Fed dalgasının faturası 10.3 trilyon dolar
.
Fed korkusunun alevlendiği Mayıs ayı sonundan bu yana dünya borsalarının piyasa değerinde 10.3 trilyon dolarlık erime yaşandı.
ABD Merkez Bankası’nın (Fed) önümüzdeki hafta yapacağı toplantıda aylık 85 milyar dolar olan tahvil alımlarında ne kadarlık bir kesintiye gideceği merakla bekleniyor. Piyasaların beklentisi aylık tahvil alım tutarında 10 milyar dolarlık kesinti olacağı yönünde. Fed’in parasal genişleme politikası özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeleri yakından ilgilendiriyor. Çünkü krizden çıkış için Fed’in sağladığı likidite gelişmekte olan ülke varlıklarına gitmiş ve bu ülke borsaları tarihi zirvelerine çıkmıştı. Paranın anavatanına geri dönmesine neden olacağı söylenen bu karar Mayıs ayı sonundan itibaren gelişmekte olan ülke piyasalarını vurmaya başladı.
Başkanlığını İMKB eski Başkanı Hüseyin Erkan’ın yaptığı Dünya Borsalar Federasyonu’nun açıkladığı rakamlara göre, Fed korkusu borsaların toplam piyasa değerlerinde tam 10.3 trilyon dolarlık erimeye neden oldu. Dünyanın en büyük 50 borsasında işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri Mayıs ayı sonundan Eylül ayı başına kadar yüzde 17.58 gerileyerek 58 trilyon 573 milyar dolardan 48 trilyon 274 milyar dolara indi. Yılbaşından bu yana geçen süreye bakıldığında ise borsaların toplam piyasa değerindeki kayıp 8.9 trilyon dolar.
Borsa İstanbul zirvede
Mayıs ayından sonraki 3 aylık sürede 50 borsa arasından en sert değer kaybı yüzde 27.93 ile Borsa İstanbul’da yaşandı. Mayıs ayı sonunda 274.8 miltar dolar olan Borsa İstanbul’daki şirketlerin piyasa değeri Ağustos ayı sonunda 76.7 milyar dolarlık erimeyle 198.1 milyar dolara indi. Söz konusu kayıpta hisselerde yaşanan ortalama yüzde 22’lik düşüşün yanında dolarda yaşanan yüzde 8.8’lik artış da etkili oldu.
Hindistan Borsası, 1 Borsa İstanbul yuttu
Mayıs sonundan bu yana borsalar arasından değeri en fazla düşen Hindistan Borsası oldu. Hindista Borsası’nın değeri 3 ayda 269 milyar dolar eridi. Yine Çin Borsası’nın (Shanghai) değeri 220 milyar dolarlık düşüşle 2 trilyon 425 milyar dolara geriledi. Brezilya Borsası da bu süreçte en ağır yarayı alan borsalar arasında yer aldı. Brezilya Borsası’nın değeri 3 ayda yüzde 16.02 başka bir ifadeyle 184.5 milyar dolar düştü. 50 borsadan 16’sı da Mayıs’tan bu yana yükseldi. En hızlı artış yüzde 7.83 ile Arjantin Borsası’nda yaşandı. Slovenya, İrlanda, Malta, Japonya, Abu Dhabi borsaları değer kazanan diğer borsalar olarak sıralandı.
Yılbaşından bu yana bakıldığında en fazla yükseliş yüzde 31.87 ile Abu Dhabi borsasında gerçekleşti.
Yüzde 14.2’lik performansı ile Japon Borsası bu yılın en çok kazandıranları arasında.