlar arasında. İşte evlilik tazminatı ile ilgili önemli detaylar…
10 yıl sonra çocuğu oldu, babası başkası çıktı! Yargıtay'dan emsal karar geldi: ‘Yaptığı eziyetin cezasını çeksin’
10 yıl sonra çocuğu oldu, babası başkası çıktı! Yargıtay'dan emsal karar geldi: ‘Yaptığı eziyetin cezasını çeksin’Konya'da yaşanan olay, Mustafa Y. isimli vatandaşı isyan ettirdi. Eşinin 2015'te dünyaya getirdiği çocuğun babası olmadığını, DNA testiyle öğrenip boşanma ve soy bağının iptali davası açan 42 yaşındaki Mustafa Y., “Çocuğun babası kimse çıksın ortaya, bana yaptığı eziyetin cezasını çeksin” ifadelerini kullandı. Yargıtay'dan ise emsal bir karar geldi.
12.07.2023Yaşam
'Emekli çalıştırmıyoruz' diyerek kovuldu! EYT'lilere bir müjde de yargıdan geldi
'Emekli çalıştırmıyoruz' diyerek kovuldu! EYT'lilere bir müjde de yargıdan geldiEmeklilikte Yaşa Takınlanlara (EYT) yönelik düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle 2 milyonu aşkın kişi, çifte maaş hayali kurarken mahkemeden önemli bir karar çıktı. Tam 25 sene boyunca çalıştığı işyerinden emekli olduktan sonra 'emekli çalıştırmıyoruz' denilerek kovulan işçiye mahkemeden müjde geldi. Mahkeme kararına gerekçe olarak; işyerinde emekliliği hak edenlerin işten çıkarılmasına dönük objektif bir kararın bulunmamasını gösterdi.
Yargıtay son noktayı koydu! Evlililik vaadiyle dolandırıcılık yapana şok
Yargıtay son noktayı koydu! Evlililik vaadiyle dolandırıcılık yapana şokKendisiyle evleneceğini söyleyen kadına daire ve arabasını devreden genç adam hayatının yokunu yaşadı. Kadının evylenmekten vazgeçmesiyle sarsılan genç soluğu mahkemede aldı. Yıllar süren davaya son noktayı koyan yargıtay; evlilik vaadi ile davacının iradesinin fesada uğratıldığına dikkat çekti.
29.10.2022Gündem
Borç ve alacağı olan milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Flaş imza detayı
Borç ve alacağı olan milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! Flaş imza detayıÇalışan milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor. Borç ve alacağı olan çalışanların dikkat etmesi gerekiyor. İbranameler tarafların sözleşme nedeniyle birbirlerine borç ve alacaklarının kalmadığını göstermek üzere hazırladıkları belgelerdir. İşçinin işveren karşısında daha zayıf konumda olması ibranamelere birtakım sınırlamaların konulmasını zorunlu kılmıştır. Borçlar Kanunu’ndaki düzenleme öncesinde Yargıtay ilkeleriyle sınırlanan ibraname, bugün kanunda yer alan kurallarla net bir şekilde sınırlandırılmıştır. Yargıtay’a göre ibranamelerin geçerliliği için gereken bir aylık süre, feshi izleyen bir aylık sürede işverenin olası baskılarını azaltmak, iş güvencesinin sağlanması açısından önemlidir. Geçerli ve haklı neden iddialarına dayanan fesihlerde dahi ibraname düzenlenmesi için feshi izleyen bir aylık sürenin beklenmesi gerekir. İşte ibranamelerle ilgili çalışanları ilgilendiren detaylar...
Çalışanlar ve işveren için önemli süre detayı! Kıdem tazminatı ödenmez, haklıyken haksız duruma düşebilirsiniz...
Çalışanlar ve işveren için önemli süre detayı! Kıdem tazminatı ödenmez, haklıyken haksız duruma düşebilirsiniz...İşçi ve işveren milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiriyor. 6 günlük süreye dikkat edilmesi gerekiyor. Haklı iken haksız duruma düşebilirsiniz. İşveren ya da işçi, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan durumlarda iş sözleşmesini derhal feshedebilir. Sözleşmeyi feshetmek için ihbar süresini beklemeye de gerek duyulmuyor. Ancak derhal fesihte 6 günlük hak düşürücü süreye dikkat edilmesi gerekiyor. Süreyi kaçırdıktan sonra fesih yapanlar haksız duruma düşebilir, tazminat da ödenmez. Fesih yetkisinin, karşı tarafın öğrendiği günden başlayarak 6 iş günü içinde kullanılması gerekiyor. İşçi ve işveren açısından derhal fesih sebepleri tek tek açıklandı.
