Şampiy10
Magazin
Gündem

Futbolcuya yatırım yapan fon kuran Araplar Türkiye’de ‘genç yetenek’ avına çıkıyor

.

ABONE OL
Vatan Haber

Global ekonomik krizden çıkmak için çok sayıda ülkenin faiz oranlarını tarihi dip seviyelere çekmesi yatırımcıların alternatif alanlara yönelmesine neden oluyor. Dünyanın en popüler sporu olan ve yıllık 200 milyar dolarlık bir endüstriyi ifade eden futbol da yatırımcıların yeni cazibe merkezi. Körfez’in zengin işadamları son yıllarda futbola yaptıkları yatırımla öne çıkıyor. Manchester City, Paris St. Germain, Munich 1860 ve FC Malaga gibi Avrupa’nın önde gelen kulüplerinin sahipleri artık Arap yatırımcılar. Katar devlet fonu Qatar Investment Authority’nin de Manchester United’ı almak istediği konuşuluyor.

Bu tür yatırımlar büyük finansman gerektiriyor. Daha küçük tutarlarla oluşturulan fonların yeni hedefi ise gelecek vaadeden futbolcular. Avrupa’nın önce gelen kulüpleri ve Türkiye’de ise ilk kez Beşiktaş’la kamuoyunun tanıdığı fonlar futbolcuların ekonomik hakları satın alıyor. Bu sayede futbol kulüpleri kalite futbolcuları kadrolarına katarken fonlar transfer dönemlerinde çok sayıda yatırım aracından daha fazla getiri elde etme şansına sahip oluyor.

Dünyanın en pahalı futbolcusu Cristiano Ronaldo’ya yaptıkları yatırımla tanınan Jersey merkezli Quality Sports Investments Ltd ve Londra merkezli Doyen Capital Partners LLP futbolculara yatırım yapan en ünlü fonlar. Şimdi bunlara bir rakip de Körfez’den geliyor. Dubai merkezli United Investment Bank, genç yeteneklere yatırım yapacak en az 200 milyon dolar büyüklüğünde bir fon kurdu. Dubai’de bankaların üst yönetiminde görev alan çok sayıda bankacıdan biri olan Murat Alabaş, United Investment Bank’ın yönetiminde danışman olarak çalışıyor. Fonun futbola ne şekilde yatırım yapacağını sorduğum Alabaş, şu yanıtı verdi: “Fonumuzun 3 çeşit yatırım sınıfı var. İlki futbolcuların ticari hakları, diğeri futbol kulüpleri ve spor şirketleri, üçüncüsü ise maç organizasyonları-pazarlama-medya hakları.” United Investment Bank, bu 3 yatırım sınıfı içerisinde yüzde 80 gibi büyük dilimi futbolculara ayıracak.

Alabaş, futbolcu alımlarında en büyük pay yüzde 45 ile Güney Amerika’ya (Brezilya, Arjantin, Uruguay, Paraguay) ayrılmış durumda. Futbolcu alımında Avrupa’nın oranı yüzde 35. Avrupa’da izlenecek ülkeler ise Portekiz, Hollanda ve Fransa. United Investment Bank, haklarını aldığı futbolcuları ise İspanya, İngiltere, İtalya, Almanya, Rusya, Türkiye, Japonya, Güney Kore, Çin ve Körfez ülkelerinde pazarlayacak.

“Türkiye’de gelecek vaaden futbolculara yatırım yapmayacak mısınız?” şeklindeki soruyu ise Murat Alabaş, “Genç ve yetenekli futbolculara her zaman şans var” şeklinde yanıtladı.

Gulf Finance House (GFH), Remzi Gür ile birlikte Adabank’ı satın almıştı. BDDK, Lübnanlı Bank Audi’ye bankacılık lisansı vermişti. Qatar National Bank da Denizbank’a talip olduğunu açıklamıştı. Körfez’in Türk bankacılık sektörüne artan ilgisi futbol dahil çok sayıda sektöre yayılarak devam edeceğe benziyor.

Doha Bank 2012’ye kadar Türkiye’de banka alacak

2008 yılında Tekstilbank’a talip olan ancak daha sonra teklif vermekten vazgeçen Doha Bank’ın Türkiye aşkı yeniden alevlendi. Katar’ın en büyük beşinci bankası olan Doha Bank’ın CEO’su Raghavan Seetharaman, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir toplantıda, Türkiye ile yakından ilgilendiklerini söyledi. Seetharaman, “Gelişmekte olan ülkelerde 2012 sonuna kadar bir satın alma yapmak istiyoruz. Bu ülke Türkiye olabilir, başka bir gelişmekte olan ülke olabilir” dedi.

Konuştuğum üst düzey bir bankacı, gelişmekte olan ülkeler arasında Türk bankacılık sektörünün şu anda 1 numara olduğunu belirterek, “Bölgenin diğer bankaları gibi Doha Bank’ın Türkiye’ye olan ilgisi var. Doha Bank, büyük ihtimalle Türkiye’de orta ölçekli bir banka satın alabilir. Körfez’deki rekabet şimdi Türkiye’de yaşanmaya başlanacak gibi” yorumunu yaptı.

T-Bank’ta çoğunluk BankMed’e geçiyor

2007 yılında MNG Bank’ı alarak adını Turkland Bank (T-Bank) alarak değiştiren Lübnanlı Hariri ailesi bankanın ortaklık yapısında değişikliğe gidiyor. BankMed ve Arab Bank, T-Bank’ta yüzde 50’şer hisseye sahip bulunuyor. Bankanın Mayıs ayı sonunda yapılan Olağanüstü Genel Kurul toplantısında sermaye artırımı kararı alınmıştı. Sermaye artırımına BankMed hissesi oranında katılmayı kabul ederken T-Bank’ın diğer hissedarı olan Arab Bank ise hissesine isabet eden kısımla ilgili rüçhan hakkını kullanmama kararı aldı. Yani sermaye artırımı sonrasında BankMed, T-Bank’ta çoğunluk hisseye sahip olacak. BankMed’in tamamı Hariri Ailesi’ne ait bulunurken, T-Bank’ın diğer ortağı Arab Bank ’ta da Hariri Ailesi, yüzde 14’ü aşan payları ile büyük yatırımcılar arasında. Yani sermaye artırımı sonrasında T-Bank’ın sahiplik yapısında bir değişim olmayacak.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Neyse ki soba borusu termosifon zamlanmadı
  2. Vatandaş mevduatta uzun vadeden uzadı!
  3. 1 ayda el değiştiren döviz miktarı: 600 MİLYAR $
  4. Borsa %13 düşerken %26 kazandıran fon
  5. O kadar şoka rağmen sıcak sıcak 5.2 milyar $
  6. Sarraf ne iş yapar?
  7. Kartta ayak-yorgan uyarısı işe yaradı
  8. Bankalar mesajı aldı!
  9. Ayağını yorganına göre uzatan il sayısı sadece 4
  10. Galatasaray’ın bedelli artırımı iyice zora girdi!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.