Şampiy10
Magazin
Gündem

8 bin ‘Foreks’çi İMKB’deki 1 milyon yatırımcıya bedel

.

ABONE OL
Vatan Haber

Foreks piyasasında işlem yapan yaklaşık 8 bin yatırımcı günlük ortalama 4 milyar TL’lik işlem gerçekleştiriyor. Bu rakam 1 milyonun üzerinde yatırımcının bulunduğu İMKB’deki hacmin iki katı

Foreks piyasasının duayeni olarak bilinen Sabri Hakkı Ulukartal’ın geçen ay spor yaparken hayatını kaybetmesi finans dünyasında şok etkisi yaratmıştı. 43 yaşında hayata veda eden Sabri Hakkı Ulukartal, İntegral Menkul, Optimal Menkul ve Ulukartal Kapital’in de yönetim kurulu başkanıydı. Geçen hafta Foreks piyasasının en etkin kurumlarından biri olan İntegral Menkul’ün yöneticileri ile bir araya gelme fırsatı buldum.

Sabri Hakkı Ulukartal’ın ani ölümünün kendilerini ne kadar çok üzdüğü yüzlerinden okunuyordu. “Hakkı Bey’in inanılmaz bir vizyonu vardı. Yerini kimse dolduramaz” diyen şirketin Hazine Direktörü Niyazi Yılmaz, “emaneti” daha üstlere taşımak için çalışacaklarını söyledi. İş akışının her adımını çok iyi bilen Sabri Hakkı Ulukartal, kurduğu yapı ile İntegral Menkul’ün bir “makina” gibi çalışmasını sağlamış.



Niyazi Yılmaz, İntegral Menkul’ün Foreks piyasasında en fazla işlem hacmine sahip olan aracı kurum olduğu bilgisini verdi.

Şu anda Foreks piyasasında işlem yetkisine sahip 13 kurum var. Ancak sırada bekleyen hem yerli hem de yabancı çok sayıda şirket bulunuyor.

Peki Foreks piyasasına bu ilginin nedeni ne? Ne kadar müşterisi var? Toplam işlem hacmi ne kadar?

Bu soruların yanıtına geçmeden önce Foreks piyasasıyla ilgili kısa bir bilgi vereyim. İngilizce döviz ticareti anlamına gelen Foreign Exchange kelimelerinin kısaltması ile oluşan Forex (Foreks) piyasasında çeşitli ülkelerin para birimlerinin yanı sıra birçok emtia da alınıp satılabiliyor.

Piyasada her iki yönde işlem yapılabiliyor. Yani hem yükselişten hem de düşüşten para kazanılıp kaybedilebiliyor. Tüm dünya genelinde bu piyasada 5-6 trilyon dolarlık bir işlem hacmi gerçekleşiyor. İşlem hacminin bu kadar yüksek olmasının nedeni kaldıraçlı işlem yapılıyor olması. Örneğin, 100 dolarınız var. Ancak 1’e 100 kaldıraç oranı ile 10 bin dolarlık alım-satım yapabiliyorsunuz. Tabii sonunda getiriniz ya da kaybınız o kadar büyük oluyor.

Gelelim 5 gün 24 saat işlem yapılabilen Foreks piyasasının Türkiye’deki durumuna...

Çok sayıda kurumun pay kapmak için yarıştığı Foreks piyasasında ciddi bir yatırımcı kitlesi olduğunu düşünüyordum. Ancak Niyazi Yılmaz’ın verdiği rakam beni oldukça şaşırttı.

Türkiye’de sadece 8-10 bin kişi Foreks piyasasında işlem yapıyormuş. İşlem hacmini öğrendiğimde şaşkınlığım bir o kadar daha arttı: Günlük 4, aylık 80 milyar lira.

İşlem hacminin çok kısa bir sürede ne kadar önemli bir noktaya geldiğini şu örnek çok iyi anlatıyor. Yaklaşık 1 milyon kişinin hesabı bulunduğu İMKB’de hisse senetlerinde günlük hacim 2-2.5 milyar TL. İntegral Menkul ise 3 bin müşterisi ile aylık 20-22 milyar TL’lik işlem hacmi yapıyor.