İşçi - işveren milyonları ilgilendiriyor! Tazminat ve işe iade ile ilgili flaş açıklama
İşçi - işveren milyonları ilgilendiriyor! Tazminat ve işe iade ile ilgili flaş açıklamaMilyonlarca çalışan ve işvereni doğrudan ilgilendiriyor.Tazminat, işe iade va çeşitli alacakları kapsıyor. Birçok çalışan işten çıkarıldığında işe iade talebiyle dava açıyordu. Tazimat ödemelerinin eksik yapılması da dava açıklan konular arasında bulunuyordu. Ancak 2018 yılında yapılan düzenleme ile işçi işveren arasındaki alacak davalarında arabulucuya başvuru zorunluluğu başladı. Arabulucu başvurusunda ve uzlaşılamaması halinde düzenlenecek tutanakta alacak kalemlerinin tek tek sayılması gerekiyor. Başvuruda ve tutanakta yer almayan alacaklar için dava açılamıyor. Arabulucu ile sonuç alınamaması durumunda dava yolu açılıyor.
Çalışan milyonları kapsıyor! 6 gün süreniz var, ücret farkı ve...
Çalışan milyonları kapsıyor! 6 gün süreniz var, ücret farkı ve...İşveren ve çalışan milyonları çok yakından ilgilendiriyor. 6 gün süresi bulunuyor. Çalışma mevzuatında hem işçilerin hem de işverenlerin haklarını korumak için önemli maddeler bulunuyor. Birçok çalışan sahip olduğu hakları net olarak bilmediği için gerekli durumlarda hakkını arayamıyor. İş kanununda bazı sebepler haklı fesih nedeni olarak kabul ediliyor. Bu nedenlerden en az bilineni ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırılık halinde iş akdinin iki taraf içinde derhal fesih hakkının bulunması. . Derhal feshin, ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırılığın ortaya çıktığı andan itibaren 6 işgününde yapılması gerekiyor. Bu süre geçtikten sonra fesih yapan taraf haksız duruma düşüyor.
Bunu yapanın iş akdi feshediliyor! Tazminat ödenmiyor
Bunu yapanın iş akdi feshediliyor! Tazminat ödenmiyorÇalışma hayatındaki herkesi çok yakından ilgilendiren tazminat kararı! Birçok kişi farkında olmadan yapıyor. İş akdi işverence haklı sebep gerekçesi ile feshediliyor. Tazminat ödemesi yapılmıyor. Aynı işyerinde bir yıl ve üzerinde çalışan herkes kıdem tazminatı alma hakkına sahip oluyor. Çalışılan süre uzadıkça işverence ödenecek kıdem tazminatı miktarı da artıyor. İşveren tarafından işten çıkarılan çalışan kıdem tazminatı alıyor. Ancak bazı durumlarda kıdem tazminatı ödemesi yapılmıyor. Yargıtay tarafından tazminat ödemesi ile ilgili emsal niteliğinde bir karara imza atıldı. İş arkadaşlarını telefonla gizlice kaydeden kişiden işveren savunma istedi ancak işçi savunmaya yapmayı kabul etmeyince çalışan tazminatsız olarak işten çıkarıldı. Yargıtay tarafından verilen kararda işveren haklı bulundu ve tazminat talebi reddedildi.
SGK'ya başvurana 24 aylık maaş peşin olarak ödeniyor! Süre sınırı var, 36 bin ve....
