Bulgaristan’a en büyük yatırımı yaptı ama 1 yıllık vize alamadı
.
Türkiye’nin en büyük bankalarından İş Bankası, geçtiğimiz günlerde yurtdışındaki 16’ncı şubesini Bulgaristan’ın başkenti Sofya’da hizmete açtı. Bu yatırım, İş Bankası’nın Bulgaristan’daki ilk yatırımı değil. İş Bankası Grubu şirketlerinden Trakya Cam, 2004 yılında ülkenin en büyük yatırımına imza attı. Bugüne kadar Bulgaristan’a 400 milyon dolar yatırım yapan Trakya Cam, 450 milyon dolarlık ek yatırım için kolları sıvadı. 1 milyar dolara ulaşacak yatırımla çok sayıda kişiyi de istihdam olanağı sağlıyor İş Bankası. Gel gör ki bu kadar yatırıma rağmen Bulgaristan, vize konusunda İş Bankası yöneticilerine olması gereken kolaylığı sağlamıyor.
Sofya’daki şube açılışı için Bulgaristan’a giderken İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince de vize konusunda isyanını dile getirdi. Bulgaristan tarihinde en büyük yabancı sermaye yatırımına imza attıklarını hatırlatan Özince, “Başvuru yaparken 1 yıllık vize istedim. Ama 5 aylık vize verdiler. Biz bu ülkeye milyonlarca dolar yatırım yaptık. Ek yatırımlar da yolda. Biz Bulgaristan için bu kadar önemli işlere imza atıyoruz, karşılığı bu olmamalı” dedi.
Bu konuşmanın ardından İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Suat Sözen’den basın mensupları için de Bulgaristan vizesinin çok zor alındığını öğrendik.
Dünya genelinde milyonlarca kişinin işsiz kaldığı, dev ekonomilerin büyüyemediği bir dönemde doğrudan yabancı sermayeye daha fazla hürmet gösterilmesi gerekiyor.
Akbank, Hollanda ve Almanya iştiraklerini neden birleştirdi?
Akbank, Eylül ayında Hollanda ve Almanya’daki iştiraklerini birleştirme kararı aldı. Birleşmeyle Hollanda’da kurulu Akbank N.V., Almanya’daki Akbank AG’nin çatısı altına girecek. Bu birleşmenin altında yatan neden yılbaşında Hollanda Merkez Bankası’nın (DNB) Türk bankalarına karşı getirdiği ağır sermaye yeterlilik zorunluluğu. Sadece Türk bankalarına yönelik getirilen bu uygulama sonrasında DNB’nin katı tavrının değişmesi için Devlet Bakanı Ali Babacan, dönemin Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin devreye girmişti. Tüm görüşmelere rağmen Hollanda’nın geri adım atmaması, Türk bankalarını farklı arayışlara yöneltti. Akbank da Hollanda’daki iştirakini Almanya’daki iştirakine devrederek getirilen ağır sermaye yeterlilik kriterini aşmayı başardı. Hollanda’da faaliyet gösteren diğer Türk bankalarının da sorunu aşmak için benzer yöntemlere başvurması kaçınılmaz gözüküyor.
İş Bankası isyanda yaralanan 70 Libyalı’yı tedavi ettirdi
Libya’da Kaddafi’nin ölümü ile sonuçlanan isyanda binlerce insan hayatını kaybetti. Yaşanan şiddetli çatışmalarda yaralanan Libyalıların bir kısmı Türkiye’de tedavi gördü. Ekim ayı sonunda Libya’daki çatışmalarda yaralanan 100’ün üstünde hasta tedavi için Ankara’ya getirildi. İş Bankası’nın istiraklerinden biri olan Ankara’daki Bayındır Hastanesi’nde de 70 Libyalı tedavi edildi. 10 yıldır İş Bankası çatısı altında faaliyet gösteren Bayındır Hastanesi, geçtiğimiz aylarda İstanbul İçerenköy’deki İsviçre Hastanesi’ni satın alarak yenilediği 118 yataklı hastaneyi hizmete açmıştı. Bünyesinde Bayındır Hastaneleri’ni bulunduran Bayek’in İstanbul’daki yatırımları bununla sınırlı değil. Bayek’in 1 yıl önce Levent’te satın aldığı klinik, 2 ameliyathae ve 10 yataklı Bayek Tıp Merkezi de faaliyetine devam ediyor.
A&T Bank’taki hisselerin satışında geri adım yok
14 Şubat’ta A&T Bank’taki yüzde 20.6’lık hissesini 85.2 milyon TL’ye satacağını açıklayan İş Bankası, oldukça şansız bir süreç geçirdi. Çünkü hisse satış kararından 1 hafta sonra ülkede isyan başladı. Oysa İş Bankası, satış işlemini 2011’in ilk yarısında tamamlamak istiyordu. Temmuz ayına gelindiğinde TMSF Libya’nın eski adı Arap Türk Bankası olan A&T Bank’taki yüzde 62.37 oranındaki hissesine el koydu. Libya’da mualiflerin zaferi ile sonuçlanan isyan sonrasında TMSF, bankadaki hisseleri yeniden Libyan Foreign Bank’a devredecek. A&T Bank’taki hisselerin satışından vazgeçip vazgeçmedikleri konusunda İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince şu yanıtı verdi: “A&T Bank’taki hisselerin satış konusunda biraz şanssızlık yaşadık. İş tam sonuçlanacakken isyan başladı. Ama İş Bankası olarak buradaki hisselerimizi satma konusunda kararlıyız. Geçen süreçte yaşananlar bizim bu kararımızda bir değişikliğe neden olmadı.”