Şampiy10
Magazin
Gündem

Vergi borcu olan esnafın banka kredisi bloke oluyor

.

ABONE OL
Vatan Haber

Vergi borcu olan esnafın bankalardaki kredileri bloke ediliyor. Blokajı Maliye değil kredinin riskini artırmak istemeyen bankalar yapıyor. Kredisi kullanıma kapanan ve kredinin taksitlerini ödemeye devam eden esnafa bankalar şunu söylüyor:

“E-haciz nedeniyle krediniz bloke edildi. Kullanıma açılması için borcunuzu ödeyin”


Son günlerde “İşler nasıl?” sorusuna “Süper, çok iyi” yanıtını veren esnafa hiç rastlamadım. Satışlar kötüyse zaten yanıt bu yönde oluyor: “Abi işler çok kötü. Bıçak gibi kesildi satışlar. Dükkanı zor döndürüyoruz.” Peki işler iyi olduğu zaman? O zaman da aldığım yanıt hiç değişmiyor: “Fena değil, idare ediyoruz...”

Ancak son günlerde peşpeşe konuştuğum birkaç esnaf aynı konudan dert yandı. Hepsi de ağız birliği etmişcesine aynı şeyden şikayet etmesini en başta “Bana denk geldi” olarak yorumladım. Ancak konuyu açtığım bankacılardan sayının oldukça fazla olduğunu öğnendim.

Neyse uzatmadan esnafların son günlerdeki ‘korkulu rüyası’ haline gelen konuya anlatayım.

Devlete herhangi bir konuda vergi borcu olan esnafın bankadaki kredisi bloke ediliyor ve kullanıma kapatılıyor.

Maliye Bakanlığı bu yıl e-haciz uygulaması ile vergi borcu olanların bankalarındaki hesaplarından tahsilata başlamıştı. Hatta geçtiğimiz aylarda üniversitede okurken devletten kredi alan ve okul bittikten sonra öğrenim kredisi borcunu ödemeyenlerin bankalardaki hesapları bloke edilmiş ve bu hesaplardan tahsilat yapılmıştı.

Şimdi ise bankalardan KOBİ ya da ticari kredi alan esnafının eğer vergi borcu varsa e-haciz uygulaması nedeniyle kredileri bloke ediliyor. Ancak şunu söylemekte yarar var; krediyi bloke eden taraf Maliye Bakanlığı değil banka. Çünkü banka verdiği krediyi serbest kullanıma açtığı an Maliye alacağını müşterinin hesabından tahsil edebilir. Kredinin geri dönüşünü riske atmak istemeyen banka da krediyi bloke ediyor ve müşterisine şunu diyor: “E-haciz yüzünden krediniz kullanıma kapandı. Vergi dairesine tüm borcun yatması halinde blokaj kalkacak.”

Bu noktada şu eleştiriyi getirebilirsiniz: “Kredi alacağına önce vergi borcunu ödesin.”

Ben de aynı cümleyi bankadaki kredisi bloke edilen mahallemizin esnafına söyledim. Ama söylemez olaydım... Ses tonu biraz yükselerek şu yanıtı verdi: “Ben zaten işi çevirmeye çalışıyorum. Satış yapamayınca aldığım malın parasını ödeyemiyorum. Ben de borcumu ödemek için kredi aldım. Vergi borcundan dolayı bankadaki kredim bloke edildi. Şimdi hem borcumu ödeyemiyorum, hem kullanamadığım kredinin taksidini ödüyorum. Para kazanmadan vergi borcumu nasıl ödeyeceğim?”

Aldığım yanıt karşısında “Sen de haklısın” dedim.

Türk tahvilleri 450 milyar
$’ı yöneten fonun gözdesi


Son haftalarda yurtdışından Türkiye’ye ciddi portföy yatırımı geliyor. Ekonomilerini canlandırmak isteyen çok sayıda ülkenin faizleri tarihinin en düşük seviyelerine çekmesi Türkiye’yi cazip hale getirdi. Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük sabit getirili fon yönetim şirketlerinden ABD’li Western Asset, portföy dağılımını açıkladı.

Western Asset, dünya genelinde 450 milyar dolarlık bir varlığı yönetiyor. Bu varlığın yaklaşık yüzde 10’luk kısmı gelişmekte olan ülkelerde değerlendiriliyor. Türkiye listede yüzde 8.2 ile Western Asset’in en fazla yatırım yaptığı 5’inci gelişmekte olan ülke.

Beko yatırım olimpiyatlarına adını yazdırdı

Şu ana kadar Londra olimpiyatlarında umduğumuzu bulamadık. Büyük umutlarla olimpiyatlara giden sporculardan henüz bir madalya haberi alamadık. Ancak yine Londra’da devam eden ‘yatırım olimpiyatları’na bir Türk şirketi adını yazdırdı. Koç Grubu şirketlerinden Beko, olimpiyatlarla aynı anda gerçekleştirilen ticaret ve yatırım konusunda görüş alışverişlerinin yapıldığı UKTI ( UK Trade&Investment) toplantılarına sponsor oldu. Toplantılara büyüme vaat eden 17 sektörde faaliyet gösteren global şirketlerin üst düzey yöneticileri katılıyor. 27 Temmuz’da başlayan zirve 7 Eylül’e kadar sürecek. Umarım yatırım olimpiyatları bitene kadar gerçek olimpiyatlara da adımızı yazdırabiliriz...

Yabancıların Türk finans sektörüne güveni tam

GEÇTİĞİMİZ hafta bu köşede “Yabancıya ‘BDDK denetimindeyiz’ deyin yeter” başlığı ile bir bölüm vardı. Ancak teknik bir sorundan dolayı yazının ‘ham hali’ yayımlandı. Böyle olunca da yazı anlaşılamadı.

Konu, Sardes Faktoring’in gerçekleştirdiği 13.5 milyon TL’lik tahvil ihracı sonrasında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Eminsoy’un söyledikleriyle ilgiliydi.

Tahvil ihracı sırasında şirketi tanıtmak için yabancı yatırımcılarla bir araya gelen Hakan Eminsoy, yabancıların Türk finans sektörüne bakışı ile ilgili çarpıcı bir anısını paylaşmıştı: “Yabancılara şirketimizin ‘BDDK denetiminde’ olduğunu söylememiz yetti. BDDK’nın geçmişte aldığı önlemler ve devam eden denetimleri sektöre olan güveni oldukça artırmış durumda. Yabancılar, ‘Eğer BDDK denetimindeyseniz, riskiniz düşüktür’ diye düşünüyor.”

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Neyse ki soba borusu termosifon zamlanmadı
  2. Vatandaş mevduatta uzun vadeden uzadı!
  3. 1 ayda el değiştiren döviz miktarı: 600 MİLYAR $
  4. Borsa %13 düşerken %26 kazandıran fon
  5. O kadar şoka rağmen sıcak sıcak 5.2 milyar $
  6. Sarraf ne iş yapar?
  7. Kartta ayak-yorgan uyarısı işe yaradı
  8. Bankalar mesajı aldı!
  9. Ayağını yorganına göre uzatan il sayısı sadece 4
  10. Galatasaray’ın bedelli artırımı iyice zora girdi!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.