SGK'ya başvurana 24 aylık maaş peşin olarak ödeniyor! Süre sınırı var, 36 bin ve....Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru şartı bulunuyor. 2 yıllık maaş tek seferde banka hesaplarına yatırılıyor. Süre sınırı bulunuyor. 5 yıl içerisinde müracaat etmeyenler hakkını kaybediyor. SGK ve Bağ-Kur için 24 aylık maaş ödemesi yapılıyor. Aylık 1.500 TL alan bir kişiye tek seferde 36 bin liralık ödeme yapılıyor. Devlet tarafından kız çocuklarına anne ve babasının ölümü nedeni ile sağlanan destek evlenene kadar sürüyor. Evlilik sürecinde ise çeyiz desteği veriliyor. Anne ya da babası SGK ve Bağ-Kur'dan emekli olanlar iki yıllık yetim aylığı tutarını çeyiz desteği olarak alıyor. Ancak memurlar için durum farklı. İlk kez 1 Ekim 2008 öncesinde memur olmuş anne ya da babadan ölüm aylığı alan kız çocuğuna 12 aylık ölüm aylığı tutarında evlenme ödeneği ödeniyor. Yani 1.500 TL'lik ölüm aylığı alan kız çocuğuna 18 bin TL evlenme ödeneği ödeniyor. Bu farklılığın nedeni 5434 sayılı kanunda evlenme ödeneğinin tutarının 12 ay olarak belirlenmesi. Öte yandan yerim aylığı alırken evlenen ve sonrasında boşanan kişilere yeniden yetim aylığı bağlanıyor. Buradaki dikkat çeken detay ise çeyiz parası alınan sürenin tamamlanmış olması. Yani SSK ve Bağ-Kur'dan yetim aylığı alanlar evlilik tarihi itibarı ile iki yıl sonrasında tekrar yetim aylığı alabiliyorlar.
Kıdem tazminatı ile ilgili flaş ayrıntı! Okumadan imzalamayın
Kıdem tazminatı ile ilgili flaş ayrıntı! Okumadan imzalamayınTüm çalışanları ilgilendiriyor. Aynı işyerinde bir yıl ve üzerinde çalışanlar işten çıkarılmaları durumunda kıdem tazminatı alıyor. Ancak bazı durumlarda çalışan tazminat hakkını kaybediyor. İş Kanunu’na tabi çalışanlar haklı nedenle iş akdini feshettiklerinde kıdem tazminatını alabilirler. Ancak, iş akdini feshederken verdikleri dilekçede haklı fesih sebebini açıkça yazmak yerine, “Kişisel nedenlerle” veya “Gördüğüm lüzum üzerine” gibi ifadeler kullananlar, kıdem tazminatı hakkını kaybederler.
Yıllık izinler ile ilgili flaş detay! Çalışanları kapsıyor, para ödemesi...
Yıllık izinler ile ilgili flaş detay! Çalışanları kapsıyor, para ödemesi...Yıllık izinlerle ilgili önemli açıklama! Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor. Yıllık izinleri içeride biriken çalışanlar, izinlerinin ücretini alıp alamayacağını merak ediyor. Yıllık izinler sadece işten çıkarken para olarak alınabiliyor. Çalışanlar yıllık izinlerini yıl içinde kullanmaları gerekiyor. Ancak eğer işten çıkılacaksa, kullanılmayan kaç gün izin varsa parasının işveren tarafından ödenmesi gerekiyor. Örneğin iş yerinde 60 gün izin kalmışsa, 2 aylık brüt ücret ödenmesi gerekiyor.
SGK borç çıkarıyor! Emekli olamazsınız, maaşlarınız düşer! Sakın bunu yapmayın
SGK borç çıkarıyor! Emekli olamazsınız, maaşlarınız düşer! Sakın bunu yapmayınEmekli olamazsınız, olsanız bile maaşlarınız düşük olur. Milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiriyor. Sakın bunu yapmayın. Emeklilik açısından büyük mağduriyete sebep oluyor. Sigortasız çalışmak işçiler açısından olumsuz etki yaratırken, işveren açısından da ilerde dava açılması halinde borç sürprizi ile karşı karşıya kalmasına yol açıyor. Ödenmeyen primlerden, limited şirketi sonradan devralan ortak da sorumlu tutuluyor. İşçi hizmet tespit davası açıyor, kazanması halinde SGK işverene ödenmeyen primler için borç çıkarıyor. Peki sigortasız işçi çalıştıranların karşılaşabileceği riskler neler? İşte detaylar...
16.09.2021Ekonomi
SGK harekete geçip tespit ediyor! Maaş ve ödemeler iptal ediliyor...
