Bilgin’den HSBC’ye fiyat eleştirisi
.
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, geçen hafta Denizbank’a talip olduğu yazılan HSBC’yi arayıp “Rakam telaffuz etmeyin” uyarısında bulundu. Ancak HSBC’nin Denizbank’la ilgilendiği yönündeki Reuters kaynaklı haberde, hiçbir banka yetkilisi satış rakamından söz etmiyordu.
Belçika-Fransa ortaklığı Dexia’nin sermaye ihtiyacı nedeniyle Türkiye’deki iştiraki Denizbank’ı satışa çıkarması ‘talipli’ konusunda haber bombardımanı yaşanmasına neden oldu. İlk olarak Rus Sberbank’ın adı geçti. Ardından Qatar National Bank ‘resmen’ ilgisini açıkladı. İtalyan Intesa ise dedikoduları yalanladı: “Denizbank ile ilgilenmiyoruz.” Denizbank’la ilgilenen bankalar listesine Birleşik Arap Emirlikleri’nden Mashreq ve Avrupa’nın en büyük bankası HSBC katıldı. Hergün yeni bir bankanın Denizbank’a talip olduğu haberleri Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin’in de gündemine oturdu. Bilgin, “Satış aşamasındaki bankalara talip olduğunu bildiğimiz bankaların, ortada hiçbir şey yokken, ilgili kurumlarla irtibat sağlanmamışken açıklama yapmaları hoş karşılanmaz. Hele halka açık bankalarla ilgili olarak fiyat, rakam telaffuz etmeleri kabul edilemez” açıklamasını yaptı. Gelen bilgilere göre, Tevfik Bilgin bu açıklamanın ardından özellikle fiyat telafuzu konusunda HSBC dahil ilgili tarafları aramış. Ancak burada gözden kaçan bir nokta var. Fiyat telafuz edilen haber, Qatar National Bank’ın Denizbank’a talip olduğu haberiydi. Hatta bu haberde, fiyatı Qatar National Bank yetkilileri söylememiş, bankacıların tahmini olarak yazılmıştı. Yani HSBC, Bilgin’i kızdıran “rakam telafuzu” konusunda masum.
Peki kelimelerini özenle seçen Bilgin neden böyle bir açıklama yaptı? İlk akla gelen Başkan’ın haberler konusunda yanlış bilgilendirilmiş olması ihtimali. Bir başka olasılık ise Bilgin, bundan sonraki açıklamaların daha dikkatli yapılması konusunda şimdiden taliplileri uyardı.
Denizbank’ın satışı Eurobank Tekfen’e ilgiyi azaltır mı?
Yunanistan’da yaşanan ekonomik kriz nedeniyle EFG Eurobank, Temmuz ayında yüzde 70 hissesine sahip olduğu Eurobank Tekfen’i satış vitrinine koymuştu. Geçen süreçte Denizbank da satışa çıkarıldı. Kulislerde Denizbank’ın satışa çıkarılmasının Eurobank Tekfen’in içinde bulunduğu süreci olumsuz etkileyebileceği konuşuluyor. Ancak konuyla ilgili olarak konuştuğum üst düzey bir Eurobank Tekfen yetkilisi, böyle bir durumun söz konusu olmadığı vurguladı ve şunları söyledi: “Bir kere Eurobank Tekfen ile Denizbank büyüklük olarak biribirinden çok farklı. Denizbank’ın 550’nin üzerinde şubesi bulunuyor. Eurobank Tekfen’in ise 59 şubesi var. Dolayısıyla tezgahta iki farklı ürün yer alıyor. Türk bankacılık sektörünün sağlam yapısı ve özkaynak karlılığı yabancılar için her zaman cazibe merkezi. Dolayısıyla Eurobank Tekfen’deki yüzde 70’lik hissenin satışında bir gecikme olmasını beklemiyorum.”
Türk bankacılık sektörünün ‘düşman çatlatan’ durumunun yanında dünya piyasalarındaki çalkantı da bankaların satış süreci için oldukça önemli.
Şok’u alan gizemli fonun da arkasından Ülker Grubu çıktı
Migros’un sahibi olduğu Şok Marketleri’nin yüzde 99.60’ının Ülker Grubu’na satışı için 7 Haziran’da hisse devir sözleşmesi imzalanmıştı. Hisse devirleri ise 25 Ağustos’ta tamamlanmıştı. Şok’un yüzde 39’u Gözde Girişim’e, yüzde 10’u da Bizim Toptan’a devredildi. Ülker’in sahibi olduğu bu 2 şirketin dışında Şok’un yaklaşık yüzde 50 hissesi Hollanda merkezli fon Turkish Retail Investment B.V’nin oldu. Turkish Retail Investment’ın ortaklarının kimler olduğu konusunda bugüne kadar net bir açıklama yapılmadı. Ancak ulaştığımız belgeler, Hollanda’daki “gizemli” fonun ortakları arasında yine Ülker Grubu’nun olduğunu gösteriyor.
Turkish Retail Investment’ın 2 ortağı bulunuyor: United Impex BV ve Basic Commodities BV. United Impex BV ve Basic Commodities BV, Yıldız Holding iştiraki olup, esasen Holdingin yurtdışı iştiraklerinin idaresi alanında faaliyet gösteriyor.