ING’den Denizbank’a ‘Turuncu’ teklif
.
ING Bank ile Denizbank arasındaki ‘turuncu renk’ konusunda yaşanan tartışma mahkemeye taşınmıştı. “Turuncu rengi paylaşamadılar” başlıklı yazımın ardından Denizbank yetkilileri ile konunun ayrıntılarını konuştum. Denizbank KOBİ ve Tarım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Sun ve Hukuk Başmüşaviri Murat Dizdar’ın konuyla ilgili görüşlerine geçmeden önce tartışmayı kısaca hatırlatmakta fayda var. Denizbank, KOBİ bankacılığı ürünleri için 5 yıl önce ‘turuncu’ adı altında farklı ürünler sunmaya başladı. ‘Turuncu 24’ adıyla KOBİ’lere kredi ürünü sunan Denizbank’ın ‘Turuncu Çek’, ‘Turuncu Destek’ diye başka bir ürünleri daha var.
2007 yılı sonunda Oyakbank’ı satın alarak Türk bankacılık sektörüne giriş yapan Hollanda merkezli ING de global bir güç olmanın getirdiği avantajla yeni ürünleri tüketicilere sunarak pazar payını artırmaya çalışıyor. ING Bank bu amaç çerçevesinde 2011 yılı başında dünyada 25 milyon kişinin kullandığı ‘Turuncu Hesabı’ tanıttı. İlerleyen zamanda iki banka turuncu renk nedeniyle karşı karşıya geldi. Denizbank, bankacılık ürünlerinde ‘Turuncu’ ismini Türkiye’de ilk olarak kendilerinin kullandığını savuranarak ‘Turuncu’nun kendilerine ait olduğunu belirtti.
ING Bank ise “Turuncu renk, tüm dünyada ING ile özdeşleşmiş bir renk. Dünya genelinde Turuncu adında çok sayıda ürünümüz var. Dolayısıyla Turuncu bize ait” görüşünde.
Denizbank’ta “turuncu” ürünlerinin mimarlarından Gökhan Sun, turuncu sorununun mahkemeye taşınmasından önce ING Bank yetkilileri ile bir araya geldiklerini söylüyor. Bu görüşmelerde ING Bank’ın kendilerine “Turuncu rengi bize satın” teklifinde bulunduğunu belirterek, “Biz de ‘bize bir teklifte bulunun ve bunu yönetime sunalım’ dedik. Denizbank olarak 5 yıldır turuncu renge yatırım yaptık. Marka bilincinin oluşturulması ve tanıtılması amacıyla önemli paralar harcadık. Sonuçta ticari bir işletmeyiz. Rasyonel bir teklif gelmesi halinde turuncu rengin kullanımını satabiliriz. Ancak bu görüşmeden sonra herhangi bir teklif gelmedi ve sorun mahkemeye taşındı” diyor.
Gökhan Sun gelişmeleri anlatırken Denizbank Hukuk Müşaviri Murat Dizdar araya giriyor: “Denizbank olarak hiçbir bankayla sorun yaşamak istemeyiz. Fakat yaşadığımız sorun mahkemeye taşındı. Biz turuncu isimli markalarımızı tescil ettirdik. Uluslararası kuruluşlar bir ürün çıkardığında faaliyette oldukları diğer ülkelerde de kullanma hakkına sahip oluyor. Ancak bunun için 6 ay içerisinde başvuru yapmaları gerekir. ING Bank böyle bir başvuruda bulunmamış.”
Evet turuncu kavgasının taraflarından Denizbank’ın görüşleri böyle. Eğer ING Bank da konuyla ilgili görüşmelerini paylaşmak isterse sizlere aktaracağım...
Para simgelerindeki çift çizginin sırrı
Türk Lirası’nın yeni simgesi geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı. Kimi beğendi kimi beğenmedi. Yeni simgeyi başka ülkelerin para birimleri ile karşılaştıranlar da oldu. Türk Lirası gibi birçok ülke para biriminin simgesinin ortak bir özelliği dikkat çekti: Çift çizgi. Euro, Japon Yeni, Hindistan Rupisi, Küba Pesosu, Kore Wonu, İsviçre Frankı, Nijerya Nairası, Moğolistan Tugriksi, Kosta Rika Colonu... Tüm bu para birimlerinin simgesinde çift çizgi var. Başbakan Erdoğan, TL’nin yeni simgesinin tanıtımında “Simgenin bir çıpaya benzemesi paramızın kıymet saklama aracı olarak güvenli liman olduğunu vurguluyor. Yukarı doğru kıvrımlı çizgiler yükselen değer olduğunu sembolize ediyor” açıklanmasını yapmıştı. Peki çok sayıda para biriminde yer alan çift çizginin anlamı ne? Para birimlerinin bir çoğunda çift çizgi istikrar anlamına geliyor. Çizgilerden biri ülke ekonomisini, diğeri ise para birimini gösteriyor. Örneğin, eurodaki iki düz çizgi Avrupa ekonomisinin ve euronun istikrarını simgeliyor. TL’deki gibi çift çizgilerin yukarı yönlü olması ise istikrarlı büyüme anlamına geliyor.
Sabancı ve Bank Audi’den ODEA piştisi
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) bankacılık lisansını alan Lübnanlı Bank Audi’nin CFO’su Freddie Baz, geçen hafta Türkiye’de kuracakları bankanın adını ‘Odea Bank’ olarak belirlediklerini ifade ederek, “Türkçe bir isim olarak kaydettiğimiz bu ismin tüm haklarını satın aldık. Özel bir anlamı yok. Telaffuzu kolay, akılda kalan bir isim. Uzayı andırıyor, çok boyutlu, derinlikli genişleme ve büyümeyi çağrıştırıyor. O nedenle bu ismi seçtik” dedi.
Özel bir anlamı olmamasına rağmen Odea ismi Türkiye’de ilk kez kullanılmıyor.
2006 yılında Ömer Sabancı, Demir Sabancı, Emine Sabancı Kamışlı ve Ali Sabancı, Odea ismiyle emlak ve turizm şirketi kurdu. Şirketin ismi ise kurucuların adının ilk harfinden (Ömer-Demir-Emine-Ali) ortaya çıktı. 1 milyon TL sermayeli Sabancı Ailesi’nin Odea’sı ile Lübnanlı Bank Audi’nin Odea’sı bir anlamda pişti oldu.