SGK harekete geçip tespit ediyor! Maaş ve ödemeler iptal ediliyor...Milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiriyor Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), harekete geçti. SGK sahte işyerleri ile sahte sigortalı gösterildiğinden şüphelenilen işyerlerini “S”, “Ş” ve “K” kodlarıyla işaretliyor. K kodu bulunan işyerleri denetlendikten sonra sahte olduğu tespit edilirse bu işyerinden sigortalı gösterilenlerin prim günleri iptal ediliyor.
14 soruda kadın çalışanlara sağlanan destekler ve haklar! 10 milyon kadın çalışanı ilgilendiriyor!
14 soruda kadın çalışanlara sağlanan destekler ve haklar! 10 milyon kadın çalışanı ilgilendiriyor!Milyonlarca kadını ilgilendiriyor. Kadın çalışanlara sağlanan yeni destekler açıklandı. Türkiye'de sayısı 10 milyona ulaşan kadın çalışanların emzirme parasından gece çalışmaya, doğum yardımından iş göremezlik ödeneğine kadar birçok konuda geniş imkanlar tanınıyor. Peki, Çalışan kadınlara sağlanan haklar neler? Emzirme parası, doğum yardımı ve gece çalışma hakları!
Emeklilik fırsatı! Hemen e-Devlet'ten kontrol edin
Emeklilik fırsatı! Hemen e-Devlet'ten kontrol edinEmekli olmak isteyenlere güzel haber! Emeklilik fırsatı sunuluyor. Prim günü az olan kişiler bu haktan yararlanabiliyorlar. 10 yıl çalışmak yeterli oluyor. Tarih detayı bulunuyor. e-Devlet üzerinden kontrol edilmesi önemli. 1 gün geç olması bile emeklilik süresini 2 yıl uzatabiliyor.
18.07.2021Emekli
Para alacakken borçlu olursunuz! Çalışanları ilgilendiriyor! Flaş detay...
Para alacakken borçlu olursunuz! Çalışanları ilgilendiriyor! Flaş detay...Para alacakken borçlu olursunuz! Çalışan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Paranızı yakabilirsiniz, bu süreye dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Detaylarıyla açıklandı. İşçi eğer haklı nedenle iş akdini feshederse kıdem tazminatı alır. İşveren haklı nedenle feshettiğinde ise işçinin tazminatı yanar. Fakat burada önemli bir detay ortaya çıkıyor. Haklı neden bulunmasına rağmen lehine haklı neden ortaya çıkan taraf hak düşürücü süre içinde iş akdini feshetmez ise ya da bu süre aşıldıktan sonra feshederse fesih geçersiz hale gelir. Feshi geçersiz sayılan çalışan kıdem tazminatını alamayacağı gibi işverene de ihbar tazminatı ödemek zorunda kalır. Yani alacağınız varken borçlu duruma düşebilirsiniz. İşte dikkat edilmesi gerekenler...
Emekli maaşı düşer, geç emekli olursunuz! 5 yıl içinde...
Emekli maaşı düşer, geç emekli olursunuz! 5 yıl içinde...Emeklilik hayali kuran milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Emekli maaşları daha düşük oluyor ve emekli olacak kişi için de emeklilik süresi gecikiyor. 5 yıl süresi var. Çok önemli uyarı geldi. Bu süreyi sakın kaçırmayın. Sigortasız çalışanlar geç emekli olma ve daha az maaş alma sonucuyla karşı karşıya kalıyor. Ancak hizmet tespit davası açılırsa tüm koşullar değişiyor ve sigorta süreleri emekliliğe sayılıyor, emeklilik yaşı öne çekiliyor. Davayı açmak için 5 yıl süreniz var. Örneğin 2016 yılına kadar çalışılmışsa bu yıl sonuna kadar dava açma vaktiniz mevcut. Bazı durumlarda ise bu süre şartı kalkıyor.
23.01.2021Emekli
Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiriyor! Kötü haber...
Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiriyor! Kötü haber...Çalışan herkesi çok yakından ilgilendiriyor. Emsal karar verildi ve kötü haber geldi. Yargıtay, işten çıkartılan işçiye, çalıştığı yerde cep telefonu ile iş arkadaşlarının özel görüşme ve konuşmalarını kayıt altına aldığı gerekçesiyle tazminat ödenmemesi gerektiğine hükmetti.
9.11.2020Gündem
Emeklilik ile ilgili güzel haber! İkramiyeler...
