Kira fiyatlarını düşürecek hamle! 3 formül gündemde: Faizsiz, 2 yıl ödemesiz kredi desteği
Kira fiyatlarını düşürecek hamle! 3 formül gündemde: Faizsiz, 2 yıl ödemesiz kredi desteğiKira fiyatlarındaki artış son dönemlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralardaki fiyat artışlarının önüne geçmek için konut arzının artırılacağını, deprem kaynaklı konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirileceğini ve dar gelirli vatandaşların konuta erişiminin artırılacağını söyledi. Peki yeni dönemde kira fiyatlarında ciddi bir düşüş olacak mı? Vatandaşlara ödeme kolaylığı sunulacak mı? İşte ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren konun detayları...
13.02.2024Ekonomi
Kiracı - ev sahibi milyonları ilgilendiriyor! Hemen hesaplayın, paranızı geri alın
Kiracı - ev sahibi milyonları ilgilendiriyor! Hemen hesaplayın, paranızı geri alınSite ve apartmanlarda oturan milyonlarca kişiyi doğrudan ilgilendiriyor. Tek tek açıklandı. Pek çok vatandaş haberdar değil. Kiracıların ve ev sahiplerinin talepte bulunması gerekiyor. Son bir yıl içerisinde kiralık ve satılık ev fiyatlarında görülen fahiş artış aidatlara da yansıdı. Özellikle sitelerde oturanlar kiralarla yarışır aidat miktarları ödemeye başladı. Her ay düzenli olarak ödenen aidatlar site yada apartman giderlerinin karşılanması için kullanılıyor. Ancak yıl içerisinde net gider rakamı belli olmadığı için ortalama bir miktar üzerinden hesaplama yapılıyor. Bu nedenle mahsuplaşma yapılmasının talep edilmesi gerekiyor. Yıl sonunda gelir ve giderlerin sıfırlanması hem kiracılar hem de mülk sahipleri için önemli. Çünkü, apartman ve site yönetimine her ay düzenli olarak ödenen aidat olarak nitelendirdiğimiz aylık sabit miktar, aslında ortak gider avansı. Avans olarak alındığına göre, dönem bitince gerçekleşen gider hesabının yapılması ve ödenen miktarla karşılaştırılarak herkesle ayrı ayrı mahsuplaşmanın yapılması gerekiyor. Ancak sitelerin çoğu bunu yapmıyor. Uzmanlar mahsuplaşma konusunda özellikle sitelerde oturanların ısrarcı olmasını ve ödenen fazla parayı talep etmelerini öneriyor.
23.05.2022Ekonomi
Zam farkları ile ilgili flaş açıklama! Geriye dönük talep ediliyor, zaman aşımı yok
Zam farkları ile ilgili flaş açıklama! Geriye dönük talep ediliyor, zaman aşımı yokEv sahibi-kiracı milyonları ilgilendiriyor. Zam farkları ile ilgili önemli bir detay ortaya çıktı. Mülk sahipleri geriye dönük olarak talepte bulunabiliyor. Zaman aşımı söz konusu değil. Kira fiyatlarının astronomik oranlarda artışının ardından ev sahipleri kiracılarını çıkarmanın yollarını arıyor. TÜFE oranına göre yapılan kira zamlarını ev sahipleri yeterli bulmuyor. Hukuki olarak bu oranın üzerinde artış talep edemeyenler kiracısını çıkarıp evini yüksek bedellerle yeniden kiraya veriyor. Kiracılar ise kendi haklarının neler olduğunu araştırıyor. Kanuni olarak kiracıların pek çok hakkı olduğu gibi ev sahiplerinin de önemli hakları bulunuyor. Kiralardaki fahiş artış sonrası ev sahipleri geçmiş yıllara ait zam talebinde bulunmaya başladı. Birkaç yıl öncesinde kadar kiralık ev bulmak kolayken, kira fiyatları da çalışanların ödeyebileceği rakamlardaydı. Bazı ev sahibi ve kiracılar zam yapılmaması konusunda anlaşmaya varabiliyordu. Ancak bu anlaşma eğer kağıt üzerinde yapılmadıysa ev sahibi geçmişe dönük ödenmemiş zam talebinde bulunabiliyor. Peki kiracılar bu durumda nasıl bir yol izlemeli?
14.03.2022Ekonomi
Ev sahibi ve kiracı milyonları kapsıyor! Çok önemli '11 yıl' detayı
Ev sahibi ve kiracı milyonları kapsıyor! Çok önemli '11 yıl' detayıEv sahibi ve kiracılar için flaş açıklama! 11 yıl detayına dikkat çekildi. 'Evi yeni almış olan kişi, kiracının tahliyesini talep edebilir mi?' sorusu merak ediliyor. Eğer yeni malik ihtiyacını ispat ederse kiracı evden çıkarılabilir. Ancak ihtiyacı olmaması durumunda, yalnızca yeni ev sahibi olması tahliye için bir sebep değil. Burada önemli bir uzatma süresi detayı bulunuyor. Eğer kiracı uzun süredir o evde oturuyorsa, 11 yılın sonunda, 10 yıllık uzama süresi nedeniyle tahliye davası açılabilecek. 11 yılın nedeni ise sözleşmenin yapıldığı tarihten değil, kaç yıllık sözleşme yapıldıysa o sürenin üstüne 10 yıl eklenmesiyle geçerli oluyor. Yani 1 yıllık sözleşme yapıldıysa 11 yılın sonunda dava açılabilecek.
26.10.2021Ekonomi