Not artışı satış getirir ama çöküş olmaz
.
İMKB’nin bu yıl yüzde 15 getiri sağlamasını beklediklerini söyleyen Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz, “Not artışı sonrası çok hızlı yükselen büyük banka hisselerine bir miktar satış gelebilir. Ama bunu bir çöküş olarak görmemeli” dedi.
Moody’s’den gelecek bir kredi notu artışının fiyatlara büyük oranda yansıtıldığını belirten Ata Portföy Genel Müdürü Mehmet Gerz, “Ama Ata Portföy Yönetimi olarak biz olaylara nokta hedef olarak bakmıyoruz. Not artışı bir süreçtir. Bu süreç geçen sene başladı ve bu sene de devam ediyor. Moody’s not artışı sonrası piyasalarda bir kâr satışı olabilir. Bu durum emeklilik fonları gibi uzun vadeli gerçek yatırımcı için alım fırsatı olacaktır. Bu nedenle Moody’s’in günlük açıklamalarının yarattığı dalgalanmalar bizi pek de etkilemiyor” diye konuştu.
Gerz, bu yıl İMKB’nin genel mevduat faiz seviyesinin iki katı civarında getiri sağlamasını normal bulduklarını ifade etti. “Ortalama mevduat faizi yüzde 7.5 olursa, borsada ortalama yüzde 15 getiri beklenebilir” diyen Mehmet Gerz şöyle devam etti: “Ancak iyi yönetilen fonlar bunun üzerine çıkabilir. Örneğin biz Ata Portföy olarak yönettiğimiz hisse senedi fonlarında 3 yıldır borsa endeksinin yüzde 10-15 üzerinde getiri sağlamayı başardık. Bizim hisse fonumuz geçen yıl yüzde 64 getiri ile endeksin 12 puan üzerinde getiri sağladı. Yatırımcılar ‘hisse senedi risk primi’ kavramına odaklanmalıdır. O da şudur: Hisse senedi doğası gereği risk içerdiği için faizin üzerinde getirmesi gerekir. Bizim düşüncemize göre Türkiye’de borsadan mevduat faizinin yaklaşık iki katı getiri beklenebilir.”
İMKB’de toparlanan iç talepten yararlanacak sektörlerin ön plana çıkabileceğini vurgulayan Gerz, olası bir not artışı sonrası çok hızlı yükselen büyük banka hisselerine bir miktar satış gelebileceği uyarısında bulundu. Gerz, “Ama bunu bir çöküş olarak görmemek gerekir. Türkiye’nin makro ekonomik verileri iyi yönde gittiği sürece eskisi gibi çöküşler beklemiyoruz. Ayrıca emeklilik fonları her ay nakit girişi ile İMKB’nin doğal yatırımcısı olacakları için yabancı satışlarını dengeleyebilecek” dedi.
Sadece yabancıdan değil BES’ten de giriş var
Türk piyasalarına not artışına bağlı olarak yoğun yabancı sermaye girişi olduğunu kaydeden Mehmet Gerz, “Ocak ayı ile birlikte önemli bir gelişme daha oldu. Yüzde 25 kamu katkısı nedeniyle Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) yoğun giriş var. Bu fonlar sermaye piyasalarına giriyor. Ocak itibarı ile 21 milyar TL’ye ulaşan özel birikimlerin yüzde 17’si İMKB’ye yönlendirilmiş durumda. Bu süreçten daha önce geçen ülkelere bakarsak hisse oranı zamanla yüzde 30-35’e kadar yükseliyor. 2012’de yabancı girişi ile başlayan yükseliş, 2013’te yerli girişi ile devam ediyor” dedi.
Yeni yasa kalıcı güveni tesis etmeli
Mehmet Gerz, yeni SPK kanununun piyasalarında güveni kalıcı olarak tesis etmesini beklediklerini belirtti. İMKB’de geçmiş yıllarda büyük ortağının hataları yüzünden iflas eden, el konulan pek çok şirket olduğunu hatırlatan Gerz, “Küçük yatırımcı hiç haketmediği kayıplara uğradı. Bu dönemin artık geride kalmasını ve yatırımcıların sermaye piyasalarını gerçek bir yatırım alanı olarak görmesi gerekiyor. Bu konuda ekonomi yönetimi kararlılığını sadece sözlerle değil aksiyonları ile de gösterdi. Gerek SPK gerekse BES alanında yapılan yasal düzenlemeler devrimsel nitelikte” dedi.
Fon yönetiminde rekabet eksikliğine yol açan statükonun değişime zorlanması gerektiğinin altını çizen Gerz şöyle devam etti: “Örneğin emeklilik fonlarını büyük banka grupları kendi içinde yönetiyor. En iyi getiri sağlayan yönetsin gibi bir yaklaşım yok. Yani burada yatırımcının çıkarı tam olarak gözetilmiyor. Burada fonların en az yüzde 30’unun grup dışı portföy şirketlerine yönettirilmesi zorunluluğu iyi bir başlangıç olacak. SPK ve Hazine bundan geri adım atmamalı.”