Borsa %13 düşerken %26 kazandıran fon
.
Vatan Haber
Borsa İstanbul’un yüzde 13.3 gerilediği 2013 yılında AZ Global’in “Formula Kârpayı” fonu yüzde 26.5 getiri sağladı. AZ Global Genel Müdürü Hocaoğlu, “Başarı hisse seçimine yönelik formülde” dedi.
Dalgalı sularda gemiyi yürütmek bir kaptan için ne kadar zorsa, dalgalı piyasada para kazanmak da bir o kadar maharet ister. 2013 yılı çok sayıda hisse senedi yatırımcısının hatırlamak istemeyeceği bir yıl olarak tarihe geçti. Borsa İstanbul’un yüzde 13.3 gerilediği 2013 yılında yatırımcılar, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) tahvil alımlarıyla ilgili kararlarında, Gezi Parkı olaylarında, Suriye’deki iç savaşta ve 17 Aralık operasyonunda hop oturdu hop kalktı. Geçen yıl bir kez daha parasını profesyonellere emanet eden bireysel yatırımcıların ne kadar doğru bir karar verdiğini gösterdi.
Hisse senedi ağırlıklı olan A tipi yatırım fonlarının genel performansına bakıldığında ortalama kayıp yüzde 5.72 ile BIST 100’deki yüzde 13.3’lük kaybın altında gerçekleşti. Hatta bazı fonlar yatırımcısına oldukça yüksek getiriler sağlamayı başardı. İşte bu fonların en başında AZ Global’in yönettiği “Formula Karpayı” geliyor. Yüzde 60’ı İtalya Azimut’a yüzde 40’ı da Global Yatırım Holding’e ait olan AZ Global Portföy’ün yönettiği “Formula Kârpayı” fonu geçen yıl yatırımcısına yüzde 26.5 getiri sağladı. Fon bu performansı ile tüm A tipi fonlar arasında birinci oldu.
Mutlak getiri odaklı
Fonun bu başarıyı nasıl elde ettiğini öğrenmek için biraraya geldiğim AZ Global Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, yabancı ortakla birlikte 2012 yılı başında fonların yeniden yapılandırıldığını, hedeflerini “düşük volatilite” ve “mutlak getiri” olarak belirlediklerini söyledi.
Peki Borsa’nın yüzde 13.3 düştüğü bir yılda yüzde 26.5’lik getiri nasıl yakalandı?
Likit ve kârlı şirketler
Hocaoğlu bu sorunun yanıtının hisse seçiminde gizli olduğuna dikkat çekti. “Formula Kârpayı” fonunu esnet yönetim stratejisiyle yönettiklerinin altını çizen Hocaoğlu şöyle devam etti: “Bu fonumuza dahil ettiğimiz hisselerin ortak özelliği yüksek temettü verimine ve günlük likiditeye sahip olmaları. Öte yandan oluşturduğumuz matematiksel formül de hisse seçiminde önemli. Hem bizim analistlerin hem de piyasadaki diğer analistlerin şirketlerin gelecek yıllara ilişkin tahminleri bu formül içinde yer alıyor. Temel analizin yanında teknik analiz de hesaba katılıyor. Fon yöneticisinin görüşleri skorlama da önemli. Yani temeli sağlam, güçlü kar getirme potansiyeli olan, para girişi-çıkışı olan hisseler seçiliyor.”
Hocaoğlu, şirketle ya da piyasanın geneliyle ilgili yaşanan ani gelişmelerde çok hızlı hareket ederek fon portföyünde değişikliğe gitmelerinin de yüksek getiride etkili olduğu görüşünde.
“Piyasalar artık saniyelerle yarışıyor” diyen Hocaoğlu bireysel yatırımcılara şu tavsiyede bulundu: “Anlık haberler ani strateji değişikliği yapmayı gerektiriyor. Haber akışının yanında ekonomik gelişmeleri doğru yorumlamak da çok kritik. Bu tür hareketleri bireysel yatırımcıların her gün takip etme şansı çok az. Dolayısıyla yatırımcılarını profesyonellere emanet etmeleri gerekiyor. Özellikle düşük faiz ortamında 1-2 puanlık getiriler artık çok önemli.”
Sukuk fonunda da iddialı
Barış Hocaoğlu, yeni kurdukları sukuk fonunda da iddialı olduklarını söyledi. Avrupa’nın ve Türkiye’nin ilk Global Sukuk Fonu’nu (Uluslararası Kira Sertifikası Fonu) İstanbul’dan yöneteceklerini belirten Hocaoğlu, “Bu fonla Türkiye’ye 3-5 yılda 1 milyar dolar yatırım çekmeyi planlıyoruz. SPK’dan çıkan onayın ardından sukuk fonumuza 150 milyon dolar yatırım yapıldı.
Seçimi yapılan sukuk ihraçlarına yatırım yapan Global Sukuk Fonu, yatırımcılarına yılda 4 kupon ödemesi yapacak.