30 yıllık kazancı 1 haftada ‘Halk’tan topladılar
.
Halkbank’ın halka arz edilen hisselerinin yüzde 80’ini alan yatırımcıların 1 haftalık kazancı yüzde 14.5 oldu. Hisselerden 1 haftada 300 milyon dolar kazanan yabancılar, Halkbank’a yatırdıkları parayı kendi ülkelerinde faizde değerlendirse 300 milyon doları 30 yılda ancak kazanabilirlerdi.
Halka arzı önceki hafta tamamlanan ve adını tarihin en büyük halka arzı olarak İMKB’ye yazdıran Halkbank, şimdi de hisse performansı ile dikkatleri çekiyor. Halkbank hisseleri halka arzdan bu yana yüzde 8.8 yükseldi. Ancak halka arzdan Halkbank hissesi alanların son 1 haftalık getirisi yüzde 14.5’e ulaşmış durumda. Çünkü halka arz öncesinde 15.90 TL’den kapanan Halkbank hisseleri halka arzda 15.10 TL’den satıldı. Yani halka arzdan hisse alanlar yüzde 5 iskonto ile bu hisselere sahip olmuştu. Halka arzda satılan hisselerin yüzde 80’i yabancılara satıldığından en fazlaya getiriyi de yine yabancılar elde etti.
Yıllar geçmesi lazım...
Yabancıların son 1 haftada Halkbank hisselerinden ne kadar para kazandıklarına geçmeden önce halka arzla ilgili kısa bir hatırlatma yapayım...
Halkbank’ın ek satışla birlikte Özelleştirme İdaresi’ndeki yüzde 23.92’lik payı (299 milyon nominal değerli) için 14-16 Kasım tarihlerinde talep toplama yapıldı. Hisselerin yüzde 80’i yabancıya, yüzde 20’si ise yerli yatırımcılara ayrıldı. Talep toplama sürecince Halkbank hisselerinin borsadaki işlemleri durduruldu. Halka arzda talepler 13.80 TL ile 15.90 TL aralığından toplandı. Halka arza toplam 11 milyar TL’lik talep geldi ve halka arz fiyatı 15.10 TL olarak belirlendi. İşlemleri 11 Kasım‘da durdurulan Halkbank hisseleri 15.90 TL’den kapanmıştı. Dolayısıyla halka arzdan hisse alanlara yüzde 5’lik bir iskonto sağlandı. Bu oran bugüne kadarki en düşük iskonto oranıydı.
Halka arzda fiyatın kapanış fiyatının altında olması borsada satış baskısı yaratmasından endişe ediliyordu. Korkulan olmadı. Hisseler işleme açıldığı gün en düşük 15.45 TL’yi gördü ve sonra tırmanışa geçti. (Hisseler Cuma günü 17.30 TL’den kapandı.) Halka arz edilen hisselerin tümü satıldı ve 4 milyar 515 milyon liralık gelir elde edildi.
Talebin yüzde 55’i İngiltere’den, yüzde 20’si ABD’den, yüzde 9’u Singapur’dan ve yüzde 3’ü de Avrupa’dan geldi.
Hisselerin yüzde 80’ini alan yabancıların hangi ülkelerden geldiklerini görmek açısından yukarıdaki dağılım çok önemli. Tüm bu ülkelerdeki faiz oranları yüzde 1’in altında. İngiltere Merkez Bankası faizi yüzde 0.50 seviyesinde belirlemiş durumda. ABD’de bu oran yüzde 0 ile 0.25 aralığında. Halka arzdan 18 milyon adet hisse ile yüzde 6 pay alan Singapur’da oran yüzde 0.01. Kısacası bu ülkelerdeki yatırımcılar için 1 haftada elde edilen yüzde 14.5’lik kazanç kendi ülkelerinde hayal edemeyecekleri bir getiri anlamına geliyor. Halkbank hisselerine yaklaşık 2 milyar dolar yatıran yabancıların son 1 haftalık kazancı tam 294 milyon dolar.
Yıllık yüzde 0.50 faizin olduğu bir ortamda yüzde 14.5’lik getiriye 28 yılda ulaşılıyor.
Halka arz edilen hisselerin yüzde 6’sı için 151 milyon dolar ödeyen Singapur ulusal varlık fonunun Government of Singapore Investment Corporation’ın 1 haftalık kazancı ise 22 milyon dolar.
Citi de İMKB’nin bahtsız bedevisi!
Geçtiğİmiz günlerde politikada “bahtsız bedevi” polemiği yaşanırken Citigroup da borsanın en bahtsız yatırımcılarından biri oldu. Neden mi? Anlatayım...
Citigoup yabancıların Türk bankalarına ilgilerinin arttığı bir dönemde, 2007 yılında Akbank’ın yüzde 20’sine ortak oldu. Akbank’ın yüzde 20’si için Citi, 3.4 milyar dolar ödedi. Ancak ABD’de patlak veren kriz başta bankacılık olmak üzere birçok sektörü yerle bir etti. ABD bankacılık otoritesi, sermaye yeterlilik oranlarını artırmak için bankalardan çoğunluk hissesine sahip olmadıkları iştiraklerinde paylarını azaltmalarını istedi.
24 Mayıs 2012 tarihine gelince Citigroup, Akbank sermayesindeki payının yüzde 10.1’ine denk gelen yaklaşık 404 milyon adet hisseyi 5.24 TL fiyattan hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile sattı. Citi bu satıştan yaklaşık 1 milyar 144 milyon dolar gelir elde etti. Peki Citi bu hisseleri şimdi satsaydı ne kadar gelir elde edecekti?
Akbank hisselerinin Cuma günkü kapanışına göre Citi’nin Mayıs’ta sattığı hisselerin değeri 1 milyar 891 milyon dolar. Yani Citi, 404 milyon adet hisseyi bugün satsa 747 milyon dolar daha fazla gelir elde edecekti. Citi’nin bu yılın üçüncü çeyreğinde 468 milyon dolar kâr açıkladığı gözönüne alındığında 747 milyon doların Citi için ne kadar büyük bir rakam ifade ettiği daha kolay anlaşılıyor. Şunu diyebilirsiniz: “Citi, o tarihte hisseleri satmak zorunda olabilirdi.”
Benim de aklıma gelen bu soruyu konuya yakın kaynaklara sordum. Aldığım yanıt şu şekilde: “Citi’nin Akbank’taki hisselerinin yüzde 10.1’ini 2012 yılı içerisinde satması gerekiyordu. Aralık ayı olmasa da Ekim sonu Kasım ayı başlarına kadar bekleyebilirlerdi. Ancak o tarihteki satıştan elde ettikleri geliri kendileri için önemli bir işte kullanmış olabilirler.” Evet aldığım yanıt bu yönde.
Ben onların yalancısıyım....