Foreks piyasası ile ilgili imajın çok iyi olmadığını hatırlattığımda Niyazi Yılmaz şunları söyledi: “SPK’nın attığı adımlar çok önemli. Bu kadar yüksek işlem hacminin olduğu bir piyasayı denetim altına aldı. Teminatlar Takasbank’ta saklanıyor. Müşteriler istediği an görebiliyor. Önceden çok sayıda mağduriyetler oluyor. İnternet üzerinden hemen hesap açılıp işlem yapılabiliyordu. Artık lisansı olmayan Türkiye’de reklam bile yapamıyor. Ancak Foreks riskli bir piyasa. Yüksek getiri imkanının yanında yüksek zararın da olduğu unutulmamalı. Forekste işlem yapacağınız para, gözden çıkardığınız bir para olmalı.”

Foreks piyasasında zarar veya karın ne kadar yüksek olabildiğini şu örnek çok iyi anlatıyor: Yeni hesap açtıran bir yatırımcı farkında olmadan 50 bin dolarlık altın satışı yapıyor. O gün de altının onsunda çok sert bir düşüş oluyor. Sonra yatırımcının cep telefonuna hesabının 17 bin dolar arttığı yönünde mesaj geliyor. Aracı kurumu arayan yatırımcının kısa sürede 17 bin dolar kazandığı anlaşılıyor.”

Ancak bu şans. Tersi olsa parasının tamamını bile kaybedebilirdi. Yani her alanda olduğu gibi bilinçli yatırım için de eğitim şart...

*****


Mehmet Ali Aydınlar’dan eleştiri var!

Geçen hafta bu köşede yer alan “Acıbadem’e Kuveytli ortak geliyor!” başlıklı bölümle ilgili olarak Acıbadem Sağlık Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Aydınlar aradı. Aydınlar’ın eleştirisine geçmeden önce geçen hafta yayınlanan bölümle ilgili kısa bir hatırlatma yapayım: “Acıbadem Sağlık’ın çoğunluk hissesini satın alan Malezyalı IHH Healtcare, Kuala Lumpur ve Singapur’da 2 milyar doların üzerinde halka arz yapacak. Kuveyt devlet fonu Kuwait Investment Authority (KIA) de bu halka arzdan 100 milyon dolarlık hisse almak istiyor...”

Gelelim Aydınlar’ın eleştirisine. Aydınlar, 2.5 milyar dolarlık bir halka arzda 100 milyon dolarlık payın çok yüksek bir oran olmadığını söyledi ve şunları ekledi: “Halka arza 8 kat talep geldi. Henüz talepte bulunanlara ne kadarlık hisse satılacağına karar vermedik. Tüm yatırımcılara toplam talepleri kadar hisse vermemiz söz konusu değil. Halka arz edilen hisselerin Acıbadem’le bir ilgisi yok, ana hissedarın payları. Dolayısıyla başlıktaki Kuveyt vurgusu yanlış anlaşılmalara neden olabilir.”

Aydınlar bence de haklı. Çarpıcı ve okutacak başlık bulma çabası bazen bu tür “masum” hatalara neden olabiliyor.

Yazarın Diğer Yazıları

  1. Neyse ki soba borusu termosifon zamlanmadı
  2. Vatandaş mevduatta uzun vadeden uzadı!
  3. 1 ayda el değiştiren döviz miktarı: 600 MİLYAR $
  4. Borsa %13 düşerken %26 kazandıran fon
  5. O kadar şoka rağmen sıcak sıcak 5.2 milyar $
  6. Sarraf ne iş yapar?
  7. Kartta ayak-yorgan uyarısı işe yaradı
  8. Bankalar mesajı aldı!
  9. Ayağını yorganına göre uzatan il sayısı sadece 4
  10. Galatasaray’ın bedelli artırımı iyice zora girdi!

© Copyright 2024

Gazete Vatan Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş.