Şampiy10
Magazin
Gündem

Neyse ki soba borusu termosifon zamlanmadı

.

ABONE OL
Vatan Haber

Vatandaşın enflasyonu yüzde 9.38 olan TÜFE’den daha yüksek. Patates 1 yılda yüzde 166, kuru fasulye yüzde 75, pirinç yüzde 43, mercimek yüzde 34 zamlanmış durumda.

Enflasyon rakamlarındaki tırmanış devam ediyor. Önceki gün tüketici fiyatları endeksinin Nisan ayında yüzde 1.34 artış gösterdiği açıklandı. Böylece yıllık TÜFE enflasyonu yüzde 8.39’dan yüzde 9.38’e yükseldi. Enflasyon rakamları her ne kadar en son Nisan 2012’de çift haneyi aşsa da vatandaşın enflasyonu çoktan çift haneli rakamlara ulaşmış durumda.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun enflasyon sepetinde yer alan 411 ürün arasında sadece 33 tanesinin fiyatı Nisan ayında bir önceki yılın aynı ayına göre düşüş gösterdi. 8 ürünün fiyatı değişmezken 119 ürünün fiyatındaki yükseliş yüzde 9.38 olan yıllık artışın altında kaldı. Sepetteki 178 ürünün fiyatı ise yıllık enflasyonu solladı.

Kuru-pilava ağır darbe

Fiyatı en fazla artan ürünler sıralamasına bakıldığında enflasyon ateşinin mutfağı sardığı görülüyor. TÜİK rakamlarına göre, patatesin kilogram fiyatı son 1 yılda tam yüzde 166.33 artarak 2.5 TL’yi geçti. Türkiye’de sofraların vazgeçilmezleri arasında yer alan kuru fasulye de tam anlamıyla el yakıyor. Kuru fasulyenin fiyatı 1 yılda yüzde 74.56 zamlanırken pirinç fiyatları aynı dönemde yüzde 42.89 arttı.

Son 1 yılda muzun fiyatı yüzde 40.61, mercimeğin fiyatı yüzde 34.46, çileğin fiyatı yüzde 37.50, bezelyenin fiyatı yüzde 28.12, patlıcanın fiyatı yüzde 24.87 yükseldi.

Tüm dünyada gıda fiyatlarını vuran kuraklığın Türkiye’de de fiyatları uçurduğunu söyleyen uzmanlar, önceki 3 yıl Nisan aylarında düşme eğiliminde olan gıda fiyatlarının bu yıl yüzde 1.5 ile hızlı bir artış gösterdiğine dikkat çekiyor.

Fiyatı düşenlerin sayısı az

Salatalık, oyuncak, baklava, internet ücreti, takım elbise (erkek), kaşar peyniri, ameliyat ücreti, sehpa, diş çekme ücreti, sucuk, beyaz peynir, okul çantası, televizyon, pasta, doğum ücreti, salam, hazır çorbalar, ekmek, dondurma, reçel, dana eti, yoğurt, okul defteri yine fiyatı yıllık TÜFE’nin üzerinde artan bazı ürünler olarak sıralanıyor.

Fiyatı en az artan ürünler arasında yüzde 0.34 ile soba aksesuarları, yüzde 0.47 ile kuru soğan, yüzde 0.58 ile yer fıstığı dikkat çekiyor.

1 yılda fiyatı düşen 33 ürün arasında en fazla gerileme yüzde 25.92 ile edebi kitaplarda oldu. Yine domatesin fiyatı 1 yılda yüzde 22.04, marulun yüzde 14.55, termosifonun yüzde 6.91, tuvalet ve güzellik sabununun yüzde 5.15 geriledi.

Mayıs’ta çift hane bekleniyor

Bankacılar Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın da belirttiği üzere enflasyonun önümüzdeki ay da yükseleceğini; yıllık enflasyonun Mayıs ayında çift haneyi test etme ihtimali olduğunu düşünüyor. Enflasyonun Haziran ayından itibaren ise yönünü aşağı çevireceği görüşü hakim. Ancak kuraklığın sürmesi nedeniyle gıda enflasyonu enflasyona yukarı yönlü riskleri artırıyor. Erdem Başçı, Nisan ayı sonunda Üsküp’te düzenlenen Değişen Küresel Koşullarda Toparlanma ve İstikrarlı Büyümeye Doğru Araştırma Konferansı’nda, “Baz etkisine de bağlı olarak enflasyonda tepe noktasının Mayıs ayında görülmesi bekleniyor” açıklamasını yapmıştı.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Neyse ki soba borusu termosifon zamlanmadı
  2. Vatandaş mevduatta uzun vadeden uzadı!
  3. 1 ayda el değiştiren döviz miktarı: 600 MİLYAR $
  4. Borsa %13 düşerken %26 kazandıran fon
  5. O kadar şoka rağmen sıcak sıcak 5.2 milyar $
  6. Sarraf ne iş yapar?
  7. Kartta ayak-yorgan uyarısı işe yaradı
  8. Bankalar mesajı aldı!
  9. Ayağını yorganına göre uzatan il sayısı sadece 4
  10. Galatasaray’ın bedelli artırımı iyice zora girdi!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.