ABD’ye ihracatımız patladı ama kart dolandırıcılığında!
.
Katma değeri yüksek ürünlerin Türkiye’de üretilip yurtdışına satılması konusunun tartışıldığı bir ortamda ABD’ye son model teknoloji ihraç etmeyi başardık. Ama bu ihracat öyle gurur duyulacak cinsten değil. Son haftalarda ABD’de ATM dolandırıcılığı yaparken yakalananlar arasında Türklerin sayısı giderek artıyor. Dolandırıcılıkta kullanılan yöntemler ABD’lilerin de ağzını açık bırakıyor.
Connecticut’ta yaşayan 42 yaşındaki Ahmet Çilek isimli kişi tam 250 kişiyi dolandırdı ve 366 bin dolarlık vurgun yaptı. ABD polisinin uzun süre peşinden koştuğu ve sonunda yakalamayı başardığı Ahmet Çilek’in Türkiye’de de ATM dolandırıcılığında sık sık kullanılan “papağan” yöntemini kullandığı ortaya çıktı. Çilek’in ABD’lileri hayretler içinde bırakan yöntemi şöyle:
ATM’lere bir alet yerleştiriliyor. ATM’ye kartını takan müşteriler işlem yapmak için gerekli şifreyi giriyor. Bu alet kartın manyetik şeridindeki bilgileri kaydediyor. Bu bilgilerle sahte bir kart yapılıyor. Peki sahte kartı kullanmak için gerekli şifre nasıl elde ediliyor? Bunun için de ATM’lere gözle görülemeyecek kadar küçük kameralar yerleştiriliyor. Kameradan kartın şifresini de öğrenen dolandırıcılar çıkarttıkları sahte kartla başka bir ATM’den hesaplarını boşaltıyor.
İşte bu yöntemle 250 kişinin 366 bin dolarını alan Ahmet Çilek, sonunda yakayı ele verdi. Bütün suçlamaları kabul eden Çilek için 30 yıl hapis ve 1 milyon dolar para cezasına çarptırılması isteniyor.
Ahmet Çilek’in dışında geçtiğimiz günlerde New Orleans’ta yaşayan bir başka Türk vatandaşı daha dolandırıcılıktan yakalandı. 28 yaşındaki Giray Bıyıkıoğlu ise internet üzerinden ödeme yapanların kart ve kişisel bilgilerini ele geçirip yaklaşık 200 bin dolarlık dolandırıcılığa imza attı. Gizli Servis’in özel takibi sonununda yakayı ele veren Bıyıkıoğlu’nun 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması için dava açıldı.
Türk bankaların yeni ürün ve teknolojiyi kullanma anlamında dünyanın en büyük bankalarına ders verir hale gelirken dolandırıcılar da kendi know-how’ını yurtdışına taşımış durumda!
Endeks Türev’in hedefi yatırım bankası olmak
Mehmed Nurettin Çevik’in sahibi olduğu Endeks Gayrimenkul ve Madencilik’in geçen yıl Kasım ayında Deniz Türev’i satın alması sektörde büyük yankı uyandırmıştı. Satın alma sonrasında şirketin adı da Aralık ayında Endeks Türev Menkul Değerler olarak değiştirilmişti. Geçen hafta Endeks Türev’in üst düzey yöneticileri ile bir araya geldim. Sektörde uzun yıllar çalışan Endeks Türev’in Genel Müdürü Ali Orhan Yalçınkaya, şirketin hedeflerinden bahsetti. Hisse senedi piyasasında alım-satıma yapılan aracılık işlemlerinden aracı kurumların artık para kazanmakta zorlandığına dikkat çeken Yalçınkaya, kurumun hedefini şu şekilde özetliyor: “Biz birleşme ve satın alma, halka arz konusunda iddialıyız. Bu alanlarda önemli işlere imza atmak istiyoruz.”
Endeks Türev, birleşme ve satın alma konusunda ciddi bir tecrübeye sahip Miryam Maştaoğlu’nu transfer etmiş. Daha önce Standard Ünlü, Pragma ve Ata Yatırım gibi kurumsal finansmanda öne çıkan kurumlarda görev alan Maştaoğlu, “Çalışmalara başladık. Hatta kısa zamanda iyi işler de yaptık. Birleşme ve satınalma da adından söz ettiren bir kurum olacağız” diyor.
‘Portföy yönetimi yapacak mısınız?’ şeklindeki sorum üzerine Yalçınkaya, “Evet. Portföy yönetimi hizmetimiz de olacak. Bizim kurum olarak amacımız bir yatırım bankasının sunduğu tüm hizmetleri müşterilerimize verebilmek” yanıtını verdi.
Endeks Türev’in oldukça istekli gözüken üst yönetimi, 8 milyon TL olan sermayeyi 2 yıl sonra sadece elde edilen gelirlerle 16 milyon TL’ye yükseltmeyi istiyor.
Ziraat Taşkent’ten ‘taş’ gibi kâr
Yüksek özsermaye kârlılığı ile tüm dünyayı kıskandıran Türk bankalarının yurtdışındaki bankaları da kârlılıklarını hızla yükseltiyor. 1993 yılında Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Ziraat Bankası ve Agrobank’ın yüzde 50-50 ortaklığı ile kurulan UTBANK (Uzbekistan Turkish Bank) da bunlardan biri. Geçtiğimiz günlerde 2011 yılına ilişkin mali tablolarını açıklayan UTBANK, kârını bir önceki yıla göre 2.3 kat artırarak yaklaşık 2.2 milyon dolara yükseltti. 30 civarında bankanın faaliyet gösterdiği Özbekistan’da kurulan ilk yabancı sermayeli banka olan UTBANK, müşterilerine her türlü bankacılık hizmetini sunuyor.