Emeklilik ile ilgili güzel haber! İkramiyeler...Emekliler için önemli bir konu olan bayram ikramiyesini yeni emekliler de alabiliyor. Fakat emekliler bir takım şartları yerine getirmek zorunda. Özellikle maaş bağlandığı tarih önem kazanıyor.
15.10.2020Emekli
Otuz gün dolmadan imzalanan ibraname geçersiz
Otuz gün dolmadan imzalanan ibraname geçersizİşverenin işten ayrılırken çalışanlara imzalattığı, alacağının kalmadığına dair ibra sözleşmelerinin, iş akdinin feshinden itibaren en az bir ay sonra düzenlenmesi ve alacakların banka kanalıyla ödenmesi gerekiyor. Bir aylık süre dolmadan imzalatılan ibra sözleşmeleri geçersiz kabul ediliyor. Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberi
Sigortasız çalıştırılanlar hizmet tespiti için kaç yıl içinde dava açabilir?
Sigortasız çalıştırılanlar hizmet tespiti için kaç yıl içinde dava açabilir?Çalışma hayatının en büyük sorunlarından birisi ise kayıtdışı istihdam. Türkiye'de her 100 kişiden 34'ü sigortasız çalışıyor. Yani 9.9 milyon kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kaydı yok. Sigortasız işçi çalıştırmanın cezasının arttırılmasına rağmen işverenlerin sigortasız işçi çalıştırması hem ekonomi hem de çalışanlar açısından büyük zarara neden oluyor. Kayıtdışı çalışmanın, işçiler açısından da olumsuz sonuçları var. İşçiler, sigortasız çalıştırıldıkları dönem boyunca, sosyal güvenlik haklarından ve devlet destekli sağlıktan mahrum kalıyor. Aynı zamanda işten çıkarıldıklarında da işsizlik maaşından da faydalanamıyorlar. SGK’nın işçi şikayetlerine göre işlem yapabilmesi için ise işçilerin işten çıkmamış olmaları gerekiyor. Ancak işten çıkarıldıktan sonra da tespit dava sürecine de dikkat etmek gerekiyor. Peki, Sigortasız çalıştırılanlar hizmet tespiti için kaç yıl içinde dava açabilir? İşte hizmet tespit davasında dikkat etmeniz gerekenler...
SGK'dan parasını almayı unutanlar dikkat! Zaman aşımı süresi...
SGK'dan parasını almayı unutanlar dikkat! Zaman aşımı süresi...Yapılan uyarılar ve bilgilendirmeye rağmen pek çok kişi SGK’nın yaptığı ödemeleri almıyor ya da alacağını unutuyor. Ancak bu hakları almak için geç değil. Ancak almak için de geç kalmamak gerekiyor. Para zamanında çekilmeyince hak yanıyor. Çünkü, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yapılan ödemelerde zaman aşımı süresi uygulanıyor. Belirtilen süre içinde alınmayan aylık ve gelirler talepte bulunulan tarihten itibaren beş yıl öncesine kadar alınabiliyor. SGK tarafından verilen çeyiz yardımı, cenaze ödeneği gibi ödemelerin beş yıl içinde alınmaması halinde ise hak kayboluyor. İşte sosyal güvenlikte zaman aşımı ve hak düşürücü sürelere ilişkin detaylar...
8.09.2020Ekonomi
Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Kovulma sebebi...
Tüm çalışanları ilgilendiriyor! Kovulma sebebi...Çalıştığı özel bir şirkette mesai arkadaşlarının, özel görüşme ve konuşmalarını, kendi cep telefonu ile gizlice kaydettiği öne sürülen işçi, kapı önüne konuldu. Mahkemenin kapısını çalan işçiye kara haber Yargıtay'dan geldi. Yüksek Mahkeme; cep telefonu ile iş arkadaşlarının özel görüşme ve konuşmalarını kayıt altına aldığı gerekçesiyle işten çıkartılan işçiye tazminat ödenmemesi gerektiğine hükmetti.

Benzer Haber Etiketleri

Hak Düşürücü Süre ile ilgili olan tüm haberleri bu sayfa üzerinden görüntüleyebilirsiniz. Haberlerin detaylarını okumak ve diğer görselleri incelemek istiyorsanız haber başlıklarına tıklayabilirsiniz. Önceki hak düşürücü süre haberlerini görmek için Daha Fazla İçerik Göster butonunu kullanabilirsiniz.